Helostoma temminkii – Zoenvis

De Zoenvis of Helostoma temminkii wordt in het wild zo’n 30 centimeter. In het aquarium worden ze doorgaans niet groter dan een centimeter of 15.

Helostoma temminkii – Zoenvis

Helostoma temminkii of in het Nederlands Zoenvis of Zoen Goerami kan tussen de 20 en 30 centimeter groot worden. In het aquarium blijft de lengte meestal steken rond de 15 tot 20 centimeter. Het is dus een grote Goerami soort.

Er zijn twee verschillende varianten: een met een zachtroze kleur en de wilde variant. De wildvariant  is groen/geelachtig zilver van kleur met soms donkere strepen. De wildkleur zul je in de handel niet vaak tegenkomen. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is moeilijk te zien, volwassen vrouwtjes zijn meestal iets dikker.

Synoniemen: Helostoma temmincki, Helostoma temminckii, Helostomi temmincki.

Herkomst

Indonesië, Thailand, ZO-Azië. Ze leven daar in langzaam stromend water en vijvers.

Inrichting

Voor deze vissen is een aquarium nodig van 1.50 meter. Inrichten met grootbladige harde planten zoals Javavaren, Anubias en drijfplanten. Zorg bij deze vissen ook dat het water en de lucht daarboven dezelfde temperatuur is. Verder mag er niet teveel stroming zijn.

Water

Temperatuur: 22-28 graden.
PH: 7-7,5
GH: 12-16

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Deze vissen hebben een bek met uitsteeksels waarmee ze alg van de wand en planten schrapen.
Ze kunnen niet zonder plantaardig voedsel, dus liefst groenvoer geven, ook zwarte, rode en witte muggenlarven, cyclops, artemia en droogvoer gaat er wel in.

Karakter

De Zoenvis is een vreedzame, levendige vis. De mannetjes vechten met de lippen tegen elkaar, vandaar de naam Zoenvis. Je vindt ze meestal in de middelste en bovenste waterlagen.

Kweek van de Helostoma temminkii – Zoenvis

Zoengoerami’s zijn moeilijk te kweken. Ze zijn soms tot het afzetten aan te sporen door de temperatuur te verhogen naar 28 a 29 graden en door ze goed te voeren met fijn levend voer. Na het paren drijven de eitjes aan het wateroppervlak. De ouders hebben geen broedzorg. De jongen eten algen en artemia-naupliën.

Opmerkingen

De Helostoma temminkii wordt in Azië ook wel gekweekt voor de consumptie.

Auteur

Coby

Copyright foto’s

J. de Lange
Nonn Panitvong – Siamensis.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

temminkii

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

25

Lengte Maximaal

30

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

7.0

pH maximum

7.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Helostoma temminkii – Zoenvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *