Haplochromis nubilus

De mannen van de Haplochromis nubilus hebben een blauw-zwart lichaam met daarop zwarte verticale strepen die niet altijd zichtbaar zijn.

Haplochromis nubilus

Mannetjes Haplochromis nubilus: Het hele lichaam is blauw-zwart met daarop zwarte verticale strepen die niet altijd zichtbaar zijn. Soms is ook een onderbroken donkere horizontale streep zichtbaar die loopt vanaf de kieuwen tot aan de staartwortel. Onder de rugvin loopt een onderbroken donkere streep tot aan het einde van de rugvin. De rugvin is zwart met een blauwe gloed en een rode zoom, de anaalvin is rood en wordt opgelicht door gele eivlekken. De staartvin heeft een brede rode rand. De borstvinnen zijn zwart.

Vrouwtjes Haplochromis nubilus: Het lichaam is bleek okerkleurig, gedeeltelijk olijfgroen iriserend, over de flank loopt een donkere horizontale streep vanaf de kieuwen tot aan de staartwortel. Op de anaalvin liggen kleine gelige eivlekken.

Lengte: ongeveer 13 centimeter

Synoniemen: Tilapia nubila, Astatotilapia nubila, Haplochromis desfontainesii, Haplochromis nuchisquamulatus, Paratilapia victoriana, Haplochromis annectidens.

Herkomst

Haplochromis nubilus komt voor in het gehele Victoria Meer. Je kunt deze soort vinden op vele plaatsen bij de kust langs steile oevers die worden afgewisseld met grote rotsen op 1,50 tot 8 meter diepte.

Aquarium Inrichting

Richt het aquarium in met drie kleinere groepen stenen die niet hoger komen dan de helft van de waterhoogte. Op de bodem gebruik je zand. Richt de groepen stenen zo in dat er links, rechts en in het midden een stuk zand vrij blijft. Zorg voor een paar verstopplekken waar onderdrukte, zwakkere of broedende dieren zich terug kunnen trekken.

Als beplanting kun je gebruik maken van Anubias, Javavaren of Kongovaren of bijvoorbeeld Cryptocoryne crispatula.

Let op: de Haplochromis nubilus wordt agressiever naarmate de vis ouder wordt en heeft dan ook meer ruimte nodig dan wanneer hij jong is.

Dieet

De Haplochromis nubilus is een ongespecialiseerde insecten eter. Hij voedt zich voornamelijk met insecten en hun larven. In gevangenschap neemt hij alle gangbare visvoeders: vlokken, zwarte- en witte muggenlarven, mysis, cichlidensticks, plantaardig voer en mosselvlees.

Karakter

Onderling vertonen de Haplochromis nubilus een gemiddelde agressie. Naar andere soorten toe zijn ze echter redelijk verdraagzaam. De mannen kunnen als ze ouder worden zeer agressief worden.

Kweek van de Haplochromis nubilus

De Haplochromis nubilus is een muilbroeder waarbij de vrouw de eieren uitbroed. Er zijn echter ook observaties waarbij de man ook deelneemt aan de broedzorg. De broedtijd voordat de jongen worden losgelaten is zo’n 18 dagen.

Zie ook het kweekverslag van de Haplochromis nubilus.

Opmerkingen

Er bestaat enige twijfel of de dieren die op verschillende locaties zijn gevangen ook daadwerkelijk tot slechts 1 soort behoren. De Astatotilapia nubila wordt in het wild niet bedreigd.

Video

Auteur

Interessengemeinschaft Viktoriasee-Cichliden – originele website niet meer beschikbaar

Copyright foto’s
Marco Welß – originele website niet meer beschikbaar
Jason Selong

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

nubilus

Synoniemen

Tilapia nubila

Eerstbeschrijving

George Albert Boulenger

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

13

Temperatuur minimaal

21

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

7.5

pH maximum

8.0

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Haplochromis nubilus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *