Glossolepis ramuensis – Ramu Regenboogvis

De Glossolepis ramuensis is een van de zeldzamere Regenboogvis soorten die je hier in Nederland niet vaak zult zien. Ze worden maximaal 10 cm lang.

Glossolepis ramuensis – Ramu Regenboogvis

Mannen hebben een groenachtig-bruine tot paarsachtige rug en wit tot mauve (paarsachtig roze) op de onderkant. Er lopen verscheidene dunne oranje horizontale lijnen op de flanken; die op het midden onder en boven de zijlijn zijn het meest kleurrijk. Volwassen mannen zijn doorgaans veel groter en hebben een hoger lichaam dan de vrouwen en hebben een hogere rugvin, die de tweede rugvin overlapt als hij niet omhoog staat.

De Glossolepis ramuensis – Ramu Regenboogvis is in 1985 beschreven door Allen. De naam verwijst naar de vallei waar ze worden gevonden: Ramu Vallei.

Verspreiding en Leefgebied

Komt alleen voor in de Ramu Vallei en zijrivieren van de Gogol Rivier nabij Madang, Papua Nieuw Guinea. Glossolepis ramuensis kunnen worden gevonden in kleine zoetwater beekjes die door het regenwoud stromen. De beekjes hebben doorgaans helder water, een grind bodem en heel weinig waterplanten. Temperatuur en pH lopen van 26~29° Celsius en een pH van 7.4~7.9. Ze worden soms samen gevonden met Chilatherina campsi en Melanotaenia affinis. Ze kunnen een maximale lengte bereiken van zo’n 10 centimeter, maar blijven vaak onder de 8 centimeter.

Opmerkingen

Alhoewel in 1983 ontdekt, werden er tot 1988 geen levende exemplaren gevangen voor de aquarium hobby . Hun lichaamsbouw lijkt meer op de Chilatherina soorten dan op de Glossolepis.

Auteur

Adrian R. Tappin – Home of the Rainbowfish

Vertaling

John de Lange

Copyright foto’s

Neil Armstrong

Bijgewerkt op 7 februari 2019 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

ramuensis

Herkomst

Sociaal Gedrag

Karakter

Vredelievend

Lengte Minimaal

7

Lengte Maximaal

10

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Glossolepis ramuensis – Ramu Regenboogvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *