Helanthium tenellum
Helanthium tenellum is in 1830 beschreven door Mart als Alisma tenellum. Naderhand heeft deze bekende plant de naam Echinodorus tenellus gekregen. Door nieuwe beschrijvingen en inzichten is de naam gewijzigd naar Helanthium tenellum maar bij hij zal nog lange tijd bekend blijven onder Echinodorus tenellus…boeken kun je niet meer wijzigen en ook op websites en in winkels zal deze naam hardnekkig terug blijven komen.
Deze soort valt onder de familie Alismataceae ofwel de Waterweegbree familie. Deze familie omvat zo’n 11 geslachten en rond de 90 soorten. Het geslacht Helanthium kent slechts drie soorten:
- Helanthium bolivianum
- Helanthium tenellum
- Helanthium zombiense
Bechrijving
Helanthium tenellum is een aquariumplant die het hele jaar door onder water kan blijven. De bladeren zijn langwerpig en worden maximaal zo’n 10 centimeter lang. Een blad is ongeveer 3 tot 5 millimeter breed. Afhankelijk van de hoeveelheid licht en de variant, kleurt het blad groen tot roodachtig bruin bij veel licht.
Door het grote verspreidingsgebied is er een natuurlijke variatie ontstaan in de kleur en vorm van de bladeren. Sommige varianten worden onder veel licht wat roodachtig van kleur. Andere varianten blijven ook onder veel licht helemaal groen. In de winkel zijn die vaak aangeduid als Helanthium tenellum ‘Green’ (of Echinodorus tenellus ‘Green’).
Herkomst
Het verspreidingsgebied van Helanthium tenellum is zeer uitgestrekt. Ze komen voor in het oosten van de Verenigde Staten vanaf Michigan en Massachusetts naar het zuiden richting Florida, op Cuba, Jamaica, langs Midden Amerika naar Zuid Amerika van Guyana tot aan Argentinië. Doorgaans groeit het daar als moerasplant waarbij de wortels het hele jaar onder water blijven staan.
Het Aquarium
Doorgaans wordt Helanthium tenellum gebruikt als voorgrond plant. Ook in aquascapes wordt dit plantje veelvuldig gebruikt. De uitlopers van de plantjes lopen door elkaar heen wat het een beetje een wild natuurlijk uiterlijk geeft.
Voor wat betreft de waterwaardes is een temperatuur van 22 tot 30 graden prima. Bij een temperatuur onder de 22 graden groeit de plant echter nauwelijks meer. Doordat ze bestand zijn tegen wat hogere temperaturen, kun je dit plantje ook gebruiken in bijvoorbeeld een aquarium met Discusvissen. Ze verdragen een pH van 6 tot 8 maar ergens in het midden groeien ze het best.
Je kunt Helanthium tenellum prima houden zonder plantenvoeding of Co2 maar uiteraard groeien ze beter wanneer ze van beiden worden voorzien. Ook het licht hoeft niet heel fel te zijn. Met een gemiddelde hoeveelheid licht, groeit de plant prima. Je ziet na een tijdje als de plant tekort licht krijgt. De bladeren schieten dan door en kunnen uitgroeien tot 30 a 50 centimeter. Zoals ook veel andere planten groeit hij wel sneller onder wat meer licht, Co2 en plantenvoeding. De bladeren blijven dan compact en laag.
De wortels zijn wat teer. Je kunt Helanthium tenellum dan ook het beste houden op een zand bodem of kiezen voor heel fijn grind.
Vermeerderen
Bij een juiste voedingsbodem en hoeveelheid licht vermeerderd de plant zich door het vormen van uitlopers. Deze uitlopers krijgen op korte afstand nieuwe plantjes waarna ze verder uitlopen. Op deze manier vormt zich een dichte mat die zich steeds verder uitbreid. Ze vermeerderen zich zowel geheel onderwater als langs de waterlijn in een Paludarium op dezelfde manier, beiden met uitlopers.
Helanthium tenellum in een pot
Als je Helanthium tenellumin een pot hebt gekocht, zitten de wortels vaak vast in steenwol. Voordat je het plantje in het aquarium zet, verwijder je de pot en het steenwol. Knip het plastic van de pot los. Verwijder nu voorzichtig het steenwol. Dit gaat makkelijker met een tandenstoker onder stromend water. Zorg er wel voor dat je het steenwol niet wegspoelt in de gootsteen om verstopping te voorkomen. Knip de wortels indien nodig tot een paar centimeter lengte terug. Als de plantjes nog aan elkaar vastzitten als uitlopers, kun je deze doorknippen. Je kunt de plantjes dan neerzetten waar je wil.
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
John de Lange
Referenties
TheGreenMachineOnline
aqua-fish.net
aquascape-promotion.com
tfhmagazine.com
Wikipedia.org