Hemirhamphodon tengah – Tengah Halfsnavelbek
Hemirhamphodon tengah is in 1991 officieel beschreven door Collette. De geslachtsnaam Hemirhamphodon is afgeleid van het oud Grieks. Hemi betekent half, rhamphos betekent bek en odous betekent tanden. Vrij vertaald: met tanden op de halfbek. De soortnaam tengah is een verwijzing naar de provincie Kalimantan tengah op Borneo waar deze soort vandaan komt.
Beschrijving
In tegenstelling tot andere halfsnavelbekjes komt Hemirhamphodon tengah alleen voor in zoet water; en dan ook nog eens in erg zacht en zuur water. In hetzelfde leefgebied kun je bijvoorbeeld ook Chocolade Goeramies en kleine Rasbora’s.
Dieet
In het aquarium moet Hemirhamphodon tengah worden gevoerd met voedsel wat niet naar de bodem zakt. Ze eten voer wat op de bodem ligt niet. Vlokken, levend- of diepvriesvoer zijn prima. Levende (vleugelloze) fruitvliegen zijn extra aantrekkelijk.
Kweek van Hemirhamphodon tengah
Een ander verschil met de andere halfsnavelbekjes is de manier van voortplanten. Hemirhampodon tengah is namelijk niet levendbarend. De voortplanting verloopt eigenlijk zoals bij killivissen van het geslacht Aphyosemion. De eieren worden afgezet in Javamos, turf of in afzetmoppen.
Video
Copyright foto’s
Referenties