Halichoeres leucoxanthus

Halichoeres leucoxanthus is een lipvis met een gele bovenkant en een witte onderkant. Ze jagen in het aquarium op de kleine pestdiertjes!

Halichoeres leucoxanthus

Halichoeres leucoxanthus is in 1982 officieel beschreven door Randall en Smith. De geslachtsnaam Haichoeres is op te delen in twee Griekse woorden. “Als of Alis” betekent zout en “Choiros” betekent varken.

In het Engels worden ze ook wel White Belly Wrasse of Lemon Meringue Wrasse genoemd.

Beschrijving

Halichoeres leucoxanthus is geel van kleur met een witte buik. Bij sommige exemplaren neigt het wit van de buik meer naar een paarsige kleur. De juveniele dieren en de vrouwen hebben in de rugvin twee of drie zwarte stipjes en één op de staartwortel. Naarmate de vis ouder wordt vervagen deze wat. Bij de man zijn ze meestal niet meer zichtbaar.

Alle Halichoeres leucoxanthus beginnen hun leven als vrouw. Ze leven in groepjes bij elkaar, steeds met één man met meerdere vrouwen. Als de man sterft zal het grootste en sterkste vrouwtje van geslacht veranderen. Zij wordt de man van de groep. De volwassen man krijgt op zijn kop een fluoriserend masker van roze/groene strepen.

Een volwassen exemplaar kan een totale lengte bereiken van zo’n 12 centimeter. Afgezien van de witte buik lijken ze sprekend op de Halichoeres chrysus – Citroenlipvis. De hele jonge dieren zien er vrijwel identiek uit, ze beginnen beiden helemaal geel. Naarmate ze opgroeien wordt de buik van Halichoeres leucoxanthus pas wit.

Biotoop

Het leefgebied van Halichoeres leucoxanthus strekt zich uit over de Indische Oceaan en het Noord Australisch Plat. Ze komen voor langs de oost kust van Afrika, Madagaskar, langs India en Indonesië naar het noorden van Australië.

Ze bewonen de riffen op dieptes van 7 tot 60 meter maar komen het meest voor op 15 tot 50 meter diepte.

Dieet

In het wild is Halichoeres leucoxanthus een micro jager. Ze zijn constant op zoek naar kleine ongewervelden, weekdieren (zoals slakjes), stekelhuidigen en wormpjes. In het aquarium zoeken ze dan ook de plaagdiertjes tussen de koralen vandaan. Kleine slakjes die je koraal irriteren, kleine borstelwormen en wormpjes worden graag gegeten. Ook Waaierwormen zijn niet altijd veilig. De grotere slakken en ongewervelden laten ze doorgaans met rust mits ze voldoende gevoerd worden.

Je kunt ze voeren met mysis, artemia en ander levend of diepvriesvoer met daarnaast vlokvoer en granulaat. Over het algemeen zijn ze niet heel kieskeurig in wat ze eten.

Het Aquarium

Je kunt Halichoeres leucoxanthus houden in een rif aquarium of in een aquarium met alleen vissen. Zorg er wel voor dat er voldoende steen is waarop ze eten kunnen zoeken. De bodem moet bestaan uit een laag zand van minimaal 7 tot 10 centimeter diep. Als ze gaan slapen of wanneer ze schrikken begraven ze zichzelf in het zand.

Opmerking: na aanschaf van een Halichoeres leucoxanthus is het heel normaal dat ze ineens zijn verdwenen. In het aquarium schieten ze onder het zand en blijven daar een paar dagen verstopt zitten. Van de schrik en stress blijven ze daar totdat ze zich meer op hun gemak voelen. Raak dus niet meteen in paniek wanneer je ze na aanschaf niet kunt vinden. Dat is heel normaal.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Referenties

Fishbase.org
Wikipedia
Liveaquaria.com
Saltcorner.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

leucoxanthus

Eerstbeschrijving

Sociaal Gedrag

,

Dieet

Reefsafe

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.1

pH maximum

8.4

Zoutgehalte minimaal

1020

Zoutgehalte maximaal

1025

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Halichoeres leucoxanthus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.