Hemitaurichthys polylepis – Piramide Koraalvlinder

De Hemitaurichthys polylepis of Piramide Koraalvlinder is een van de weinige koraalvlinders die mits juist gehouden wel reef safe kan zijn.

Hemitaurichthys polylepis – Piramide Koraalvlinder

De Piramide Koraalvlinder (Hemitaurichthys polylepis) behoord tot de familie van de koraalvlinders (Chaetodontidae). Deze familie bestaat uit meer dan 120 soorten en 10 geslachten. Piramide Koraalvlinders leven in de Stille Oceaan en Oost-Indische Oceaan. Hun leefgebied loopt van het Great Barrier rif naar het noorden van Japan en in het oosten richting Hawaï. Grote scholen van deze soort komen samen rond de buitenste rifgebieden in de buurt overgangen naar diepe delen van de oceaan op een diepte van 10 tot 200 meter.

Beschrijving

De Hemitaurichthys polylepis zijn middelgrote vissen. Zij kunnen een volwassen lengte bereiken tot 18 centimeter. Ze zijn in de breedte smal gebouwd met ruwweg een driehoekige vorm. Deze vis ontleent zijn naam aan de witte piramide die begint op de onderbuik aan beide zijden van hun lichaam en eindigt net onder de rugvin. Ze hebben een wit en geel kleurpalet met een witte staartvin. De jongen hebben gele koppen. Als de vis volwassen wordt verandert hij van kleur. De kleur varieert van geel tot een bruine of een diep purperachtige kleur.

Het Hemitaurichthys polylepis Aquarium

Vlindervissen hebben de reputatie moeilijk te houden te zijn. Ze zijn berucht ongeschikt voor zeewater rif aquariums. De Piramide Koraalvlinder valt in geen van beide categorieën. De Piramide Koraalvlinder heeft een gematigd in plaats van moeilijk verzorgingsniveau en kan als rif veilig worden beschouwd op voorwaarde dat zij voldoende voedsel krijgen. Dit is een soort die zich uitstekend aanpast. Deze vissen zullen snel wennen aan hun nieuwe omgeving en gedijen onder verschillende omstandigheden. Dit is geen ruzie zoekende soort. Ze missen de aangeboren agressie die veel koraalvlinders hebben maar zijn assertief genoeg om samen te worden gehouden met semi-agressieve aquarium genoten. Ze gaan niet snel over tot een hongerstaking wanneer ze in een nieuw aquarium worden geplaatst en zullen gemakkelijk voedsel accepteren. De Hemitaurichthys polylepis – Piramide Koraalvlinder kunnen tot 12 jaar oud worden in gevangenschap.

Dit is een schoolvormende soort en dient niet alleen te worden gehouden. Een groep van niet minder dan vier wordt aanbevolen. Ze zullen niet kibbelen onder elkaar of met andere leden van de groep als ze zijn ondergebracht in een ruime omgeving met voldoende schuilplaatsen. Een 450 liter (of groter) aquarium geeft hen de ruimte die ze nodig hebben om zich thuis te voelen.

Dieet

De Hemitaurichthys polylepis is een alleseter. In hun natuurlijke habitat eten ze voornamelijk plankton. De water massa waaraan zij hun voeding ontlenen in het wild bestaat uit minuscule en microscopische schaaldieren, planten, algen, archaea (oerbacteriën) en bacteriën.

In gevangenschap zijn Piramide Koraalvlinders geen kieskeurige eters. Zij zullen vlokkenvoer en pellets eten. Zoals bij elke zeewatervis is een gevarieerde voeding belangrijk voor de algemene gezondheid, kleur en kracht. Bevroren en gevriesdroogd voedsel preparaten die een groot percentage algen bevatten zijn een goede aanvulling. Vitamine verrijkte artemia en mysis moeten ook op het menu staan. Gedroogde algen vlokken helpen te voorkomen dat deze vissen last krijgen van voedingstekorten. De Piramide koraalvlinder wordt het best 2 tot 3 maal per dag gevoerd. Een voldoende aanbod aan levende rots zal hen gezonde snacks geven. Een ondervoede Hemitaurichthys polylepis – Piramide Koraalvlinder kan zijn toevlucht zoeken tot knabbelen op Xenia en andere zachte koralen.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

Bernard Dupont
Klaus Stiefel

Vertaling

Ken Decleer

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

polylepis

Synoniemen

Chaetodon polylepis

Nederlandse Namen

Piramide Koraalvlinder

Karakter

Reefsafe

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

15

Lengte Maximaal

18

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hemitaurichthys polylepis – Piramide Koraalvlinder” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *