Helostoma temminkii – Zoenvis
Helostoma temminkii of in het Nederlands Zoenvis of Zoen Goerami kan tussen de 20 en 30 centimeter groot worden. In het aquarium blijft de lengte meestal steken rond de 15 tot 20 centimeter. Het is dus een grote Goerami soort.
Er zijn twee verschillende varianten: een met een zachtroze kleur en de wilde variant. De wildvariant is groen/geelachtig zilver van kleur met soms donkere strepen. De wildkleur zul je in de handel niet vaak tegenkomen. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is moeilijk te zien, volwassen vrouwtjes zijn meestal iets dikker.
Synoniemen: Helostoma temmincki, Helostoma temminckii, Helostomi temmincki.
Herkomst
Indonesië, Thailand, ZO-Azië. Ze leven daar in langzaam stromend water en vijvers.
Inrichting
Voor deze vissen is een aquarium nodig van 1.50 meter. Inrichten met grootbladige harde planten zoals Javavaren, Anubias en drijfplanten. Zorg bij deze vissen ook dat het water en de lucht daarboven dezelfde temperatuur is. Verder mag er niet teveel stroming zijn.
Water
Temperatuur: 22-28 graden.
PH: 7-7,5
GH: 12-16
In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.
Voeding
Deze vissen hebben een bek met uitsteeksels waarmee ze alg van de wand en planten schrapen.
Ze kunnen niet zonder plantaardig voedsel, dus liefst groenvoer geven, ook zwarte, rode en witte muggenlarven, cyclops, artemia en droogvoer gaat er wel in.
Karakter
De Zoenvis is een vreedzame, levendige vis. De mannetjes vechten met de lippen tegen elkaar, vandaar de naam Zoenvis. Je vindt ze meestal in de middelste en bovenste waterlagen.
Kweek van de Helostoma temminkii – Zoenvis
Zoengoerami’s zijn moeilijk te kweken. Ze zijn soms tot het afzetten aan te sporen door de temperatuur te verhogen naar 28 a 29 graden en door ze goed te voeren met fijn levend voer. Na het paren drijven de eitjes aan het wateroppervlak. De ouders hebben geen broedzorg. De jongen eten algen en artemia-naupliën.
Opmerkingen
De Helostoma temminkii wordt in Azië ook wel gekweekt voor de consumptie.
Auteur
Coby
Copyright foto’s
J. de Lange
Nonn Panitvong – Siamensis.org