Hippocampus erectus – Gestreept Zeepaardje

Gestreepte zeepaardjes ofwel Hippocampus erectus komen in veel kleuren voor inclusief: wit, zwart, grijs, bruin, groen, geel, oranje en verschillende tinten rood. Blauwe pigmentatie ontbreekt volledig toch kunnen ze flets blauw of paarse kleuren vertonen. Vlekken en diamant patronen zijn typerend voor deze soort.

Hippocampus erectus – Gestreept Zeepaardje

Alle zeepaardjes horen bij het geslacht Hippocampus, dit geslacht maakt weer deel uit van de familie Syngnathidae (straalvinnigen). Ook de zeenaalden maken deel uit van deze familie. Er zijn 32 beschreven soorten zeepaardjes welke voorkomen in de ondiepe delen van de tropische en gematigde wateren over de hele wereld. Volwassen zeepaardjes worden, afhankelijk van de soort, tussen de 2,5 tot 30 cm lang en hebben een gemiddelde levensverwachting van 1 tot 5 jaar. Het dwergzeepaardje, Hippocampus zosterae behoort tot de kleinsten in dit geslacht. Ze komen voor rond de Bahamas en in de kustwateren van de zuidelijke US. Hippocampus ingens wordt vaak iets groter dan 30 cm. Zij komen voor aan de Pacifische kust van Centraal Amerika. Hippocampus erectus is een zeepaardje van gemiddeld formaat deze bereikt een gemiddelde lengte van 17,5 cm. Wij zullen ons richten op de zeepaardjes in het algemeen en een soort in het bijzonder Hippocampus erectus ook bekend als het ‘Gestreepte Zeepaardje’.

Populaties van Hippocampus erectus komen voor langs de Atlantische kust van Noord- en Zuid-Amerika en in de Golf van Mexico. Hun leefgebied strekt zich uit van Uruguay in het zuiden tot Nova Scotia in het noorden. Sommigen hebben een soort “veertjes” een soort sensoren op hun kop. Bij anderen ontbreken deze. Deze vissen hebben veelal een gestreept patroon over hun lichaam. Soms hebben ze ook een “zadelpatroon”. Dit zeepaardje wordt meestal verkocht onder de naam “Gestreept zeepaardje” of “Noordelijk zeepaardje”.

Gestreepte zeepaardjes komen in veel kleuren voor inclusief: wit, zwart, grijs, bruin, groen, geel, oranje en verschillende tinten rood. Blauwe pigmentatie ontbreekt volledig toch kunnen ze flets blauw of paarse kleuren vertonen. Vlekken en diamant patronen zijn typerend voor deze soort. De kleur is niet onveranderlijk. Zeepaardjes hebben bijna kameleonachtige eigenschappen. Hun kleur zal variëren door stress, gemoedstoestand, voer en een aantal nog niet gedetermineerde factoren. Hun melanoforen (zwarte pigmentcellen) zetten uit als ze gestrest zijn hierdoor zien zij er veel donkerder uit. Hun chromatoforen (gekleurde pigmentcellen) veranderen van grootte en vorm afhankelijk door angst. Dit zijn hormonale veranderingen welke in snel tempo op kunnen treden. De terugkeer naar hun “ongestreste kleur” gaat veel langzamer. Heldere kleuren geven aan dat zij zich goed op hun gemak voelen en vertrouwen hebben in hun omgeving. Zeepaardjes hebben ook de mogelijkheid hun kleur aan te passen aan hun omgeving. dit is een natuurlijke manier van camouflage typerend voor zeepaardjes. De ogen van de dieren bewegen onafhankelijk van elkaar net als die van Kameleons.

Hippocampus erectus - Gestreept Zeepaardje - Close up
Hippocampus erectus – Gestreept Zeepaardje – Close up

Zeepaardjes behoren tot de meest kwetsbare dieren welke gehouden worden in huiskameraquaria. Het maakt niet uit welke soort het om gaat, zeepaardjes hebben gevorderde verzorgers nodig. Hippocampus erectus is een van de taaiste soorten van deze kwetsbare dieren. Als u er over denkt zeepaardjes te gaan verzorgen maar nog geen echte keuze heeft gemaakt is deze soort een goede keus. Het aquarium zou voor deze soort minimaal 95 liter inhoud moeten hebben.

Zeepaardjes zijn vleeseters. Mogelijk accepteren zij alleen levend voedsel als u ze net in het aquarium zet. Met vitaminen verrijkte artemia en radardiertjes zijn ideale voedselkeuzes. Op den duur leren ze dood voer als acceptabele voedingsbron te zien. Soms accepteren zij zelfs vlokkenvoer en korrels speciaal voor zoutwater vleeseters. Zoals altijd is een afwisselende voeding aan te raden. Zeepaardjes eten ook fijn gesneden, verse zeevis.

In gevangenschap gefokte zeepaardjes worden steeds meer aangeboden. Gekweekte zeewaterbewoners zijn altijd te preferen boven in het wild gevangen soorten. Zij hebben een betere weerstand tegen ziekten en een veel betere overlevingskans.

Het gestreepte zeepaardje wordt geslachtsrijp als zij tussen de 4 en 8 maanden oud zijn. Er is bekend dat zij zich in huiskameraquaria voortplanten. Een aan zijn verzorger gewend zeepaardje eet vaak uit de hand. In gevangenschap worden zij ongeveer 5 jaar oud.

Auteur

Exotic-Aquariums (originele website niet meer beschikbaar)

Vertaling: Fred Schonenberg

Copyright foto’s

Kevin Bryant

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

erectus

Synoniemen

Hippocampus brunneus, Hippocampus fascicularis, Hippocampus hudsonius, Hippocampus kincaidi, Hippocampus laevicaudatus, Hippocampus marginalis, Hippocampus punctulatus, Hippocampus stylifer, Hippocampus villosus, Syngnathus caballus

Nederlandse Namen

Gestreept Zeepaardje

Eerstbeschrijving

George Perry

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Minimale inhoud in liter

200

Verzorging

Ecosysteem

, , , , , , , ,

Lengte Minimaal

17

Lengte Maximaal

20

Temperatuur minimaal

21

Temperatuur maximaal

28

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hippocampus erectus – Gestreept Zeepaardje” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *