Hoplisoma acrensis – Acre Hoplisoma

Hoplisoma acrensis, ook bekend als Acre Hoplisoma, is een vreedzame, sociale vis uit de Juruá-rivier in Brazilië. Ideaal voor gezelschapsaquaria!

()

Hoplisoma acrensis – Acre Hoplisoma

Hoplisoma acrensis is in 1972 voor het eerst beschreven door Han Nijssen. Toen nog als Corydoras acrensis. In 2024 is de hele onderfamilie Corydoradinae opnieuw beschreven aan de hand van genetisch onderzoek en is het geslacht Corydoras onderverdeeld in meerdere geslachten.

De soortnaam acrensis is genoemd naar de Braziliaanse staat Acre, waar deze soort werd ontdekt. Ze worden daarom ook wel Acre Hoplisoma genoemd.

Beschrijving

Hoplisoma acrensis, ook bekend als de Acre Corydoras, heeft een typische pantsermeervalvorm met een gedrongen lichaam bedekt met rijen benige platen in plaats van schubben. De kleur van deze vis is over het algemeen zilverachtig met donkere vlekken en strepen die variëren afhankelijk van het individu.

De maximale standaardlengte van de Corydoras acrensis is ongeveer 5 a 5,5 centimeter. De totale lengte is daarmee zo’n 6 a 6,5 centimeter.

Verschillen tussen de Sekses

Vrouwtjes zijn meestal ronder en breder van lichaam, vooral wanneer ze eieren dragen. Mannetjes hebben vaak meer puntige vinnen in vergelijking met de meer afgeronde vinnen van de vrouwtjes.

Gedrag en Temperament

Hoplisoma acrensis is een vreedzame en sociale vis die het beste in groepen van minstens 4-6 individuen gehouden kan worden. Ze zijn gregarious, wat betekent dat ze graag in scholen zwemmen. Ze zijn niet agressief en kunnen goed samenleven met andere vreedzame vissoorten. Het zijn bodembewoners en brengen het grootste deel van hun tijd door op de bodem van het aquarium, waar ze naar voedsel zoeken.

Levensduur

In gevangenschap kunnen ze een leeftijd van 3-5 jaar bereiken.

Facultatieve ademhaling

Corydoras acrensis is een facultatieve ademhaler, wat betekent dat ze in staat zijn om zowel zuurstof uit het water als uit de lucht te halen. Dit vermogen is bijzonder nuttig in omgevingen waar het zuurstofgehalte in het water laag kan zijn, zoals in stilstaande of langzaam stromende wateren.

Hoe werkt facultatieve ademhaling?

  1. Aanpassing van de Darm: Corydoras-soorten hebben een aangepaste, sterk doorbloede darm die hen in staat stelt om zuurstof uit de lucht op te nemen. Dit is een evolutionaire aanpassing die hen helpt te overleven in zuurstofarme omstandigheden.
  2. Oppervlaktegedrag: Je zult deze vissen vaak naar de oppervlakte van het water zien stijgen om lucht in te ademen. Dit gedrag is normaal en een teken van hun vermogen om luchtademhaling te gebruiken wanneer dat nodig is.
  3. Voordelen: Deze ademhalingsmethode biedt een overlevingsvoordeel in habitats waar het zuurstofgehalte fluctueert, zoals tijdens droogteperiodes of in overbevolkte wateren.

Samenvatting

De facultatieve ademhaling van Corydoras acrensis stelt hen in staat om te overleven in variabele omgevingen door zowel zuurstof uit het water als uit de lucht te halen. Dit maakt hen bijzonder veerkrachtig en aanpasbaar aan verschillende leefomstandigheden.

Biotoop

Deze soort komt voor in Zuid-Amerika, specifiek in Brazilië. Ze zijn endemisch in de staat Acre, waar ze voornamelijk voorkomen in het stroomgebied van de Juruá-rivier.

Natuurlijk Habitat

Deze vissen leven in zoetwateromgevingen, voornamelijk in rivieren en hun zijrivieren. Het type exemplaar vanwaar ze oorspronkelijk zijn beschreven is “Furo do Lago São Francisco”, een zijrivier aan de linkeroever van de Juruá-rivier in de staat Acre, Brazilië.

De bodem van hun natuurlijke habitat bestaat meestal uit fijn zand of afgeronde grind. Dit is belangrijk omdat het voorkomt dat hun delicate baarddraden beschadigd raken tijdens het foerageren. Het habitat bevat vaak een matige tot dichte vegetatie, wat schuilplaatsen biedt en de vissen een gevoel van veiligheid geeft. Overhangende rotsen, boogvormig drijfhout en hoge of drijvende planten zijn ook aanwezig om schaduw te bieden.

Er zijn perioden van overstroming in hun leefgebied, wat typisch is voor veel tropische riviersystemen. Deze overstromingen kunnen invloed hebben op hun voortplantingsgedrag en voedselbeschikbaarheid.

Dieet

In hun natuurlijke habitat zijn Hoplisoma acrensis omnivoren die zich voeden met een verscheidenheid aan voedselbronnen. Ze eten voornamelijk kleine ongewervelden, insectenlarven, en organisch materiaal dat ze vinden in de bodem. Dit bestaat uit insectenlarven zoals witte en zwarte muggenlarven; insectenlareven zoals wormen en kleine schaaldieren.

