Gymnocorymbus ternetzi – Zwarte Tetra

Gymnocorymbus ternetzi of in het Nederlands de Zwarte / Rouw Tetra is een leuk scholenvisje die makkelijk te houden is in een gezelschapsaquarium.

Gymnocorymbus ternetzi – Zwarte Tetra

De Gymnocorymbus ternetzi heeft verschillende Nederlandse benamingen als Zwarte Tetra, de Rouwtetra of de Rouw Rio. Deze soort is ook een keer wetenschappelijk beschreven als Tetragonopterus ternetzi maar deze naam is niet meer geldig.

Ze zijn in 1895 officieel beschreven door G.A. Boulenger.

Let op: er is nog een zwarte scholenvis: Hyphessobrycon megalopterus – Zwarte Fantoomzalm. Nederlandse namen worden nog wel eens door elkaar heen gebruikt!

Beschrijving

Het zijn een vreedzame scholenvisjes die in een groepje van minimaal 6 maar liever nog meer dieren gehouden moet worden. Een alleen gehouden Zwarte Tetra vertoont vaak afwijkend gedrag waarbij hij zich agressief kan gaan gedragen naar zijn medebewoners.

De Zwarte Tetra is een rondvormig visje met een lange vin onder zijn buik. Deze vin, en de rugvin zijn meestal zwart. Het visje zelf is zilver van kleur. De buik is iets witter. Over de gehele vis kan een paarsachtige gloed hangen. Opvallend zijn de twee zwarte dwars banden over de zijkant van het lichaam.

De mannen zijn wat kleiner en slanker dan de vrouwen, bij de mannen is ook de rugvin wat smaller. Op jonge leeftijd zijn deze vissen op hun mooist met een diep zwarte tekening. Afhankelijk van de kwaliteit van het aangeboden voer en de watersamenstelling wordt de tekening naarmate ze ouder worden wat grijzer.

De Gymnocorymbus ternetzi is zeer geschikt voor beginners. Hij stelt weinig eisen aan het water en aan de inrichting. Omdat het een zeer rustig scholenvisje is kun je hem samen houden met bijna alle andere vissen. Het is een scholenvis dus houdt ze met minimaal zes stuks maar liever nog veel meer. Vergeet niet de voldoende zwemruimte!

Gymnocorymbus ternetzi - Zwarte Tetra
Gymnocorymbus ternetzi – Zwarte Tetra

Dieet

Qua eten is de Rouwtetra niet heel kieskeurig. Je kunt ze voeren met levend voer, diepvriesvoer. Je kunt ze ook droogvoer geven, dit eten ze niet altijd direct omdat ze er aan moeten wennen. Een variatie van alles is natuurlijk het beste.

Het Aquarium

Gymnocorymbus ternetzi stellen weinig eisen aan het aquarium of water, zolang er maar voldoende open zwemruimte is met wat beplanting aan de rand. Ze houden niet van zeer felle verlichting. Demp de verlichting dan met wat drijfplanten en een donkere bodem. Dit stellen ze zeker op prijs. Een klein beetje stroming vinden ze ook wel lekker.

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Kweek van de Gymnocorymbus ternetzi – Zwarte Tetra

De kweek van de Gymnocorymbus ternetzi – Zwarte Tetra is relatief eenvoudig. Voor de kweek stel je de temperatuur in op 25 a 26 graden. Beplant het aquarium met fijnbladige planten zoals Javamos waartussen de eieren kunnen worden afgezet. De eieren worden ’s ochtends vroeg afgezet. Na het afzetten moeten de ouders worden verwijderd, net als bij de meeste andere vrijleggende soorten eten de ouders hun eigen eieren. Na een dag komen de eieren uit en nog een dag later zwemmen de jongen vrij rond. In het begin kun je ze voeren met wat stofvoer, later ook met vers uitgekomen artemia en eigeel.

Video

Auteur

Rickpad – J. de Lange

Copyright foto’s

Adrie van Holstein
J. de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

ternetzi

Synoniemen

Tetragonopterus ternetzi

Nederlandse Namen

Rouw Rio, Rouw Tetra, Zwarte Tetra

Eerstbeschrijving

George Albert Boulenger

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

80

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

6

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.0

pH maximum

7.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Gymnocorymbus ternetzi – Zwarte Tetra” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *