Hyphessobrycon amandae – Vuurtetra

Hyphessobrycon amandae is een vreedzame scholenvis die geschikt is voor het allerkleinste aquarium.  Hij kan samen gehouden worden met andere kleine en vreedzame soorten.

Hyphessobrycon amandae – Vuurtetra

Hyphessobrycon amandae is in 1987 officieel beschreven door Géry en Uj. In het Nederlands worden ze ook wel Vuurtetra, Vuur Tetra of Ember Tetra genoemd, hoewel die laatste eigenlijk meer afkomstig is uit Engelstalige delen van de wereld.

De geslachtsnaam Hyphessobrycon kan worden opgebroken in twee oud Griekse woorden. Hyphesson betekent “een beetje kleiner” en “bryko” betekent bijter. Tezamen vormen zij de geslachtsnaam “Kleine Bijter”.

Beschrijving

Het is wel duidelijk waar de Nederlandse naam Vuurtetra vandaan komt. Deze soort is helder oranje/rood en valt zeer goed op tussen de groene planten. Niet alleen het lichaam heeft deze kleur, ook de vinnen zijn deels doorzichtig maar ook die vertonen de oranje/rode kleur. Dit kleine visje wordt niet groter dan zo’n 2,5 a 3 centimeter inclusief de staart.

Biotoop

Zuid Amerika – Brazilië. De Hyphessobrycon amandae komt voor in de Rio Araguaia.

Dieet

Als voedsel moet klein levend voer worden gegeven.  Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

Het Aquarium

Hyphessobrycon amandae is een vreedzame scholenvis die geschikt is voor het allerkleinste aquarium.  Hij kan samen gehouden worden met andere kleine en vreedzame soorten. Een schooltje moet wel uit tenminste 10 exemplaren bestaan.  Het aquarium moet aan de randen en achtergrond dicht worden beplant.  Er moet wel voldoende vrije zwemruimte worden open gelaten.  Een gedempte verlichting en een donkere bodem doen de kleuren beter tot hun recht komen.

Vuurtetra Kweken

Met de Vuurtetra kweken is niet al te moeilijk.  Het is een vrijlegger. Tussen fijnbladerige planten zoals Javamos worden 30-60 eieren afgezet en bevrucht. Na het afzetten moeten de ouders verwijderd worden. De jongen komen na 24-30 uur uit.  Ze kunnen worden groot gebracht met het fijnste infuus en enige dagen later met Artemia-naupliën.  De jongen groeien snel.

Auteur

Jan Bukkems

Copyright foto’s

Peter Maguire
Hristo Hristov

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

amandae

Synoniemen

Hemigrammus amandae

Nederlandse Namen

Vuurtetra

Eerstbeschrijving

André Uj, Jacques Géry

Karakter

Broedgedrag

Sociaal Gedrag

Min. lengte aquarium in cm

50

Zone

Dieet

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

2

Lengte Maximaal

3

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

6.5

pH maximum

7.0

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hyphessobrycon amandae – Vuurtetra” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *