Hemigrammus bleheri – Roodkopzalm

Een van de zeer kleurrijke soorten uit Zuid Amerika voor in de gezelschapsbak is de Roodkopzalm ofwel Hemigrammus bleheri. Hij houdt wel van heel schoon water!

Hemigrammus bleheri – Roodkopzalm

Roodkopzalmen hebben zoals de naam al zegt een rode neus. Deze kleur loopt echter door tot achter de kieuwen. Er zijn namelijk nog twee vergelijkbare soorten waar dit niet zo is. De Hemigrammus rhodostomus en de Petitella georgiae. De rest van het lichaam is langwerpig en zilver/ wit van kleur. De achtervin is zwart wit gevlekt. Als de vissen zich goed voelen loopt over de zijkant van het lichaam een dunne geelachtige streep. De Hemigrammus bleheri kan een lengte bereiken van zo’n 4,5 centimeter.

Het verschil tussen man en vrouw is nauwelijks te zien. Gezegd wordt dat het mannetje iets slanker is dan het vrouwtje.

Blehers roodkopzalm; Hemi betekend half en grammus is streep. Zijn achternaam dankt hij aan zijn ontdekker Heiko Bleher.

Herkomst

De Hemigrammus bleheri of Roodkopzalm kan worden gevonden in de Rio Negro en de Rio Uaupés in Noord Brazilië en Colombia, Zuid-Amerika.

Inrichting

Voor Roodkopzalmen heb je een aquarium nodig van 100 cm. De bak inrichten met een donkere bodem, plaatselijk dichte beplanting en kienhout als schuilmogelijkheid, gedempte verlichting met drijfplanten. Zorg wel voor voldoende vrije zwemruimte want het zijn actieve zwemmers.

Water

Temperatuur: 24-26 graden.
pH: 6-6,5
GH: 0-4

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

De roodkopzalm is een alleseter. Dit betekent onder andere dat ze zowel droogvoer aannemen als diepvries als levend voer. Zorg wel voor een gevarieerd dieet! Houdt deze visjes dan ook niet samen met bijvoorbeeld garnaaltjes. Die zullen duur voer worden voor de roodkopzalmen.

Karakter

Blehers roodkopzalm is een heel vreedzaam scholenvisje, die je met minimaal 10 stuks moet houden. Ze stellen hoge eisen aan de waterwaardes en zijn gevoelig voor vervuild water, dus regelmatig verversen. Ze zwemmen in de middelste waterlagen. Het karakter en de kleur van deze soort komt beter naar voren in een grotere school en in een aquarium vanaf 100 centimeter. Ze krijgen dan echt de ruimte om baantjes te trekken.

Kweek van de Hemigrammus bleheri – Roodkopzalm

Hemigrammus bleheri zijn heel moeilijk te kweken, dit gebeurt in scholenverband. Dus breng een schooltje roodkopzalmen over in een kweekbak met heel zacht, zuur en zuiver water. Richt de bak in met fijn bladerige planten en zet hem op een schemerige plaats. Er mag minstens 1 keer per dag zonlicht in de bak vallen. De temperatuur langzaam met 2 graden verhogen. het afzetten zelf doen ze voornamelijk in het donker/schemer.

Na de ei afzetting het schooltje weer uitvangen, anders worden de eitjes opgegeten. Na 1 à 2 dagen komen de eitjes al uit. De jongen opkweken met stofvoer en pantoffeldiertjes.

Video

Auteur

Coby – Rickpad

Copyright foto’s

© CK Yeo
Hristo Hristov

Bijgewerkt op 8 oktober 2021 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

bleheri

Karakter

Sociaal Gedrag

School

Broedgedrag

Vrijlegger

Dieet

Omnivoor

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

5

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.0

pH maximum

6.5

GH minimum

0

GH maximum

4

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hemigrammus bleheri – Roodkopzalm” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *