Genyochromis mento

Genyochromis mento wordt met zijn 13 centimeter niet heel groot. Echter, door zijn agressieve dieet van vinnen bijten wordt hij niet vaak gehouden.

Genyochromis mento

Genyochromis mento is in 1935 beschreven door Trewavas. De soortnaam mento is afkomstig uit het Latijn en betekent kin. Een verwijzing naar de onderkaak die uitsteekt voorbij de bovenkaak waarbij de tanden zichtbaar zijn. Ze onderscheiden zich hiermee van alle andere Mbuna. Het is binnen het geslacht Genyochromis de enige soort.

Beschrijving

In het wild kunnen mannen een totale lengte bereiken van zo’n 13 centimeter. De vrouwen blijven met hun 11 centimeter iets kleiner. Afgezien van de maximale totale lengte is het verschil tussen de mannen en vrouwen zo op het oog niet te zien.

Genyochromis mento - Eerstbeschrijving
Genyochromis mento – Eerstbeschrijving

De kleur van deze soort is nogal variabel. Boven het zand nemen ze een lichte kleur aan, wanneer ze tussen de rotsen aan het jagen zijn veranderen ze naar een donkere kleur. Bepaalde varianten laten ook zwarte vlekken zien. Afhankelijk van de plaats van herkomst zijn de kleurstellingen wat afwijkend.

Biotoop

Je kunt Genyochromis mento vinden rondom het gehele Malawi meer en in elk biotoop behalve het open water. Het is daarmee de enige soort die zo wijd verspreid voorkomt.

Dieet

Het dieet bestaat uit de vinnen van andere vissen. Meestal liggen ze in een hinderlaag te wachten en slaan van onderaf toe. Het maakt hierbij niet uit welke soort het is, alle andere soorten worden aangevallen. Alleen de eigen soort laten ze doorgaans met rust.

Genyochromis mento - Cove Mountain - Close up tanden
Genyochromis mento – Cove Mountain – Close up tanden

Het Aquarium

In het aquarium zie je Genyochromis mento doorgaans niet terug. Door zijn dieet en actieve agressieve gedrag laten ze zich niet combineren met andere soorten. Wil je ze toch houden dan is een speciaal aquarium nodig. Waarschijnlijk zijn ze alleen te houden in een groot aquarium.

Het grootste probleem zal zijn om deze soort te kunnen kopen. De handelaren importeren deze soort liever niet. Zodra ze worden opgevangen met andere soorten beginnen ze de vinnen weg te vreten.

Geografische varianten

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

© Michel Raab – MeinMalawium

Referenties

fishbase.org
Malawi.si
Cichlidae.org

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Tribus

Geslacht

Soortnaam

mento

Karakter

Dieet

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Locaties

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

11

Lengte Maximaal

13

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Genyochromis mento” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.