Hippocampus zosterae – Dwergzeepaardje

De Hippocampus zosterae of het Dwergzeepaardje is een van de sierlijkste onderwater wezens die er bestaan. Hun bewegingen zijn zo gracieus dat ze je aandacht blijven trekken.

Hippocampus zosterae – Dwergzeepaardje

Dwergzeepaardjes of Hippocampus zosterae zijn leden van de familie Syngnathidae. Het dwergzeepaardje is een van de kleinste van de 32 beschreven zeepaard soorten. Ze kunnen uitgroeien tot een volwassen lengte van 3 tot 5 centimeter. Het natuurlijke habitat van dit zeepaardje loopt van Bermuda naar Florida en in de hele Golf van Mexico. Ze bezoeken het brakke water van baaien en riviermondingen, alsmede de open oceaan.

Zeepaardjes zijn zonder twijfel een van de meest elegante van alle wezens die in de oceaan gevonden worden. De langzame sierlijke bewegingen van een zeepaardje hebben iets, wat een toeschouwer in zijn ban kan houden.

Hippocampus zosterae - Dwergzeepaardje
Hippocampus zosterae – Dwergzeepaardje

Beschrijving

Dwerg zeepaardjes komen meestal voor in verschillende tinten van wit, geel of bruin. Uiteraard is kleur niets meer dan een gemoedstoestand voor een zeepaardje. Zowel de kleur en als de helderheid kan variëren afhankelijk van stemming, stress en de mate van opwinding. Ze kunnen hun kleur ook aanpassen aan hun omgeving of zelfs hun favoriete plant. Sommige dwergen zijn gestreept. Weer anderen hebben lichtere of donkerdere vlekpatronen op hun lichaam. Omdat het zulke kleine wezentjes zijn, worden dwergen ook vaak aangeduid als zeeponnies.

Zeepaardjes zijn zeer traag, schuwe dieren. Als zodanig maken ze een gemakkelijk doelwit voor pesterijen zelfs door soorten die over het algemeen als vredelievend worden beschouwd. Het zijn trage eters en verliezen het bij het eten van snellere soorten. Zij hebben niet het temperament wat nodig is om te strijden voor hun voedsel en zullen hongerig worden als ze gedwongen worden om dat wel te doen. Bodembewoners zoals kleinere heremietkreeften, schaaldieren en slakken zijn geschikte aquariumgenoten. Ze gaan ook goed samen met de wat vriendelijkere soorten vissen zoals Gobies en Blennies. Veel aquariumhouders wijden een aquarium speciaal aan het grootbrengen van zeepaardjes. Als je een kudde zeepaardjes in je aquarium hebt rondzwemmen geeft dat zoveel interessante dingen om te zien zonder dat je sneller bewegende soorten hoeft toe te voegen.

Hippocampus zosterae - Dwergzeepaardje
Hippocampus zosterae – Dwergzeepaardje

Het Aquarium

Dit is een van de weinige zoutwater soorten die klein genoeg zijn om in aquaria te worden gehouden van 45 liter of minder. Ze zijn een prachtige keuze voor de nieuwe nano-riffen die zo populair zijn geworden in de afgelopen jaren. Je kunt een kleine kudde zeepaardjes in een aquarium minimaal 25 liter houden op voorwaarde dat u ervaring heeft in het onderhouden van kleinere zeewater milieus.

Dwergzeepaardjes doen het eigenlijk beter in kleinere aquaria dan in grotere. Een paar opmerkingen van voorzichtigheid: Hoe kleiner het aquarium, hoe sneller dat water parameters zullen veranderen. Zet een nano-aquarium nooit in de buurt van een raam, verwarming. Temperatuurschommelingen treden snel op bij kleine hoeveelheden water. Er moet een strak schema uitgeoefend moet worden voor bij het onderhoud van de waterkwaliteit in nano bakken. Gedeeltelijke verversen van het water moet regelmatig worden uitgevoerd om te voorkomen dat het nitraat gehalte stijgt tot schadelijke niveaus.

Zeepaardjes hebben veel plekken nodig waar ze zich kunnen verankeren. Ze spenderen het grootste deel van hun dag vasthoudend aan stilstaande voorwerpen. Als u ongerust bent over het houden van koraal of andere levende dieren en planten in uw aquarium dan werken plastic planten net zo goed op voorwaarde dat er geen scherpe randen aanzitten.

Zeepaardjes worden alleen aanbevolen voor ervaren aquarianen. Dit komt door de combinatie van hun algehele kwetsbaarheid en hun voedingsgewoonten. Zeepaardjes vereisen een dieet van vers uitgekomen Artemia-naupliën, roeipootkreeftjes en andere garnalenlarven. Ze zullen niet-levend voedsel niet eens herkennen als voedsel bron, wanneer zij voor het eerst in uw aquarium worden gezet. Veel zeepaard houders kweken hun eigen artemia in plaats van te proberen de voedingsgewoonten te wijzigen.

Hippocampus zosterae - Dwergzeepaardje
Hippocampus zosterae – Dwergzeepaardje

Kweek van Hippocampus zosterae – Dwergzeepaardje

Dwergzeepaardjes zijn vruchtbare kwekers in gevangenschap. Ze hebben kleinere broedsels dan de meeste andere soorten zeepaardjes wat zeer bevorderlijk is voor het fokken in gevangenschap. De draagtijd van een dwergzeepaard mannetje ligt meestal tussen de tien tot veertien dagen. Een kweek zal ergens tussen de 3 en 30 pasgeboren opleveren. De overlevingskans van de jongen kan oplopen tot 60% met goed stabiel gehouden waterwaardes. De jongen zullen binnen de eerste twee weken in omvang verdubbelen. Zij zullen meerdere keren per dag moeten worden gevoed met pas uitgekomen artemia om gelijke tred te houden met hun ontwikkeling. Ze zijn seksueel rijp binnen 3 tot 4 maanden.

Video

De geboorte van zeepaardjes:

Auteur

Exotic-aquariums (originele website niet meer online)

Copyright foto’s

Josh MoreCC BY-NC-ND 2.0
Gifkikker

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

zosterae

Synoniemen

Hippocampus regulus, Hippocampus rosamondae

Nederlandse Namen

Dwergzeepaardje

Eerstbeschrijving

Charles Henry Gilbert, David Starr Jordan

Karakter

Broedgedrag

Minimale inhoud in liter

45

Ecosysteem

, , , , ,

Lengte Minimaal

3

Lengte Maximaal

5

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.1

pH maximum

8.4

Zoutgehalte minimaal

1007

Zoutgehalte maximaal

1025

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hippocampus zosterae – Dwergzeepaardje” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *