Genicanthus lamarck – Lamarcks Keizervis
Genicanthus lamarck is in 1802 officieel beschreven door Lacepède. De naam Genicanthus is afgeleid uit twee oud Griekse woorden. Geny betekent gezicht of kaak en akantha betekent doorn. Ze behoren tot de Pomacanthidae familie ofwel de Keizersvissen. Deze familie kent zo’n 7 geslachten en 86 soorten. Veel keizersvissen zijn fel gekleurd, niet al te groot en daarom worden ze veel in het aquarium gehouden.
Synoniemen: Holacanthus lamarck, Genicanthus lamarcki, Genicanthus lamark.
Beschrijving
Lamarcks Keizersvis is niet zo heel kleurrijk als sommige ander Keizersvissen. Ze hebben een witte kleur maar daarop een aantal (drie tot zes) zwarte horizontale strepen over de flank. Ook de rugvin kent een zwarte streep. Op het achterste deel van het lichaam en de rug-, anaal- en staartvin zijn zwarte vlekken zichtbaar. Ze worden tot maximaal zo’n 25 centimeter lang.
Het verschil tussen de mannen en de vrouwen is te zien aan een aantal verschillen. Bij de vrouw loopt de bovenste streep op de flank in een boog die doorloopt naar de onderste rand van de staartvin. Bij de mannen zijn de strepen dunner en lopen vrijwel horizontaal. De buikvinnen van de vrouwen zijn wit, die van de mannen zwart. De buitenste puntjes van de staartvin van de man loopt uit in langere filamenten. Daarnaast kunnen zowel de mannen als de grotere vrouwen een gele vlek boven op hun kop laten zien. Afhankelijk van hun stemming is deze wel of niet zichtbaar. Deze soort heeft overigens geen afwijkend jeugdkleed.
Biotoop
Je kunt Genicanthus lamarck vinden van de oostkust van Afrika en Madagaskar langs India tot aan Japan en naar beneden tot aan de bovenste helft van Australië. Verder naar het oosten strekt hun leefgebied zich uit naar de Stille Oceaan. Ze bewonen uiteenlopende gebieden zoals riffen in de kustgebieden maar ook riffen op hellingen naar dieper water. Ze komen voor op dieptes van zo’n 10 tot 50 meter. Je kunt ze als solitair zien zwemmen maar ook als paartje of in een klein groepje.
Dieet
In het wild voedt Lamarcks Keizersvis zich in het open water met plankton, algen en ander klein voer. Het is een omnivoor die een gevarieerd dieet nodig heeft. Geef ze in het aquarium dan ook een variatie aan spirulina, spinazie, zee algen, mysis, garnalen, mosselen en speciaal voer voor Keizersvissen om ze gezond te houden. Je kunt ze het best ongeveer drie keer per dag een beetje voeren, of zelfs vaker als je ze houdt bij hogere temperaturen.
Het Aquarium
Omdat Genicanthus lamarck vrij groot wordt hebben ze een redelijk groot aquarium nodig. Denk aan zo’n 400 liter voor een alleen gehouden exemplaar. Minimaal 500 voor een koppel en nog groter als je één man met meerdere vrouwen wil houden. Als je twee mannen bij elkaar zet zullen ze gevechten houden en beslissen wie de dominante man is. De vrouwen onderling laten elkaar met rust.
Richt het aquarium in met voldoende levend steen maar laat zeker veel zwemruimte over. Het is een soort die overdag vaak wat dieper in het water te vinden is. Zorg daarom voor wat overhangende rotsen waaronder hij kan schuilen tegen teveel licht.
Mits goed verzorgd kan Lamarcks Keizersvis in het aquarium gemiddeld een leeftijd bereiken van zo’n 10 tot 15 jaar. Het is een soort die redelijk taai is. Ze zijn dan ook wel geschikt voor de beginnende zeewater aquariaan.
Reefsafe?
Doorgaans zijn jonge exemplaren reefsafe. Op latere leeftijd beginnen ze helaas vaak aan poliepen te knabbelen. Op lange termijn is deze soort meestal dan ook niet reefsafe. Je kunt deze soort dan ook beter in een aquarium houden met alleen vissen.
Kweek van Genicanthus lamarck – Lamarcks Keizersvis
De kweek van Lamarcks Keizersvis in gevangenschap is bijna niet mogelijk. De eieren worden in het wild midden in het water afgezet en bevrucht. Hierna maken de eieren en larven onderdeel uit van de zooplankton. De larven zakken terug naar het rif zodra ze veranderen in kleine visjes.
Video
Copyright foto’s
Rickard Zerpe – CC BY 2.0
Mark Rosenstein – CC BY-NC-SA 4.0
Bronnen
Fishbase.se
Animal-world.com
Liveaquaria.com
Microcosmaquariumexplorer.com