Gnathanodon speciosus – Gouden Makreel
Gnathanodon speciosus is een straalvinnige vissensoort uit de familie van de horsmakrelen. De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1775 door Forsskål.
Beschrijving
Het is werkelijk een schitterende helgele of goudkleurige vis met een smalle zwarte streep door het oog en 7 tot 12 verticale zwarte banden over het lichaam, die verschillend van breedte zijn. De vinnen zijn goudgeel en de staartvin is diepgevorkt. Een ander kenmerk is dat de tweede rugvin groter is dan de eerste en de borstvinnen lang zijn en sikkelvormig.
Wanneer de vis volwassen wordt kan het geel meer zilverachtig en iriserend worden. Ook vervagen de zwarte strepen en komen er zwarte vlekken aan de zijkant van het lichaam.
De Gouden makreel heeft dikke, vlezige lippen en een verlengbare mond. Bij jonge dieren zijn slechts een paar kleine tanden aanwezig in de onderkaak die bij volwassen dieren ontbreken.
Het is geen kleine vis, dus een ruim aquarium is wel noodzakelijk. Denk dan aan een aquarium van minimaal 3000 liter water met een temperatuur tussen 22°C – 28°C . De Gouden makreel kan namelijk een lengte krijgen van 120 centimeter en wel 15 kg zwaar worden. Bovendien is het een snel zwemmende roofvis, die meestal in kleine groepen jaagt. Hij staat niet bekend als agressief maar kijk wel uit welke medebewoners je kiest.
Herkomst
De Gouden makreel komt op vele plaatsen voor, zo kunnen we hem zien in de Oost-Indische oceaan, nabij Australië, de West-Indische oceaan, nabij Afrika, Japan, in de Rode Zee, de Mexicaanse golf, de Indo-pacific regio, ten oosten van de Pacific kust van Amerika (Californië, Mexico en Ecuador).
Hij wordt voornamelijk aangetroffen bij zanderige bodems en bij koraal- en rotsachtige riffen tot een diepte van ongeveer 50 meter. Hier leven ook de Geweldige Lantaarnshaai (Etmopterus princeps) en de Olijf ridley schildpad (Lepidochelys olivacea). Ze zoeken in en boven het zand naar week- en schaaldieren, maar ook kleine vissen zijn niet veilig. Deze worden door de uitgerekte bek naar binnen gezogen.
Jonge Gouden makrelen bootsen vaak het gedrag na van het Loodsmannetje (Naucrates ductor), die altijd in de buurt van haaien en andere grote vissen te vinden zijn. Ook is bekend dat deze jonge dieren vaak leven tussen de tentakels van kwallen. Vermoedelijk doen ze dit als bescherming tegen roofdieren.
Studies hebben aangetoond dat de groei van het aantal vissen het grootst is tijdens de zomermaanden. De conclusie hieruit is dan ook dat de paaitijd in april en mei plaats zou moeten vinden.
Op dit moment wordt de Gouden makreel niet als bedreigd beschouwd, wel worden steeds meer jonge vissen gevangen voor de aquariumhandel. De vis is niet goedkoop. De prijs voor een jonge Gnathanodon speciosus ligt zo rond de € 50.00 en dan is het toch wel erg mooi om hier een school van te hebben. Voor een volwassen dier moet je al snel zo’n € 250,00 neerleggen. Maar dan heb je ook wel wat. Want het is wel een prachtig dier.
Video
Auteur
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda
Copyright foto’s
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda