Geophagus dicrozoster
De naam Geophagus komt voort uit 2 Griekse woorden: Geos betekend aarde en phagein staat voor eten. Ook uit het Grieks komt dicrozoster wat gesplitste (dicros) riem (zoster) betekend. Dit verwijst naar de 4e en 5e band over het lichaam die niet recht naar boven lopen maar samen een “Y” vormen alhoewel de banden elkaar soms net niet raken. Voorheen was deze soort bekend onder de naam Geophagus sp. “Colombia” en is een van de kleurrijkere Geophagus soorten.
De Geophagus dicrozoster is dus een aardeter. Met zijn naar beneden gerichte bek nemen ze happen grond of zand in hun bek en zeven er met behulp van hun kieuwen voedsel deeltjes uit. In de magen van andere Geophagus soorten die er een soortgelijke manier van eten op na houden is een grote diversiteit aan voedsel gevonden zoals algen, insecten, kleine kreeftjes en kleine visjes. Het is een omnivoor en je moet er dan ook rekening mee houden bij het kiezen van andere soorten in het aquarium. Als de andere vissen te klein zijn zal de Geophagus dicrozoster ze als voer zien. Je kunt ze beter houden in een groot aquarium met andere redelijk grote Cichliden zolang deze maar niet aan vinnen knabbelen, de verlengde borstvinnen zijn anders snel ingekort. Het voer kan voor een groot deel bestaan uit een goede kwaliteit Cichliden pellets aangevuld met af en toe diepvries voer en groenvoer. Ze zijn overigens meer geïnteresseerd in vleesachtig voer als in het groenvoer. Zorg er wel voor dat het voer de bodem raakt. Ze zullen het niet vanaf het wateroppervlak komen halen.
Herkomst
Colombia, Venezuela, Bolivia.
Het Aquarium
De inrichting van het aquarium moet in ieder geval een flinke laag zacht substraat bevatten, modder zal in het aquarium niet gaan dus gebruik als substraat fijn zand. Ze kunnen behoorlijk graven dus zorg dat planten goed verankerd worden met bijvoorbeeld wat flinke stenen. Verder kun je een en ander afwisselen met kienhout.
Kweek van de Geophagus dicrozoster
De kweek van deze soort is niet heel moeilijk. Het is een bi-parentale muilbroeder, dit betekent dat de jongen door beide ouders worden beschermd door ze in hun bek te nemen. Aangezien de nesten behoorlijk groot zijn moet je je afvragen of je alle jongen wil opkweken. Al snel is er ruimte te kort als ze groter worden en de markt voor Geophagussen is niet zo heel groot.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Gerry Verrier