In het aquarium kun je ze een vergelijkbaar dieet geven dat hun natuurlijke voedingspatroon nabootst. Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te bieden om ervoor te zorgen dat ze in optimale conditie blijven. Aanbevolen voedsel omvat: zinkende pellets en wafers die speciaal zijn ontworpen voor bodembewonende vissen maar ook levend en bevroren voer. Je kunt ze rode muggenlarven, Tubifex, en pekelkreeftjes geven. Deze zijn goed voor het conditioneren van de vissen en bevorderen hun natuurlijke foerageergedrag.

Het Aquarium

Voor het houden van Hoplisoma acrensis wordt een aquarium van minimaal 60 liter aanbevolen dit is een aquarium van 60 centimeter lengte. Dit biedt voldoende ruimte voor een groep van 4-6 vissen, wat belangrijk is omdat deze soort sociaal is en in groepen moet worden gehouden.

Waterwaarden

Hou een tempetratuur aan van zo’n 21 tot 25°C. De pH mag iets zuur tot neutraal met een pH van 6.0 tot 7.5.

Inrichting

Gebruik op de bodem een fijn en afgerond substraat van zand of heel fijn grind. Met hun baarddraden zoeken ze hierin naar voedseldeeltjes. Het voordeel van zand is dat vuil op het substraat blijft liggen in plaats van dat het tussen het grovere grind trekt. Als de baarddraden beschadigd raken door scherp grind, dan kunnen ze ontstoken raken en de baarddraden verliezen. De baarddraden groeien wel weer aan mits de oorzaak (vervuiling) wordt verwijderd.

Voeg een matige tot dichte vegetatie toe, evenals schuilplaatsen zoals drijfhout en rotsen. Dit biedt de vissen schuilplaatsen en helpt hen zich veilig te voelen.

Gebruik een matig tot zwak licht. Hoplisoma acrensis is het meest actief in de schemering, dus een belichting van 8-10 uur per dag is voldoende.

Kweekaquarium en Conditioneren

Je kunt Hoplisoma acrensis het beste kweken in een speciaal aquarium zonder andere soorten er bij. Een aquarium van 40 tot 60 liter is voldoende. Gebruik hiervoor dezelde waterwaardes als bij een normaal aquarium.

Plaats op de bodem een dunne laag zand. Filter het aquarium met behulp van een sponsfilter. Dit filter zorgt voor een hele zachte stroming en de jonge visjes kunnen niet worden opgezogen.

Volg dit stappen plan om ze in de juiste stemming te krijgen:

  1. Scheiding van Mannetjes en Vrouwtjes: Soms worden de mannetjes en vrouwtjes tijdelijk gescheiden en vervolgens weer bij elkaar gezet om het kweken te stimuleren.
  2. Kweekgroep: Houd een ratio van 2-3 mannetjes per vrouwtje aan om de kans op succesvolle bevruchting te vergroten.
  3. Voeding: Voer de ouders met kwalitatief levendvoer zoals zwarte muggenlarven en artemia.
  4. Waterverversing: Simuleer regenseizoenen door grote waterverversingen met iets koeler water, wat de vissen kan aanmoedigen om te gaan paren.

Het afzetten

De eieren worden afgezet op op gladde oppervlakken zoals bladeren of het aquariumglas. Je kunt ze helpen door een kleine powerheid te plaatsen en de stroming te richten op de voorkant van het glas. De plek waar de stroming het glas raakt wordt vaak gebruikt om de eieren af te zetten. Ze doen dit met de zogenaamde T-positie.

Wat is de T-positie?

De T-positie verwijst naar de specifieke houding die de mannelijke en vrouwelijke Corydoras aannemen tijdens het paren. In deze positie vormen de lichamen van de twee vissen een T-vorm, waarbij de kop van de vrouwelijke vis zich bevindt bij de buikvinnen van de mannelijke vis.

Stappen in de T-positie

  1. Initiatie van de T-positie: Het mannetje benadert het vrouwtje en begint te trillen om haar aandacht te trekken. Als het vrouwtje ontvankelijk is, zal ze het mannetje benaderen en zich in een hoek van 90 graden ten opzichte van het mannetje positioneren, waardoor de T-vorm ontstaat.
  2. Bevruchting van de Eieren: Terwijl de vissen in de T-positie zijn, zal het mannetje zijn sperma vrijgeven. Het vrouwtje neemt het sperma op via haar mond en laat het vervolgens over haar eieren lopen om ze te bevruchten.
  3. Leggen van de Eieren: Na de bevruchting zwemt het vrouwtje naar een geschikte plek in het aquarium om de eieren af te zetten. Dit kan een glad oppervlak zijn zoals een blad, een steen, of het aquariumglas. Ze gebruikt haar buikvinnen om de eieren vast te houden terwijl ze ze op de gekozen plek plaatst.

Zodra de ouders klaar zijn met het leggen van de eieren verwijder je ze het beste uit het kweekaquarium. Ze eten namelijk zelf ook van de eieren.

Opgroeien van de jongen

Het duurt meestel 3 tot 5 dagen voordat de Hoplisoma acrensis eieren uitkomen, afhankelijk van de temperatuur. De jongen beginnen meestal vrij te zwemmen ongeveer 2 tot 3 dagen nadat ze zijn uitgekomen. Dit betekent dat de totale tijd van het leggen van de eieren tot het vrij zwemmen ongeveer een week kan zijn.

De eerste voeding voor jonge Corydoras bestaat meestal uit infusoria of speciaal bereid vloeibaar voer voor jonge vissen. Na een paar dagen kunnen ze worden gevoerd met microwormen of artemia-naupliën.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Hung-Jou Chen

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

Groep

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum