Herkomst
Haplochromis ishmaeli leeft in de Mwanza-Golf in de Butimba Bay boven de ondiepe zandgronden.
Synoniemen
Labrochromis ishmaeli, Haplochromis ishamaeli, Paratilapia victoriana, Tilapia martini, Haplochromis macrops, Labrochromis pallidus, Tilapia pallida.
Grootte
ca. 14 cm
Kleuren
Mannen: Haplochromis ishmaeli mannen tonen hun kleuren pas als ze bijna volgroeid zijn. De rug- en staartvinnen zijn glanzend groen/blauw en hebben een rode rand. De anaalvin is een glanzend grijs/beige afhankelijk van het licht, daarop zijn duidelijk de gele eivlekken te zien die grijs omrand zijn. De kin, buik en staartwortel zijn blauw-groen, de flanken zijn geel wat in okerkleur overloopt naar de rug toe. Op zijn flank heeft hij zeven donkere horizontale banden lopen. Over zijn kop van de nek tot aan de kieuwen en vanaf het voorhoofd over de ogen tot aan de mond loopt een zwart masker. Twee kleine zwarte strepen zitten net boven de bovenlip.
Aquarium / Inrichting
Haplochromis ishmaeli wordt relatief groot en heeft een aquarium nodig met een minimaal bodemoppervlak van 140 x 50 centimeter.
Het is een slakkeneter die een wat groter zand oppervlak nodig heeft met daarbij een paar hopen stenen aan de rand van het aquarium. Tussen deze stenen moet voldoende schuilplaatsen worden gemaakt waartussen onderdrukte dieren of broedende vrouwtjes kunnen schuilen. Bij kleinere aquaria gaat eerder de voorkeur uit naar meer schuilplaatsen tussen de rotsen dan voor grote zandvlaktes.
Voeding
Haplochromis ishmaeli is een slakkeneter die de slakkenhuizen kraakt met zijn mond. Deze soort heeft proteïnerijk voedsel nodig zoals mosselvlees, muggenlarven of garnalenvlees. Je kunt ze daarnaast ook bijvoeren met het gebruikelijke cichliden voer maar proteïnerijk voer bevorderd de voorplantingsactiviteiten.
Deze soort heeft een laag tot gemiddeld agressie niveau. Naar andere soorten toe zijn ze redelijk vredelievend. Ze voelen zich echter wel snel door andere soorten gestoord. Het gevolg hiervan kan zijn dat de dieren vermageren en na enige tijd niet meer te redden zijn. Het is daarom ook beter om ze in hun eigen aquarium te houden.
Kweek
Moederlijke muilbroeder. Broedtijd tot het loslaten van de jongen ongeveer 21 dagen.
Opmerkingen
In het Victoriameer is deze soort waarschijnlijk uitgestorven. In het aquarium wordt hij nog door enkele liefhebbers in stand gehouden.
Video
Auteur
Copyright foto’s
Kevin Bauman