Herotilapia multispinosa – Regenboog Cichlide

Herotilapia multispinosa of Regenboog Cichlide, een van de kleiner blijvende Midden Amerikanen. Ook voor beginners een leuke vis door zijn verdraagzame karakter.

Herotilapia multispinosa – Regenboog Cichlide

De Herotilapia multispinosa werd in 1867 voor het eerst beschreven door Günther. In de tussentijd is deze soort al een paar keer verschoven van de ene geslachtsnaam naar de andere. Vandaar ook deze synoniemen: Heros multispinosus, Archocentrus multispinosus, Astronotus multispinosus, Cichlasoma multispinosum.

De geslachtsnaam Herotilapia is op te delen in twee stukken. Hero is afkomstig van het Griekse heros wat held of krijger betekend. Tilapia is afkomstig van een Afrikaans woord thiape wat vis betekend. Dat maakt dus samen Held-Vis, een verwijzing naar het heldhaftig gedrag van deze soort.

De soortnaam multispinosus betekend met veel stekels en is een verwijzing naar het grote aantal vinstralen in de anaalvin.

Beschrijving

In tegenstelling tot wat zijn Nederlandse naam doet vermoeden krijgt deze Midden Amerikaanse cichlide niet alle kleuren van de Regenboog. Hij heeft een geel lichaam met een zwarte streep over zijn flank en een blauwe zoom over zijn rug- buik- en anaalvinnen.Tijdens het broeden wordt de bovenkant van de vis ietsdonkerder tot bij sommige exemplaren geheel zwart op zijn buik. Het verschil tussen mannen en vrouwen is te zien aan de rug- en aarsvinnen. Bij de mannen zijn die wat uitgetrokken in een puntje die van de vrouw zijn wat ronder.

De Herotilapia multispinosa is redelijk verdraagzaam ten opzichte van andere soorten maar ook onder elkaar. Door hun geringe grootte hebben ze ook niet een heel groot aquarium nodig, 1 meter x 40 x 40 is al voldoende. Alleen tijdens de paartijd kunnen ze fel van zich afbijten maar dat is normaal voor een cichlide.

Biotoop

De Herotilapia multispinosa leeft voornamelijk in de oeverzone van kleine riviertjes met weinig tot geen stroming. De inrichting van het aquarium kan bestaan uit zand, daartussen kiezels, wat afgeplatte stenen en hier en daar wat kienhout. Ze houden niet van fel licht dus zorg voor wat gedimd licht. Een paar planten mogen niet ontbreken en dat heeft te maken met het nageslacht van de Archocentrus multispinosus.

Het Aquarium

In het wild kent de Herotilapia multispinosa een grote variatie in temperaturen. Ze zijn bestand tegen temperaturen tussen de 21 en 36 graden. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de extreme temperaturen niet langdurig moeten worden aangehouden, dit zal de levensduur van de vissen namelijk ernstig bekorten.

De kweek van de Herotilapia multispinosa – Regenboog Cichlide

Een koppel Herotilapia multispinosa zal na het baltsen een plek gaan zoeken om de eieren af te zetten. Doorgaans is dit een platte steen die eerst helemaal schoongepoetst wordt. Het afzetten van de 1000 tot 3000 eieren kan tot wel 2 uur duren. Het vrouwtje bewaakt en bewaaierd de eieren van dichtbij terwijl het mannetje de overige vissen op veilige afstand houdt. Eventuele beschimmelde eieren worden zorgvuldig verwijderd tot na 2 of 3 dagen de eieren uitkomen. De jongen worden dan verplaatst waarbij de larven met hechtdraden aan de planten of het kienhout worden opgehangen (zie foto onder). Pas als de dooierzak is opgeteerd zullen ze vrij gaan zwemmen. Ze kunnen dan gevoerd worden met Artemia en Cyclops.

Conclusie

Ook voor beginnende kwekers is deze soort zeer geschikt door zijn verdraagzame karakter. Deze soort kan niet samen worden gehouden met de Archocentrus, zij zijn zo nauw verwant dat gemakkelijk kruisingen kunnen ontstaan.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Matthijs Meindertsma
Gregory de Muyer

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

multispinosa

Synoniemen

Archocentrus multispinosus, Heros multispinosus

Nederlandse Namen

Regenboog Cichlide

Eerstbeschrijving

Albert Günther

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

13

Lengte Maximaal

17

Temperatuur minimaal

21

Temperatuur maximaal

36

pH minimum

7.0

pH maximum

8.0

GH minimum

9

GH maximum

20

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Herotilapia multispinosa – Regenboog Cichlide” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *