Hyphessobrycon cyanotaenia – Lapis Lazuli Tetra

Hyphessobrycon cyanotaenia – Lapis Lazuli Tetra is een kleine karperzalm uit Brazilië, ze worden slechts zo’n 3 a 4 cm lang en worden zelden verkocht.

Hyphessobrycon cyanotaenia – Lapis Lazuli Tetra

Hyphessobrycon cyanotaenia is in 2006 officieel beschreven door Zarske en Géry. Ze behoren tot de grote familie Characidae oftewel de Karperzalmen. Deze familie omvat maar liefst zo’n 145 geslachten en 1135 soorten. Het geslacht Hyphessobrycon wordt nog verder onderzocht maar omvat momenteel ongeveer 150 soorten.

De geslachtsnaam Hyphessobrycon kun je opbreken in twee delen: brykon betekend in het Grieks zoiets als bijter of tandenknarser. Samen met Hyphessobrycon wordt dat kleine bijter.

Herkomst

Ze zoeken in de rivieren de gedeeltes uit waar veel bomen groeien en in langzaam stromende zijrivieren. Het water in deze biotopen wordt vaak goed voorzien van tannine en andere stoffen die vrijkomen uit ontbindend organisch materiaal waardoor het water vrij zuur is.

Beschrijving

De Hyphessobrycon cyanotaenia onderscheidt zich van zijn soortgenoten door een duidelijke cyaankleurige mid-laterale streep op het lichaam die loopt van het oog tot de middelste caudale vinstralen. Ook ontbreekt bij dit visje de bekende langwerpige vlek achter de kieuwen en de donkere pigmentatie in het oog, die de meesten van zijn soortgenoten wel hebben.

Hij bezit 16-19 vertakte anaal vinstralen en 2-4 grote tanden. Hij heeft een relatief hoog lichaam en een klein oog.

Het is geen grote vis, het mannetje van de lapis lazuli tetra kan slechts een lengte bereiken van zo’n 3,3 cm. en het vrouwtje wordt niet groter dan 2,8 cm. Het mannetje is over het algemeen kleurrijker en helderder dan het vrouwtje.

Het aquarium

Deze soort is zeldzaam in de aquariumwereld. Niet zozeer omdat het moeilijk is om deze vis in een aquarium te houden, maar waarschijnlijk wordt hij weinig aangeleverd. Wanneer je het geluk hebt deze vis aan te treffen en je wilt deze in een aquarium houden, dan is het wenselijk een bak te hebben met minimaal een formaat van 60 x 30 cm.

Om de vissen mooi op kleur te krijgen is het belangrijk dat er voldoende schuilplekken in het aquarium zijn zodat ze zich veilig voelen. Duidelijk te zien aan de foto’s is dat deze vissen zich niet optimaal voelden, wat niet zo vreemd is op zo’n drukke beurs. Hun fraaie violette kleur was vervaagd en de streep bijna zwart. Een dicht beplant aquarium kan hier veel aan toe bijdragen. Maar ook het aanvullen met wortels en droge bladeren zorgt voor de juiste leefomstandigheden. Donker en zanderig substraat verbetert de kleuren van de vissen nog meer.

Het water dient zeer zacht te zijn met een pH tussen de 4,0 – 5,5 en de GH < 3. De temperatuur mag schommelen tussen de 24 – 28 °C.

Karakter

Hyphessobrycon cyanotaenia - Lapis Lazuli Tetra met gerafelde vinnen
Hyphessobrycon cyanotaenia – Lapis Lazuli Tetra met gerafelde vinnen

Het is een rustige vis, al kunnen de mannetjes onderling wel een heel territoriaal gedrag vertonen wat kan lijden tot behoorlijke gevechten. Dit is hierboven op de foto te zien aan de grote beschadigingen aan de vinnen. Maar voor andere medebewoners wordt hij als vreedzaam gezien en kan hij goed worden gehouden met vissen van dezelfde grootte. Belangrijk is wel om deze vis in een grote school te houden, waarbij 10 exemplaren als minimum wordt gezien. Pas dan tonen ze hun natuurlijke gedrag en komen hun kleuren prachtig uit.

Dieet

Helaas is de natuurlijke voeding van deze Hyphessobrycon-soort niet bekend, maar in het aquarium kunnen ze gevoed worden met zowel droogvoer als incidenteel levend voer of zelfs bevroren voer. Vanwege hun kleine bekje moeten de vlokken met de vingers fijn worden gewreven en de diepvriesproducten fijn worden gehakt.

Kweken met Hyphessobrycon cyanotaenia

Om te kweken is bekend dat het mannetje ’s morgens vroeg het vrouwtje zal verleiden om haar eitjes te leggen die hij dan zal bevruchten. De meeste eitjes zullen naar de bodem zakken alwaar ze binnen 3 dagen uitkomen. De larven zwemmen al binnen 48 uur vrij in het aquarium. De ouders vertonen geen ouderlijke zorg, dus de kans dat de jongen worden genuttigd door medebewoners en zelfs door de ouders is groot. Beter is dan ook een paartje apart te zetten en deze op tijd uit het kweekbakje te verwijderen. Als alles optimaal is, kunnen deze mooie visjes wel 3 tot ruim 5 jaar oud worden.

Video

Auteur

Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda

Copyright foto’s

Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

cyanotaenia

Nederlandse Namen

Lapis Lazuli Tetra

Eerstbeschrijving

Axel Zarske, Jacques Géry

Karakter

Broedgedrag

Sociaal Gedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

60

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

3

Lengte Maximaal

4

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

4.0

pH maximum

5.5

GH minimum

0

GH maximum

3

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hyphessobrycon cyanotaenia – Lapis Lazuli Tetra” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *