Hyphessobrycon columbianus

Het gedrag van de Hyphessobrycon columbianus is vredelievend te noemen. Ze kunnen prima gehouden worden in een gezelschapsaquarium. Het is wel een scholende vis. Houdt ze dan ook in een groep van minimaal 8 exemplaren maar meer mag natuurlijk altijd.

Hyphessobrycon columbianus

De Hyphessobrycon columbianus is in 2002 officieel beschreven door Zarske en Géry. De geslachtsnaam Hyphessobrycon kan worden opgebroken in twee oud Griekse woorden. Hyphesson betekend “een beetje kleiner” en “bryko” betekend bijter. Tezamen vormen zij de geslachtsnaam “Kleine Bijter”. De soortnaam columbianus is een verwijzing naar hun land van oorsprong Colombia.

Beschrijving

Het lichaam van de Hyphessobrycon columbianus is relatief hoog gebouwd en zijdelings wat afgeplat. De flank heeft een licht blauwige tint. De vinnen zijn op de borstvinnen na rood gekleurd. De vrouwen kunnen een maximale totale lengte bereiken van zo’n 7 centimeter.

Deze soort lijkt erg op de Hyphessobrycon ecuadorensis en werd in de handel ook onder deze naam aangeboden totdat hij officieel werd beschreven. Ook de Hyphessobrycon panamensis lijkt erg op de Hyphessobrycon columbianus.

Het verschil tussen de man en vrouw is bij volwassen dieren na bestudering wel te zien. Bij jonge dieren wordt het al een stuk moeilijker. Seksueel actieve mannetjes zijn intenser gekleurd dan de vrouwen. De mannen zijn ook iets kleiner en slanker gebouwd. De rugvin daarentegen is bij de mannen weer wat langer.

Het gedrag van de Hyphessobrycon columbianus is vredelievend te noemen. Ze kunnen prima gehouden worden in een gezelschapsaquarium. Het is wel een scholende vis. Houdt ze dan ook in een groep van minimaal 8 exemplaren maar meer mag natuurlijk altijd. Je kunt ze prima combineren met andere leden van de Characidae familie, zolang ze ongeveer dezelfde grootte hebben. Kleinere vissoorten laten ze doorgaans gewoon met rust.

Biotoop

Het leefgebied van de Hyphessobrycon columbianus bevindt zich in het noorden van Colombia, bij de grens van Panama. Ze bewonen daar het stroomgebied van de Rio Acandi.

Dieet

In het wild is de Hyphessobrycon columbianus een omnivoor. Zijn voorkeur gaat uit naar kleine wormpjes, insecten en andere zwemmende diertjes. Ook plantaardig materiaal en detritus wordt gegeten al is dat wel in kleineren hoeveelheden.

In het aquarium is het geen kieskeurige eter. Om ze gezond en goed gekleurd te houden is het wel noodzakelijk om ze gevarieerd te voeren. Daarbij mogen verschillende levende of diepvries soorten zoals Artemia, muggenlarven, watervlooien en tubifex niet ontbreken. Dit levende of diepvries voer kun je afwisselen met vlokvoer of klein granulaat. Zorg ervoor dat in dit droogvoer ook wat plantaardig materiaal zit of meng het met wat spirulina vlokken.

Het Aquarium

Omdat de Hyphessobrycon columbianus een redelijk actief visje is en in een school gehouden moet worden, gaat de voorkeur uit naar een relatief groot aquarium van minimaal 90 à 100 centimeter breed. Aan de inrichting van het aquarium worden weinig eisen gesteld. Zorg wel voor wat elementen die de zichtlijnen wat breken zoals wat hoger groeiende planten. Ook wordt een klein beetje stroming gewaardeerd.

De temperatuur van het water mag liggen tussen de 20 en 28 graden, de pH tussen de 5.0 en 7.5 en de hardheid tussen de 1 en 10 GH. Zoals bij alle vissen geldt ook hier weer dat de levensduur van de vissen wordt verkort naarmate ze richting de minimale of maximale temperaturen worden gehouden.

Kweek Aquarium en Afzetten

In een goed ingedraaid gezelschapsaquarium zetten de Hyphessobrycon columbianus regelmatig eieren af. Met wat geluk zal zelfs een enkel jong het overleven en opgroeien tot een fraai volwassen dier. Om betere resultaten te bereiken kun je beter een speciaal kweek aquarium opzetten.

Gebruik als kweek aquarium een aquarium van zo’n 40 tot 50 centimeter breedte. Omdat de ouderdieren de eieren eten is een vorm van bescherming voor de eieren nodig. Plaats daarom op de bodem een gaas wat fijn genoeg is om de ouders van de bodem af te houden maar grof genoeg om vallende eieren door te laten. Je kunt als alternatief hiervoor ook een stukje plastic gras of een laag knikkers gebruiken. De eieren kunnen dan tussen de “grassprieten” vallen en zijn dan zo goed als onbereikbaar voor de ouders. Een tweede alternatieve methode is het kweek aquarium vullen met flinke plukken Javamos.

Het aquarium moet verder worden voorzien van een kleine verwarming en een sponsfilter. Een sponsfilter heeft de voorkeur omdat deze filters niet teveel stroming veroorzaken en de jonge Hyphessobrycon columbianus niet kunnen opzuigen.

Verlichting in het kweek aquarium is niet nodig en voor het afzetten is het zelfs beter geen verlichting te gebruiken. Het water mag zachtzuur tot neutraal zijn met een pH van 6.0 tot 7.0.

Je kunt een kweekgroep gebruiken van één of twee mannen met meerdere vrouwen of een man en vrouw alleen. Voer de ouders het liefst met levend- of diepvriesvoer om ze goed in conditie te krijgen. Je zou de vrouw of vrouwen ook eerst kunnen plaatsen zonder de mannen. Ze krijgen dan de tijd om lekker veel eieren aan te maken voordat ze gaan paaien.

Het Afzetten

Na het bijplaatsen van de man, zullen de vissen hun eieren gaan afzetten. Het afzetten gebeurt doorgaans vroeg in de ochtend. De eieren worden bij het afzetten rondgestrooid en vallen naar beneden. Het afzetten gaat zo’n twee tot vier uur door. Een enkel volwassen vrouwtje kan tot 2.000 eieren leggen.

Opgroeien van de Jongen

De eieren van de Hyphessobrycon columbianus komen na zo’n 24 tot 36 uur uit, afhankelijk van de temperatuur. De jonge visjes zijn heel klein en liggen in eerste instantie op de bodem. Ze teren dan nog even op hun eidooierzak. Zodra ze vrij kunnen  zwemmen kun je ze voeren met infusoria, pantoffeldiertjes en/of Liquifry. Zodra ze iets gegroeid zijn kun je overstappen op vers uitgekomen Artemia. Hierop zullen de jonge visjes redelijk snel groeien.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Gert Blank
F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

columbianus

Eerstbeschrijving

Axel Zarske, Jacques Géry

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

7

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

5.0

pH maximum

7.5

GH minimum

1

GH maximum

10

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hyphessobrycon columbianus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *