H.S.H.O. “De Ulenpas” 380 x 85 x 85
Over het aquarium kan ik wel een boek schrijven, dat heb ik dan ook maar gedaan. Er wonen meer dan 300 mensen in het wooncentrum, waar ik zelf trouwens ook woon, die van alles vragen over de vissen.
Vandaar dat ik op het idee kwam om een informatieboekje te maken. Ik heb de informatie en foto’s van het internet geplukt, ook van deze site trouwens, dit geplastificeerd en gebonden.
Het aquarium wordt grotendeels bijgehouden door dhr. Peter Visser, hij is nog werkzaam als docent Nederlands. Hij is een jongere bewoner met verstand van aquaria en zeer enthousiast over het aquarium. Hij is zeer secuur en voert de vissen dagelijks.
Op vrijdagmiddag maakt hij samen met een andere bewoner de bak schoon. Hij heeft het afgelopen weekend alle waterwaardes gemeten en de waterkwaliteit is volgens hem perfect.
Begin 2012 wist ik nog niets van het houden van een aquaria. Nu, mede dankzij deze site en door zeer veel te lezen, heb ik al aardig wat kennis opgedaan, alleen de ervaring ontbreekt nog. Ik zit mijn hele leven al met m’n kop onder water, zoet en zout. Door problemen met mijn oren heb ik helaas maar een korte tijd gedoken, wel meer dan 25 jaar geleden. Sindsdien snorkel ik de wereld over, zeker net zo mooi als duiken met als voordeel dat je uren kunt wegblijven. Omdat ik de vissen, en eigenlijk alle dieren, liever in hun natuurlijke omgeving zie was ik nooit zo voor het houden van een aquarium.
In het wooncentrum was eerder een volière, maar er was niemand meer te vinden om die bij te houden.Daarom hebben we de vogels weggedaan.Toch werd dit als een gemis ervaren door de meer dan 300 bewoners. In 2011 ben ik eens gaan kijken naar aquariums en bouwers. Mijn idee was om een zo groot mogelijk aquarium te plaatsen, maar ik wist er verder niets van. Ik ben bij Veldhuis in Enschede uitgekomen. Helaas ging niet alles van een leien dakje, veel toezeggingen werden niet nagekomen, dit is later wel weer aardig rechtgetrokken.
In eerste instantie bleek de draagkracht van de vloer niet voldoende om de bijna 4 ton te dragen. Na de vloer te hebben verstevigd is het aquarium alsnog gekomen. Met behulp van dhr. Visser, een jongere bewoner van het wooncentrum en ervaren aquariaan, hebben we de bak opgezet. En het is echt een fantastische aanwinst. Prachtig aquarium en een echte ontmoetingsplek. Het verstevigd zelfs de onderlinge saamhorigheid.
Afmetingen
Lengte: 380 centimeter
Breedte: 85 centimeter
Hoogte: 85 centimeter
De Techniek
Het aquarium is gebouwd door Veldhuis Enschede. Het is een volglas aquarium van 380 x 85 x 85 type AQ3 met een glasdikte van 15 millimeter. Het meubel is 90 centimeter hoog en heeft zes deuren in de kleur kersen.
Het water wordt gefiltert door een Velda drukfilter Clearcontrol 50. Een opvoerpomp van Squence (8000 liter) zorgt voor de stroming. Een bodemafzuiger met 3 retourpunten geeft een goede afvoer van het vuil en verdeling van het water. De verwarming is geregeld met een thermostaat en bevindt zich in de leidingen.
Een groot aquarium zoals dit moet voldoende verlicht zijn en bestaat uit 3 x 3 T5 DSI dimbaar, 9 x T5 TL nature day colour en Nachtverlichting 2 x 60 cm LED.
Het aquarium is verder ingericht met een achterwand van Fefis, de 3D Cliff Rock, 6 stukken tropisch hardhout xxl. De bodem bestaat uit donker fijn grind.
De Vissen
Astronotus ocellatus
Chalceus macrolepidotus
Pterygoplichthys gibbiceps
Platydoras armatulus
Pomacea diffusa (appelslak)
Apteronotus albifrons
Theraps godmanni
Acanthicus Adonis
Rocio octofasciata Jack Dempsey
Alleen het verhaal rond de Chalceus macrolepidotus is eigenlijk wel een beetje bizar. We hadden vanwege hun te verwachtte formaat 5 vissen besteld, deze waren nergens op voorraad. Geen probleem voor ons, hadden we ook weer iets om naar uit te kijken.
Na enkele weken werden de vissen, gelijk met een reparatie aan de pomp, gebracht door Veldhuis, 18 stuks verdeeld over twee zakken. Het waren exemplaren van ongeveer 4 cm. Gelijk nadat ze in de bak werden losgelaten werden er al 2 opgevreten door de Astronotussen en ze bleven jagen als wolven.
We hebben nog aan Veldhuis gevraagd of ze niet te klein waren in verhouding tot het bestaande vissenbestand. Omdat de Astronotussen nog jong zijn moest het wel kunnen volgens Veldhuis. Er zou er wel een kans bestaan dat er een paar opgevreten zouden worden maar het merendeel zou wel overleven.
Ik heb aangegeven dat ik dit toch wel erg raar vindt. De beesten worden in het wild weggevangen, op een vliegtuig gezet en dan hier binnen 5 minuten opgevreten. Dit terwijl je er misschien ook nog andere liefhebbers een plezier mee had kunnen doen.
En natuurlijk is het de natuur van de Astronotus, maar het is niet de natuur dat de Chalceusen niet echt kunnen vluchten.
Ik heb er een nacht van wakker gelegen en kwam toen op het idee om er mandjes in te hangen waar de Chalceusen wel in en uit kunnen, maar de Astronotussen niet. Dit heeft erg goed gewerkt. Een hele tijd hielden we 12 vissen over.
Nu heeft 1 Astronotus een bepaalde tactiek ontwikkeld waardoor hij ze toch te pakken krijgt. Hij blijft onder het mandje hangen totdat een vis de oversteek maakt en slaat dan snel toe. We hebben er nu nog zes over.
Ik weet niet of deze het redden, maar ze worden met de dag sterker. Misschien dat we er dan toch nog 5 overhouden van de 18.