Geosesarma sp. – Vampierkrab

Geosesarma of Vampierkrab zijn kleine vreedzame krabbetjes. Ze zijn er in verschillende kleuren.

()

Geosesarma sp. – Vampierkrab

De Geosesarma is in Nederland het meest bekent onder de naam Vampierkrab of kortweg Vampier, maar wordt ook nog wel eens Carnavalkrab genoemd. Van oorsprong komt hij uit Indonesië en Sulawesi. Het is een kleine krab, zijn rugschild wordt maximaal 3 cm breed en met poten mee wordt hij niet breder dan 6 cm. Ze worden gemiddeld 2 tot 4 jaar oud.

De Vampier bestaat in het paars, rood en oranje. Vaak hebben ze een witte, oranje of gele vlek op hun rugschild. Ze danken hun naam aan hun oranje ogen. Het geslachtsonderscheid is niet heel moeilijk te zien. Het vrouwtje heeft een breder buikschild dan het mannetje. Het bedekt bijna haar hele buik. Deze is zo groot om haar eieren goed te kunnen dragen. Daarnaast zijn ze vaak wat minder fel van kleur en hebben ze wat kleinere scharen dan de mannetjes.

Voer

Het zijn voornamelijk carnivoren, maar eigenlijk lusten ze alles.. Behalve speciaal krabbenvoer eten ze ook garnalen, diepvriesvoer als muggenlarven, artemia en daphnia, meelwormen, stukjes vis en kleine insectjes zoals stofkrekels en fruitvliegjes. Daarnaast zijn ze ook erg blij met gekookte groenten (zonder zout) en fruit. Vis kan vers gevoerd worden, maar mag ook uit blik (op eigen sap, niet in olie!). Veel krabben eten ook garnalenkorrels of visvlokken. Let er vooral op, dat ze afwisselend gevoerd worden. Ze eten zowel boven als onder water.

Verzorging

Voor een paartje is een paludarium van 25 liter groot genoeg, voor een groepje van 4 dieren moet de bak minstens 50 liter zijn. De Vampierkrab is leeft zowel boven als onder water. Daarom hebben ze een paludarium nodig met zowel land als water. De beste verhouding is 75% land en 25% water. Ze hebben veel ruimte nodig om zich te kunnen verstoppen. Dan voelen ze zich veiliger en zullen ze zich vaker laten zien.

Vampiertjes zijn, net als andere krabben, klimmers. Ze kunnen via de kitnaden of hoge planten de bak uit klimmen. Zorg er dus voor dat er gaas over de bovenkant van de bak gespannen is. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

De temperatuur moet tussen de 20 en 28° zijn. Houd deze goed in de gaten, vooral in de zomer als het warm in huis is. De krabben kunnen erg slecht tegen temperaturen boven de 28°. Wanneer de temperatuur hoger wordt, gelijk de bovenkap eraf halen en de lampen uit doen zodat de warmte er zo veel mogelijk uit kan. Boven de 24° zijn ze actiever dan eronder. In de nacht mag de temperatuur iets zakken, maar nooit onder de 18°. De luchtvochtigheid moet tussen de 75 en 85% blijven. Om dit goed op peil te houden, kun je regelmatig sproeien met een plantenspuit. Het watergedeelte moet groot genoeg zijn voor de krabben om er in te passen. Ze gebruiken het om in te vervellen. Het hoeft dus niet erg diep te zijn, 5 tot 15 cm diep. Haal de vervellingen er niet uit, ze eten deze.

Zorg er voor dat de krabben makkelijk het water in en uit kunnen. Het water moet wekelijks helemaal ververst worden. Er kan gewoon kraanwater gebruikt worden maar zorg wel dat het nieuwe water al op de juiste temperatuur is. Het landgedeelte is hun belangrijkste leefgebied. Dit kan beplant worden met verschillende tropische planten. Hoewel ze deze over het algemeen niet eten, is het wel belangrijk dat ze niet giftig zijn. De krabben vinden het heerlijk om een stukje mos te hebben. Daarbij is mos een plant die goed vocht vast houd. Als bodem kan gekozen worden voor aarde of zand. Liefst hebben ze beide. Potgrond en turf zijn niet geschikt vanwege de hoge zuurgraad en de bacteriën erin die problemen kunnen geven bij het vervellen. Stenen en hout waarderen ze erg, ze klimmen graag. Ook dode bladeren en humusgrond worden erg op prijs gesteld. Vooral zwangere vrouwtjes graven hier graag in.

Gezelschap

De Vampier is een vredelievende soort en is een echt groepsdier. Alleen is hij niet gelukkig en zal hij zich bijna niet laten zien. Houd ze daarom met minstens 2 dieren. Ze zitten graag bij of op elkaar. Houd bij voorkeur meer vrouwtjes dan mannetjes. Het is raadzaam om ze alleen met hun eigen soort te houden, hoewel ze eventueel wel samen kunnen met wat vissen of garnalen. Maar dan moet uiteraard het watergedeelte in hun paludarium groot genoeg zijn.

Kweek

Een vrouwtje legt 20 tot 40 eieren per keer. De eieren zijn ongeveer 1 mm. De draagtijd is ongeveer 15,5 weken, afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid. In tegenstelling tot andere krabben kent de Vampier geen larveperiode. Ze worden als volmaakte krabbetjes geboren. Je merkt dat het vrouwtje zwanger is, als het buikschild wat open gaat staan. De meeste Vampiertjes gaan het water in om hun jongen af te werpen. Omdat de ouders actief op de jongen jagen, is het aan te raden om enkele jongen apart te zetten. De verschillende soorten (kleurslagen) kruisen onderling.

Video

Auteur

karinD

Copyright foto’s

Karin
Tobey Derks

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Herkomst

Lengte Minimaal

2

Lengte Maximaal

3

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

6.0

pH maximum

7.0

Sociaal Gedrag

Dieet

Zone

Karakter