Homaloptera parclitella

Homaloptera parclitella is een bergstroom Steenkruiper uit Maleisië en Zuid-Thailand. De soort groeit tot ongeveer 10 centimeter totale lengte.

Homaloptera parclitella

Homaloptera parclitella is met de luipaard achtige vlekkenpatroon en hun elegante lichaamsbouw één van de mooiste bergstroom steenkruipers. Ze worden tot 8 centimeter groot (10 centimeter totale lengte) en kunnen alleen in sterk stromend en zuurstofrijk water worden gehouden.

De familienaam Homaloptera is afkomstig van de Griekse woorden Homalos en Petra, dat respectievelijk plat en vleugel betekent. Het gaat hier om de gestroomlijnde lichaamsbouw en grote vinnen. Hiermee kunnen de vissen zich handhaven in stromend water. De soort toevoeging parclitella slaat op paardrij zadelachtige vlekkenpatroon op het bovenlichaam. Homaloptera parclitella is in 2005 als specifieke soort erkend (beschreven door Tang en Ng).

De vrouwen zijn te herkennen aan een iets plompere lichaamsbouw.

Herkomst

Azië: de soort komt voor in bergstromen in Maleisië en het Zuid-Thailand, voornamelijk in beboste gebieden.

Gedrag

Houdt de soort niet alleen of als paar maar in een groep van minimaal 6 dieren. Vaak hangen de dieren gezamenlijk in de stroming. Ze kunnen zich vastzuigen aan de rotsen om zich in de stroming te handhaven. Daarnaast pronken ze veelvuldig met elkaar , waarschijnlijk om de rangorde binnen de groep te bevestigen. Er is nauwelijks agressie

Aquarium

Homaloptera parclitella vereist een flinke stroming (denk aan 10 keer de aquariuminhoud per uur) en zuurstofwijk water. Een typisch hillstream biotoop dus. Houdt de water  watertemperatuur tussen 20-en 25 graden (pH: 6.5-7.5). Het aquarium kan relatief ondiep zijn, ook in de natuur heeft Homaloptera een voorkeur voor ondiepe gebieden. Planten zijn lastig te houden in deze omstandigheden, toch zijn er goede ervaringen bekend met Cryptocoryne crispatula var. balansae. Aangezien het voedsel wordt gevonden in de biofilm die op rotsen groeit is veel licht nodig om deze te laten groeien. Zet deze vis daarom liever niet in een aquarium dat nog niet lang staat. De bodem kan net als in het leefgebied bestaan uit afgesleten rotsen met schuilplaatsen.

Voedsel

Homaloptera soorten leven grotendeels van biofilm op de rotsen, insectenlarven en kreeftachtigen. Levende artemia en muggenlarven zijn prima voedsel. Ook diepvries voer wordt geaccepteerd. De meeste dieren zijn te wennen aan droogvoer granulaat. Wel is voor een goede gezondheid regelmatige voeren met levend voer en een flinke dosis biofilm aan te bevelen. Vaak zijn in de handel aangeboden dieren sterk vermagerd. Het is dan zaak om voldoende geschikt voedsel te kunnen aanbieden en geen voedselconcurrenten in het aquarium te hebben.

Kweek

Er zijn geen kweekgevallen bekend.

Auteur

Patrick de Pijper

Copyright foto’s

Nonn Panitvong – Siamensis.org
AquariumGlaser.de

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

parclitella

Eerstbeschrijving

Heok Hui Tan, Peter Kee Lin Ng

Dieet

Herkomst

Landen

,

Lengte Minimaal

8

Lengte Maximaal

10

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5

GH minimum

1

GH maximum

10

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Homaloptera parclitella” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *