Gymnogeophagus balzanii
Gymnogeophagus balzanii is in 1891 voor het eerst beschreven door Alberto Perugia. De geslachtsnaam Gymnogeophagus is op te breken in drie delen. Gymnos betekent kaal of naakt, een verwijzing naar de schubloze wangen. Daarachter komt Geophagus wat inhoudt dat ze daar op lijken. Geophagus is op te breken in twee woorden. Geo betekent ‘aarde’ en phagus komt van phagein wat ‘eten’ betekent. Dit betekent vrij vertaald ‘Aardeter’.
De soortnaam balzanii is een verwijzing naar de Italiaanse natuurliefhebber Luigi Balzan (1865-1893). Hij ving het type exemplaar bij zijn rondreis door Zuid Amerika in 1890.
Beschrijving
Gymnogeophagus balzanii kan een lengte bereiken van zo’n 18 centimeter. Het mannetje krijgt een grote voorhoofdsbult, vooral in gezelschap van andere mannetjes, het vrouwtje is kleiner. Ze hebben mooie iriserende gekleurde schubben en de flanken kleuren van groen naar blauw. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben de verticale dwarsbanden.
Karakter
De Gymnogeophagus balzanii is een vreedzame vis, maar wel een territoriumvormer. Je kunt ze samen houden met rustige soorten zoals harnasmeervallen of andere cichliden uit de Geophagus-groep.
Herkomst
Rio Paraná, Paraguay.
Het Aquarium
Voor de Gymnogeophagus balzanii is een aquarium nodig van minimaal 1.80 meter. De bak inrichten met grofbladige planten, grove kienhoutwortels en stenen, zodat er voldoende schuilplaatsen ontstaan. De planten stevig verankeren in de bodem in bloempotjes, zodat ze niet losgewoeld kunnen worden. De bodem moet bestaan uit fijn zand.
Water
Temperatuur: 24-28 graden.
PH: 6,5-7,5
GH: 8-12
Dieet
Als voedsel kan levend voer of diepvriesvoer worden gegeven, ook droogvoer of voedertabletten kunnen gegeven worden.
Kweek van Gymnogeophagus balzanii
De kweek van de Gymnogeophagus balzanii is vrij makkelijk, ze zetten tot zo´n 500 eitjes af op stenen. Het zijn larvofiele muilbroeders, na 24 à 36 uur neemt het vrouwtje de eitjes in de bek. Het mannetje bemoeit zich er niet meer mee en het vrouwtje heeft nu de broedzorg. De jongen opkweken met artemia-naupliën.
Video
Auteur
Coby
Copyright foto’s
F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com
Laurent van Obbergen