Hoplisoma adolfoi

Hoplisoma adolfoi is een scholenvisje dat met minimum 6 à 8 stuks wordt gehouden. Heel erg vredig diertje, die heel goed worden samengehouden met Zuid Amerikaanse zalmen

5
(5)

Hoplisoma adolfoi

Hoplisoma adolfoi is in 1982 officieel beschreven door Burgess.

De soortnaam adolfoi is ter ere van de vis vanger en exporteur Adolfo Schwartz van Tyrkys Aquarium in Manaus Brazilië. Hij is van grote waarde geweest voor TFH Publications bij het vangen en veilig stellen van zeldzame, onbekende en interessante soorten.

Synoniem: Corydoras adolfoi.

Beschrijving

Hoplisoma adolfoi is een scholenvisje dat met minimum 6 à 8 stuks wordt gehouden. Heel erg vredig diertje, die heel goed worden samengehouden met Zuid Amerikaanse zalmen. Met een schooltje zalmen in het midden zal deze vis gestimuleerd worden om zich veel te laten zien.

Het verschil in geslacht is te zien aan de vorm en grootte. Het vrouwtje is dikker en groter dan het mannetje.

Herkomst

Brazillië, Rio Negro, bij Saão Gabriel da Cachoeira, Roi Uaupes.

Dieet

Hoplisoma adolfoi is een alleseter, ze eten bij voorkeur klein levend voer. Droogvoer in vorm van tabletten worden ook graag gegeten.

Het Aquarium

Het aquarium moet een minimale lengte hebben van 60 centimeter. Maar mijn voorkeur gaat uit naar 80 centimeter. Verder een donkere zandbodem. Het substraat mag niet scherp zijn (dit geldt voor alle bodembewoners) omdat ze hun baarddraden kunnen beschadigen. Het aquarium moet dichtbeplant zijn. Met een klein beetje vrije bodem om op te kunnen grondelen. zacht en zwart water is hun grote voorkeur.

Op de bodem gebruik je het liefst afgerond (filter) zand. Met hun baarddraden grondelen ze door het substraat. Bij het gebruik van scherp zand of scherp grind kunnen ze hun baarddraden beschadigen. De beschadigingen zorgen voor ontstekingen waarbij ze soms zelfs hun complete baarddraden verliezen. Het is daarom beter om ze op niet scherp zand te houden. De baarddraden groeien overigens zodra ze weer op zand gehouden worden, langzaam terug.

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.”

Kweek van Hoplisoma adolfoi

Voor de kweek moeten er meerdere dieren ingezet worden, ieder vrouwtje legt zo’n 25 à 30 eieren in 2 weken, die hier en daar geplakt worden, de jongen kunnen grootgebracht worden met radardiertjes. reeds na een week kan gevoerd worden met fijn voer. De ouders moeten verwijdert worden tijdens de kweek , anders eten deze de eitjes op. Als men het niet ziet zitten om de ouders te verwijderen, kan men altijd proberen de eitjes te verwijderen (zonder ze uit het water te halen. Al worden ze daardoor meestal toch beschadigd).

Opmerkingen

Pas op! Hoplisoma adolfoi wordt soms verward met Corydoras duplicareus (die veel kleiner blijft maar er eigenlijk net hetzelfde uitziet, afgezien van de vaak dikkere zwarte streep op de rug. Deze is ook goedkoper in de handel, maar niet zo vaak te verkrijgen als adolfoi) en met De Corydoras imitator (deze heeft een langere snuit dan de adolfoi.

Vervoer van Corydoras

Veel Hoplisoma soorten hebben een giftig zelfverdedigingsmechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken.

Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.

Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestrest zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak.

Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid. Men denkt dat in ieder geval de Corydoras adolfoi, Corydoras arcuatus, Corydoras melini, Corydoras metae, Corydoras panda, Corydoras robineae, Corydoras rabauti, Corydoras atropersonatus, Corydoras sterbai en Corydoras trilineatus over dit gif beschikken maar het is raadzaam ook bij de andere soorten op te letten.

Video

Auteurs

CB
John de Lange

Copyright foto’s

Tekkelke

Bronnen

Aquavisie
Amazoona.be (niet meer beschikbaar)
Wikipedia
Clownbotia.webs.com (niet meer beschikbaar)

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 5

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

adolfoi

Groep

Eerstbeschrijving

Warren E. Burgess

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

80

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

6

Lengte Maximaal

6

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

5.5

pH maximum

6.5

GH minimum

5

GH maximum

8