Hyphessobrycon erythrostigma – Bloedvlek Tetra
De Hyphessobrycon erythrostigma of in het Nederlands makkelijker te onthouden bloedvlektetra is een vreedzame scholenvis die een centimeter of 7 à 8 lang kan worden. Ze zijn in 1943 voor het eerst beschreven door Fowler. Er zijn twee synoniemen bekend: Hemigrammus erythrostigma en Hyphessobrycon rubrostigma
Hyphessobrycon kun je opbreken in twee delen: brykon betekend in het Grieks zoiets als bijter of tandenknarser. Hyphesso is waarschijnlijk een foutieve vertaling geweest van een Grieks woord wat een beetje kleiner betekend. Samen vormde dit waarschijnlijk de uitleg: “kleine bijter”.
Biotoop
De Hyphessobrycon erythrostigma kan worden gevonden in Brazilië, Colombia en Peru. Ze bewonen daar de langzaam stromende toevoer stroompjes, riviertjes en meertjes die redelijk dicht begroeid zijn met waterplanten, wortels, takken etc. Het water is veelal beschaduwd door overhangende takken van het regenwoud. De bodem bestaat er veelal uit zand en het water is bruin gekleurd door de tannines in het rottende plantaardig materiaal.
Het Aquarium
Doordat de Hyphessobrycon erythrostigma relatief groot worden voor tetra’s en ze in een school gehouden moeten worden is minimaal een aquarium nodig van 80 centimeter breed.
Ze kunnen gehouden worden in een gezelschaps aquarium mits er voldoende zwemruimte is en een ruime beplanting om tussen te schuilen. De school van de bloed vlek tetra moet bestaan uit minimaal 5 a 6 dieren. Als de groep te klein wordt kwijnen ze weg of worden agressief naar andere bewoners toe. Om het water een lagere pH te geven kun je filteren over turf. Dit kleurt het water iets donkerder waardoor de kleuren van de Hyphessobrycon erytrostigma beter uit komen, hier helpt een donkere bodem overigens ook bij en heeft als voordeel dat de vissen zich hier ook prettiger bij voelen.
Het verschil tussen de mannen en de vrouwen is vooral te zien aan de rugvin. Deze wordt bij de man sterk verlengd en kan zelfs tot achter de staartvin reiken. De vrouwtjes hebben een iets dikkere buikpartij en blijven iets kleiner. Zowel de mannen als de vrouwen hebben een bloedrode vlek op de plek waar je het hart zou verwachten. Vandaar ook de Nederlandse namen: Bloedvlek Tetra, Bloedvlek Zalm of Bloedendhart Tetra. Ze beschikken ook beiden over een zwart witte tip op hun rugvin (hun piratenvlag) die duidelijk zichtbaar omhoog steekt.
Dieet
De Bloedvlektetra is een echte alles eter. Zowel droogvoer als diepvries en levend voer worden graag gegeten. Ze hebben wel een voorkeur voor klein levend voer en dan met name fruitvliegjes of andere oppervlakte insecten, deze happen ze graag van het oppervlak af. Ze bekijken dan eerst even rustig hun prooi en schieten dan met flinke snelheid omhoog om hun voer te pakken.
De Kweek
De kweek van de Hyphessobrycon erythrostigma is in gevangenschap nog niet vaak gelukt aangezien de kweek condities echt perfect moeten zijn. Bij een aantal kweken die gelukt zijn is het mannetje apart gezet in een aquarium met veel fijnbladige planten zoals Myriophyllum, Cabomba en wat some Java mos, ook moet er wat drijvende planten zijn. Voer het mannetje goed met levend voer zoals zwarte muggenlarven en fruitvliegjes. Plaats na een paar dagen het vrouwtje. Na het paringsritueel worden de eieren tussen de planten gestrooid. Aangezien de ouders na het paren ook de eieren eten kun je ze het beste verwijderen. De eieren komen na 2 tot 3 dagen uit en nog weer een paar dagen later zwemmen de jongen vrij rond. De jongen kunnen gevoerd worden met stofvoer en artemia.
Opmerkingen
De Hyphessobrycon erythrostigma lijkt sterk op de twee familieleden: Hyphessobrycon socolofi and Hyphessobrycon pyrronhotus.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
J. de Lange
Peter Maguire
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.