Heteractis crispa
Etymologie: Crispa is afgeleid uit het Latijn en betekend “Fijn gegolft of gekrult als verwijzing naar de fijne tentakels. Al in 1834 is de Heteractis crispa beschreven door Hemprich en Ehrenberg. Familie Heteractidae. Vaak gebruikte engelstalige namen: Leathery (Sea) anemone, Sebae Anemone, hoewel de laatste naam ook wordt gebruikt voor de Heteractis malu. Synoniemen: Radianthus crispus, Radianthus macrodactylus, Actinia crispa, Actinia paumotensis, Cereus paumotensis, Cereus crispus, Bunodes crispa, Heliactis paumotensis, Bunodes crispus , Discosoma macrodactylum, Radianthus kukenthali, Discosoma tuberculata, Radianthus lobatus, Bunodes crispus, Entacmaea crispa, Discosomoides tuberculata, Stoichactis tuberculata, Stoichactis tuberculata, Radianthus lobatus, Antheopsis kuekenthali, Antheopsis macrodactylus, Radianthus macrodactylus, Radianthus malu. Zoals je ziet een hele lijst met benamingen die in de loop der jaren zijn toegekend aan deze anemoom soort.
Beschrijving
Met een omvang tot 50 centimeter wordt dit een vrij grote anomoon. De tentakels kunnen zo’n 15 centimeter lang worden. Afhankelijk van de Zoöxanthellen krijgt de Heteractis crispa zijn kleur. Dit kan variëren van licht paars, roze, bruin, gebroken wit tot groen. Ze worden in de winkel ook wit aangeboden. Dit is meestal het gevolg van de stress waarbij de anemoon de Zoöxanthellen heeft afgestoten. De eigen kleur kan weer terugkomen als de anemoon de juiste verzorging krijgt en weer Zoöxanthellen opneemt.
Biotoop
Het verspreidingsgebied van de Heteractis crispa is enorm. Ze komen voor rond Australië, Malediven, Rode Zee, Indo-Pacific, West-Pacific en de Tuamoto eilanden
Dieet
De Heteractis crispa wordt voornamelijk gevoed door de symbiose met Zoöxanthellen, dit zijn algen die in de anemoon leven en door middel van fotosynthese licht en afvalstoffen van de anemoon omzetten in suiker en voedingsstoffen. Op licht alleen kan deze anemoon niet leven en zal dus meerdere keren per week bijgevoerd moeten worden. Het is een carnivoor en zal met zijn tentakels op zoek gaan naar vleesachtig voer zoals kleine vissen en bijvoorbeeld diepvriesvoer zoals artemia, mosselvlees etc.
Het Aquarium
De Heteractis crispa wordt vrij groot en heeft dus redelijk veel ruimte nodig. Denk daarbij aan een aquarium met minimaal 500 liter water.
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s