Heteranthera zosterifolia – Sterrenkruid

Sterrenkruid of Heteranthera zosterifolia is decoratieve makkelijk te houden aquarium plant. Deze snelgroeiende plant heeft van tijd tot tijd wel extra bodemvoeding nodig.

Heteranthera zosterifolia – Sterrenkruid

Smalbladig, lichtgroene plantjes met drie zeer slanke lengtenerven. De blaadjes zijn 3 à 5cm. lang en ca. 5mm. breed. Naar boven toe staan de blaadjes dichter tegen elkaar zodat men bij een bovenaanzicht de indruk krijgt op een ster te kijken vandaar de Nederlandse naam STERRENKRUID. Bij veel licht, als men de plant laat doorgroeien naar het wateroppervlak, is een doorsnede van 10cm. per ster geen uitzondering. Zoals gezegd groeit de plant het best onder redelijk veel licht, zorg er wel voor dat het licht de plant ook kan bereiken dus vermijd andere overhangende planten.

De Bodem

De bodem moet bestaan uit een zachte bodem waar de plant zijn voedingsstoffen kan vinden. In eerste instantie lijkt het toevoegen van voeding in de bodem voor de Heteranthera zosterifolia niet nodig. Het is echter een zeer snel groeiende plant die de bodem zonder toevoeging redelijk snel kan uitputten. Om de plant weer aan het groeien te krijgen kun je mineraalhoudende korrels vijverplantenmest en gele klei bij de wortels plaatsen.

Onderhoud

Door de snelle groei van de Heteranthera zosterifolia – Sterrenkruid moet hij ongeveer twee wekelijks worden gesnoeid. Dit kan op twee manieren. Je kunt de toppen afknippen, de stengel zal al snel nieuwe scheuten maken en naar boven toe nieuwe sterren tonen. Doe je dit te vaak dan zal de plant steeds kleinere sterren maken. De wortels gaan een dichte mat in de bodem vormen en nemen steeds minder effectief voeding op.

De tweede methode werkt beter voor het aquarium. Knip een top af en verwijder voorzichtig de oude stengel met wortels en al. De nieuwe stengel zal al snel wortels maken en uitgroeien tot een mooie frisse waterplant.

Heteranthera zosterifolia - Sterrekruid
Heteranthera zosterifolia – Sterrekruid

Foto: Ervee & Pum – Zo ziet Heteranthera zosterifolia eruit in het aquarium in zijn onderwater vorm

Opmerkingen

Decoratieve, gemakkelijk te houden plant, die in zacht en hard water goed groeit. Al naar grootte van het aquarium worden de stengels in de middelste of achterste zone geplant. Wanneer u de plant kort houd kunt u deze ook gemakkelijk gebruiken als voorgrond plant.

Heteranthera zosterifolia - Sterrenkruid
Heteranthera zosterifolia – Sterrenkruid

Foto: Ervee & Pum – Een Crystal Red garnaal op het blad van een Heteranthera zosterifolia

Als de plant het goed naar zijn zin heeft zal hij ook bloemknoppen ontwikkelen: 

Heteranthera zosterifolia - Sterrenkruid bloemknoppen
Heteranthera zosterifolia – Sterrenkruid bloemknoppen

Foto: RobDomi

Licht: Normaal / Veel

Auteur

Aquaplantsonline.nl – John de Lange

Copyright foto’s

Aquaplantsonline.nl
RobDomi
Ervee & Pum

Literatuur: Sterren stralen overal: De kleine waterster heteranthera zosterifolia – Het Aquarium Januari 2003 – W.A. Tomey.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

zosterifolia

Herkomst

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

28

Hoogte minimaal

10

Hoogte maximaal

40

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Heteranthera zosterifolia – Sterrenkruid” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *