Hemigrammus hyanuary – Groene Neon
Hemigrammus hyanuary is in 1918 beschreven door Durbin. De geslachtsnaam Hemigrammus is afkomstig uit het oud Grieks en is op te breken in twee delen. Hemi betekent ‘half’ en gramma betekent brief of signaal. Dit is een verwijzing naar de zijlijn die halverwege abrubt wordt afgebroken. De soortnaam hyanuary is een verwijzing naar het Hyanuary meer in Brazilië, de type locatie van deze soort.
In het Nederlands worden ze ook wel Groene Neon genoemd. In het Engels de January Tetra een verbastering van de naam van het meer.
Beschrijving
De Groene Neon kan een totale lengte bereiken van maximaal zo’n 4,5 centimeter. Ze hebben een groenige kleur met over de zijlijn een luminiserende groene streep. Op de staartwortel bevindt zich aan de onderkant een zwarte vlek met daarboven een oplichtende groene stip. Het patroon lijkt op die van Hemigrammus ocellifer en in de handel worden ze dan ook soms met elkaar verward.
Hemigrammus hyanuary is een vredelievende soort die het best in een school gehouden kan worden.
Het verschil tussen de man en vrouw is te zien aan de grootte van de Groene Neon. Mannen zijn wat kleiner en slanker dan de vrouwen. De Hemigrammus hyanuary man heeft aan de anaalvin een haakje, deze ontbreekt bij de vrouwen.
Biotoop
Het verspreidingsgebied van de Groene Neon ligt in het stroomgebied van de Amazone in Brazilië en Peru. Het type exemplaar is gevangen in het Hyanuary meer nabij de stad Manaus in Brazilië.
Ze bewonen de langzaam stromende riviertjes, beeken en overstromingsmeren. Deze beekjes en riviertjes bevatten weinig tot geen planten. De bodem bestaat voornamelijk uit zand en afgevallen bladeren. Door de ontbinding van de bladeren is het water wat donkerder gekleurd.
Dieet
Het dieet van Hemigrammus hyanuary bestaat in het wild uit kleine ongewervelden zoals wormpjes, muggenlarven etc. In het aquarium is het geen kieskeurige eter. Je kunt de Groene Neon voeren met vlokvoer, klein granulaat maar ook met klein levend- of diepvriesvoer zoals artemia, watervlooien, muggenlarven en tubifex.
Het Aquarium
Een aquarium vanaf zo’n 60 centimeter is voldoende voor alleen een klein schooltje van zo’n acht Hemigrammus hyanuary. Een grotere school is wel mooier en natuurlijker om te zien. Dan heb je ook wel een wat groter aquarium nodig.
Richt het aquarium in met wat (filter) zand op de bodem. Wat kienhout of takken van geschikte bomen zoals beuken om het biotoop na te bootsen waarin ze leven. Plaats op de bodem wat gedroogde bladeren die het water wat kleur geven.
De Groene Neon komt uit wat donkerder gekleurd water, de tannines die door de bladeren worden afgegeven zorgen vanzelf dat het water een lichte thee kleur krijgen. Voor de bladeren kun je gewoon wat beuken of eiken bladeren gebruiken die je afspoelt en droogt voor gebruik.
Planten zijn voor Hemigrammus hyanuary niet direct noodzakelijk maar als je planten wil gebruiken dan zou ik dat zeker doen.
Water
De temperatuur van het water ligt bij voorkeur rond de 23 tot 25 graden. Alleen voor de kweek is een iets hogere temperatuur nodig. De zuurgraad van het water ligt bij voorkeur onder pH 7 , hou de pH tussen de 6.0 en 7.0. De hardheid van het water zal niet direct een probleem vormen, deze mag liggen tussen de 2 en 15.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Referenties