Hemichromis lifalili – Bloedrode Juweel Cichlide

Het meest in het oog springende kenmerk van de Hemichromis lifalili is wel de fel rode kleur van deze soort vandaar de naam Bloedroede Juweel Cichlide.

Hemichromis lifalili – Bloedrode Juweel Cichlide

De Hemichromis lifalili of in het Nederlands de Bloedrode Juweel Cichlide is in 1979 officieel beschreven door Paul V. Loiselle. De geslachtsnaam Hemichromis is in twee worden op te delen. Hemi betekend “half” en chromis betekend “vis”. De soortnaam lifalili is een lokale naam voor deze soort.

Beschrijving

Het meest in het oog springende kenmerk van de Hemichromis lifalili is wel de fel rode kleur van deze soort. Ze danken hier dan ook hun Nederlandse naam de Bloedroede Juweel Cichlide aan.

De mannen van deze soort kunnen een totale lengte bereiken van ongeveer 12 centimeter. De vrouwen blijven iets kleiner met een centimeter of 9 a 10.

In de handel wordt deze soort nog wel eens verward met de Hemichromis bimaculatus. Deze heeft op zijn kieuwdeksel een zwarte stip, halverwege de flank nog een en een derde op de staartwortel. De Hemichromis lifalli mist de derde stip op zijn staartwortel.

Herkomst

Het herkomst gebied van de Hemichromis lifalili omvat diverse types water partijen. Dit zijn doorgaans langzaam stromende rivieren, meertjes die ontstaan in de bochten van deze riviertjes en moerassen. Ze komen alleen voor in de Democratische Republiek Kongo in het stroomgebied van Lake Tumba en in het stroomgebied van de bovenloop van Tshuapa River.

Het water kenmerkt zich door een een slechte zichtbaarheid. Het water kleurt bruin door de tannines van de bladeren en is vrij zuur. De temperatuur is afhankelijk van de plaats van herkomst. Rondom Lake Tumba ligt de temperatuur wat hoger van zo’n 25,5 tot 33 graden Celsius. De wateren rondom Tshuapa River zijn goed beschaduwd en kennen een wat lagere temperatuur van zo’n 20 tot 24 graden Celsius. De pH ligt door de aanzurende werking van de bladeren en moerassen rond de pH 4.0 tot 5.0.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Panamon Creel
Hristo Hristov

Referenties

Aquainfo.org
Seriouslyfish.com
Cichlidae.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

lifalili

Nederlandse Namen

Bloedrode Juweel Cichlide

Eerstbeschrijving

Paul V. Loiselle

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

, , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

9

Lengte Maximaal

12

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hemichromis lifalili – Bloedrode Juweel Cichlide” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *