Hemichromis guttatus – Blauwe Juweel Cichlide

De Hemichromis guttatus of Blauwe Juweel Cichlide is een zeer fraai gekleurde soort. Helaas niet geschikt voor het gezelschapsaquarium.

Hemichromis guttatus – Blauwe Juweel Cichlide

De Hemichromis guttatus wordt ook wel Blauwe Juweelcichlide genoemd. Ze worden nog wel eens verward met de Hemichromis bimaculatus.

Beschrijving

Deze soort kan een 10 centimeter lang worden. De mannen worden iets langer dan de vrouwen. Het verschil tussen de man en de vrouw is vanaf zo’n 5 centimeter te zien. De vrouwen gaan dan op zoek naar een man en kleuren op hun hele lichaam diep rood. De wangen van de man krijgen dezelfde dieprode kleur maar het lichaam blijft wat langer licht roze of een geelachtig groen. Eenmaal volwassen wordt het sexen wat moeilijker.

De mannen zijn wat krachtiger gebouwd, zijn wat groteren de Juweel vlek op het kieuwdeksel is bij de man wat groter.

Biotoop

De Hemichromis guttatus kent een zeer groot verspreidingsgebied en komt voor in een grote verscheidenheid aan biotopen en waterwaardes. Ze zijn dan ook niet echt kieskeurig wat waterwaardes betreft. Over het algemeen komen ze voor in langzaam stromend water.

Dieet

In het wild is de Hemichromis guttatus een echte carnivoor die voornamelijk leeft op de jongen van andere soorten. Een vleesrijk dieet is dan ook aan te raden. Denk hierbij aan levend of diepvries voer, garnalen, wormen en kreeftjes. Ook kleine visjes worden graag gegeten. Cichliden sticks worden ook gegeten maar moeten wel afgewisseld worden met ander voer.

Het Aquarium

Dit is niet een soort die je in een gezelschapsaquarium wilt houden. In een speciaal aquarium zijn ze te houden vanaf 100 tot 120 centimeter. In een groter aquarium met voldoende schuilmogelijkheden zijn ze wat toleranter naar andere soorten toe. Zorg er wel voor dat dit iets grotere, stevige cichliden zijn en dat deze niet uit dezelfde familie komen. Vooral tijdens de broedperiode worden soortgenoten of vissen die ook maar enigszins lijken op de Hemichromis guttatus niet getolereerd. Deze vissen worden genadeloos afgeslacht.

De inrichting van het aquarium kan bestaan uit rivier kiezels met daarop een paar grote rotsen zodat ze een territorium kunnen vormen. Tegen de wanden kun je een paar platte stenen plaatsen waarop de vrouw de eieren kan leggen. Geschikte planten zijn bijvoorbeeld Zwaardplanten en Javavaren. Zorg er wel voor dat alles goed verankerd wordt, het zijn stevige gravers!

Kweekaquarium en Conditioneren

Om van de Blauwe Juweel Cichlide een kweekkoppel te krijgen kun je het beste beginnen met 6 tot 8 jongen en hieruit een koppel selecteren zodra ze groot genoeg zijn. Ze zetten eieren af op een verticaal geplaatste steen, plaats deze stevig tegen de achterwand. Breng het koppel in conditie door ze regelmatig diepvries en levend voer te geven.

Het afzetten

Voor het afzetten poetst het koppel Hemichromis guttatus een platte verticaal geplaatste steen helemaal schoon. Het koppel legt hierop zo’n 200 tot 500 eieren.

Opgroeien van de Jongen

De eieren komen na een paar dagen uit. De jongen kunnen worden gevoerd met vers uitgekomen artemia en stofvoer. Zodra ze groot genoeg zijn kun je overstappen op fijngewreven vlokvoer en klein diepvriesvoer.

De jongen kunnen zo’n 6 tot 8 weken bij de ouders blijven. Zij beschermen de jongen zeer fel. Na deze periode beginnen de voorbereidingen voor een nieuw nest. Als je jongen wilt overhouden moet je ze op tijd uitvangen.

Conclusie

Zeker tijdens het broeden is de Hemichromis guttatus niet de makkelijkst te houden soort. Een speciaal aquarium voor deze fantastisch gekleurde cichlide is wel aan te bevelen. Het is niet echt een soort voor een beginnende aquariaan, tenzij je ze gaat houden in een speciaal aquarium, dan is het een redelijk makkelijk te houden, zeer fraai gekleurde vissoort.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Kevin Tien
Hristo Hristov

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

guttatus

Herkomst

Lengte Minimaal

8

Lengte Maximaal

10

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

7.0

pH maximum

7.5

GH minimum

5

GH maximum

8

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Hemichromis guttatus – Blauwe Juweel Cichlide” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *