Hypancistrus vandragti – L280
Hypancistrus vandragti is in 2011 officieel beschreven door Nathan K. Lujan en Jonathan W. Armbruster.
De geslachtsnaam Hypancistrus is een samentrekking van de Griekse woorden “hypo” (betekent “minder dan”) en “ancistrus” (verwijzend naar de verminderde hoeveelheid tanden, vooral in de onderkaak, die kenmerkend is voor dit geslacht). De soortnaam vandragti is een eerbetoon aan Randy Van Dragt, een biologieprofessor aan Calvin College, die de eerste auteur veel heeft bijgebracht op het gebied van tropische ecologie en vis-ecomorfologie.
Synoniem: Micracanthicus vandragti
L-nummer L280
In winkels en in beschrijvingen zie je ook vaak het L-nummer vermeld, voor Hypancistrus vandragti is dat L280. Officieel vervallen de L-nummers nadat een soort een officiële naam heeft gekregen. Bij de groothandels en liefhebbers blijven de L-nummers echter nog vaak hangen. Meer over de L-nummers systematiek vindt je in ons artikel L-Nummers en LDA-nummers? De uitleg!
Beschrijving
Hypancistrus vandragti heeft een langwerpig, van boven bezien traan-vormig lichaam dat breder is bij de wangen en smaller naar de staart toe. De basiskleur van deze vis is donkerpaars tot zwart met talrijke crèmekleurige ovale vlekken. Deze vlekken zijn gelijkmatig verdeeld over het lichaam en de vinnen, wat de vis een aantrekkelijk uiterlijk geeft. Deze soort blijft klein, met een maximale lengte van ongeveer 4,5 cm.
Verschillen tussen de Sekses
Volwassen mannetjes hebben dikkere eerste borstvinstralen, meer uitgesproken odontoden (stekels) op de eerste borstvinstralen en op de achterkant van het lichaam, en meestal een bredere kop.
Volwassen vrouwtjes zijn breder rond het midden van het lichaam en hebben veel minder opvallende odontoden op het lichaam en de vinnen.
Gedrag en Temperament
Hypancistrus vandragti is over het algemeen een vreedzame vis, hoewel mannetjes territoriaal kunnen zijn, vooral tijdens de voortplanting. Ze zijn voornamelijk nachtactief en brengen het grootste deel van hun tijd door op de bodem van het aquarium, waar ze zich verstoppen.
Deze vissen leven solitair of in kleine groepen en hebben een voorkeur voor snelstromende, zuurstofrijk water met veel schuilplaatsen. In het aquarium is het belangrijk om een sterke waterstroom en voldoende schuilplaatsen te bieden.
Biotoop
Hypancistrus vandragti komt van nature voor in Venezuela, specifiek in de staat Amazonas. Ze zijn bekend van de lagere Ventuari-rivier en de Orinoco-rivier, nabij de samenvloeiing met de Ventuari-rivier.
Hun natuurlijke habitat bestaat uit snelstromende, goed geoxygeneerde wateren met een rotsachtige ondergrond. De waterparameters op een locatie in de Ventuari-rivier waar deze vissen zijn gevonden, zijn als volgt: temperatuur 32°C, pH 6.9, specifieke geleidbaarheid 12.9 μS/cm, saliniteit 0.0 ppt, en opgeloste zuurstof 6.6 mg/l of 90.6% verzadiging.
Er is weinig onderwaterbegroeiing aanwezig in hun leefgebied. De randen van het water zijn meestal kaal en niet begroeid met bomen. De bodem van hun habitat bestaat voornamelijk uit rotsen en grind, met weinig tot geen zand of modder.
Dieet
Hypancistrus vandragti heeft een dieet dat voornamelijk uit dierlijk materiaal bestaat, zowel in het wild als in het aquarium. Het is belangrijk om ze voornamelijk vleesrijk voedsel te geven.
Het Aquarium
Voor het houden van Hypancistrus vandragti is een aquarium van minimaal 60 cm lang en 50 liter inhoud geschikt. Als je meerdere paren wilt houden, is het verstandig om een groter aquarium te kiezen, bijvoorbeeld van 100 liter of meer, zodat elke vis voldoende ruimte heeft en territoriumconflicten worden verminderd.
Deze vissen houden van een omgeving met veel schuilplaatsen. Gebruik rotsen, grotten en stukken hout om voldoende schuilplaatsen te creëren. Planten zijn niet noodzakelijk, maar kunnen wel worden toegevoegd voor extra schuilplaatsen en esthetiek. Het beste substraat voor Hypancistrus vandragti is fijn zand of fijn grind met daarop afgeronde rotsen. Dit helpt om de natuurlijke omgeving van de vis na te bootsen en voorkomt dat de vis zich bezeert aan scherpe randen.
e ideale waterwaardes voor deze vis zijn een temperatuur tussen 25-29°C, een pH-waarde van 6.0-7.5. Zorg voor zuurstofrijk water met een sterke stroming, omdat deze vissen van nature in snelstromende rivieren leven.
Hypancistrus vandragti kan goed samenleven met kleine, vreedzame vissen zoals tetra’s, Corydoras, en andere kleine meervallen. Geschikte soorten zijn bijvoorbeeld Neon tetra’s, Kardinaaltetra’s, Corydoras, en Otocinclus.
Vermijd het samenhouden van deze vis met grote, agressieve of territoriale vissen, omdat deze de vreedzame Hypancistrus vandragti kunnen intimideren of verwonden. Grote cichliden en andere grote roofvissen zijn bijvoorbeeld geen goede keuze.
De Kweek van Hypancistrus vandragti in het Aquarium
Hypancistrus vandragti kan succesvol worden gekweekt in een aquariumomgeving met de juiste zorg en aandacht. Geef de ouders een aantal broedholen waar de vrouw net aan in past. Deze zijn aan de achterzijde gesloten en net ruim genoeg dat de vrouw in het broedhol pas.
Zorg voor wat stroming langs de ingang van het broedhol. De temperatuur mag liggen tussen de 25 en 29°Celsius.
Als een vrouw klaar is om eieren af te zetten zoekt ze een van de broedholen op. De man sluit haar daar op. Na het afzetten van de eieren bevrucht de man de eieren. De vrouw heeft verder geen broedzorg, dit laat ze over aan de man.
Met zijn vinnen bewaaierd de man de eieren totdat ze uitkomen. Met zijn lichaam beschermd hij de eieren in het broedhol zodat er geen andere vissen bij kunnen komen.
In een normaal aquarium samen met andere vissen, vormen de jonge visjes vaak een lekkere snack. Als je meer jongen wil overhouden, dan is een speciaal kweekaquarium met alleen Hypancistrus vandragti aan te bevelen.
Conclusie
Hypancistrus vandragti is een prachtige en interessante vissoort die goed kan gedijen in een aquarium met de juiste zorg en aandacht. Ze zijn niet per se geschikt voor beginners, maar ervaren aquariumhouders kunnen veel plezier beleven aan het houden en kweken van deze soort. Zorg voor een goed ingericht aquarium met de juiste waterwaardes en voeding om een gezonde en harmonieuze omgeving te creëren voor deze fascinerende vis.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s