Hemigrammus rubrostriatus – Roodstreep Tetra

Hemigrammus rubrostriatus of Roodstreep Tetra wordt maximaal zo’n 5,5 centimeter lang. Het is een scholenvisje die zeer geschikt is voor het gezelschapsaquarium. De kleuren maken hem extra aantrekkelijk.

Hemigrammus rubrostriatus – Roodstreep Tetra

Hemigrammus rubrostriatus is in 2015 officieel beschreven door Axel Zarske. De naam Hemigrammus is op te delen in twee Griekse woorden: “hemi” betekend half en “gramma” betekend brief of signaal, een vrije vertaling voor “halve zijlijn”. De soortnaam rutrostriatus is op te delen in twee stukken. “rubrus” betekent “rood” en “striatus” betekent “streep”. een verwijzing naar de rode streep over de zijlijn van deze soort.

De voorgestelde naam in het Nederlands is Roodstreep Tetra.

Deze soort behoort tot de familie Characidae. Deze grote familie omvat zo’n 145 geslachten en ruim 1100 soorten. Het geslacht Hemigrammus zelf kent bijna 60 soorten.

Beschrijving

Hemigrammus rubrostriatus kan een maximale totale lengte bereiken van zo’n 5,5 centimeter. Over de flank loopt een helder rode streep (net als bij Hyphessobrycon amapaensis). De buik is goudkleurig net als die van Hyphessobrycon heliacus. De staart toont een zelfde patroon als Hemigrammus ocellifer en Hemigrammus falsus. Een zwarte vlek met daarboven een helder rode vlek in plaats van een gele. De rug en anaalvin krijgen een witte en rode streep.

De Roodstreep Tetra is net als zijn familie leden een scholenvis. Ze voelen zich het meest op hun gemak in een groep van minimaal zes stuks maar liever nog veel meer.

Het verschil tussen de mannen en vrouwen is met wat oefening wel te zien. De vrouwen zijn wat voller gebouwd dan de slankere mannen. De buikvinnen van de man zijn ook wat langer dan die van de vrouw. De uiteinden van de buikvinnen van de vrouw komen niet tot aan de anaalvin, die van de man eindigen net na het begin van de anaalvin.

Herkomst

Hemigrammus rubrostriatus komt voor in Colombia op de grens met Venezuela.

Dieet

In het aquarium is Hemigrammus rubrostriatus geen moeilijke eter. Vlokvoer, klein granulaat, levend en diepvriesvoer worden allen graag gegeten. Voer ze afwisselend om ze gezond te houden.

Het Aquarium

Net als veel andere Tetra soorten is Hemigrammus rubrostriatus niet heel moeilijk te houden. Op gewoon kraanwater doen ze het prima. Om de kleuren op hun mooist te krijgen geven ze wel de voorkeur aan wat zachter, zuurder water.

Voor een klein schooltje van zes exemplaren volstaat een aquarium met een lengte van 80 centimeter. Het is een actieve scholenvis die wel wat ruimte kan gebruiken. Je kunt het aquarium beplanten maar zorg dat er voldoende vrije zwemruimte overblijft.

Van nature komt de Roodstreep Tetra voor in ondiep water met veel beplanting. Het water is er zacht en lichtzuur met een pH van 6.0 tot 6.5 door vergaand bladafval. In het aquarium kun je dit met kraanwater bereiken door bijvoorbeeld over turf te filteren. Houdt de temperatuur tussen de 24 en 28 graden.

De kweek van Hemigrammus rubrostriatus

Hemigrammus rubrostriatus is pas recentelijk beschreven en wordt niet zo heel vaak ge-exporteert. Er zijn daarom bij ons geen geslaagde kweken in gevangenschap bekend. Net als zijn naaste verwanten is deze soort een vrijlegger. Ze leggen hun eieren tussen fijnbladige planten.

Video

Copyright foto’s

AquariumGlaser.de

Referenties

AquariumGlaser.de
Hemigrammus rubrostriatus spec. nov. – ein neuer Salmler aus Kolumbien und Revalidierung von Hemigrammus falsus Meinken, 1958
Fishbase.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

rubrostriatus

Nederlandse Namen

Roodstreep Tetra

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Zone

Dieet

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

4.5

Lengte Maximaal

5.5

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

25

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hemigrammus rubrostriatus – Roodstreep Tetra” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.