Gastromyzon viriosus – Geelvin Algeneter

De Gastromzyon viriosus is een van de mooiste steenkruipers, maar ook een van de moeilijkste verkrijgbare in de handel.

Waterwaarden

PH: 6.5 – 7.5

GH: 8 – 15

Temperatuur: 20 – 24°c

Grootte

5 a 7 centimeter totale lengte. Een Gastromyzon viriosus met een totale lengte van 5 centimeter is doorgaans nog niet volwassen. Dit kun je goed zien omdat het strepenpatroon vaak nog ononderbroken is. Bij volwassen exemplaren breken die rechte lijnen langzamerhand op en krijg je een wat ander patroon.

Nederlandse benaming

Geelvin algeneter

Herkomst

Tatau rivier (centraal Sarawak in Maleisië). Hier bewonen ze ondiepe snelstromende wateren met een hoog zuurstofgehalte.

Aquariuminrichting

De Gastromyzon viriosus voelt zich het meest thuis in een hillstream biotoop. Een goed ingedraaide aquarium met veel bealgde stenen om te kunnen grazen, en snel zuurstofrijk water. Ideaal is een filter met 10 – 15 maal de aquariuminhoud. Planten komen niet voor in de natuurlijke habitat maar helpen wel met de waterwaarden en het creëren van schuilplaatsen, denk dan aan: Microsorum, Anubias, Vallisneria,… De Gastromzyon is een groepsdier, minstens 5 a 6 exemplaren zijn aan te raden in een aquarium van 80 cm.

Gedrag

Rustige vis met een mooie kleurpracht, kan soms wel wat schuw zijn. Vredelievend zowel voor eigen soort als voor andere soorten. Wel is het beter dat deze soort niet word gehouden bij dominantere steenkruipers zoals de Sewellia lineolata, omdat de Gastromyzon viriosus confrontaties uit de weg gaat.

Aanschaf

De Gastromyzon viriosus word beschouwd als zeldzaam en zal je dan ook zelden te koop aangeboden zien. In de meeste gevallen zitten er enkele bij een levering andere Gastromyzon soorten, of worden ze aangeboden met de verkeerde naam. Als ze ooit te koop worden aangeboden zal je zien dat dit best een duur visje kan zijn.

Eetgedrag

Algen en micro-organismen die in de algen leven. Soms bij gebrek aan algen zouden ze ook wel algentabletten of dergelijke eten. Er word ook gezegd dat ze wel eens muggenlarven eten, maar is niet aangeraden als hoofdvoer. Een herbivoor hoeft niet per definitie 100% plantaardig voedsel te eten. Sommige herbivoren nemen ook wel wat dierlijke eiwitten tot zich, maar dit is altijd maar een klein deel van het totaal.

In het aquarium is het natuurlijk anders. Wanneer je een Gastromyzon hebt in een niet bealgde bak zullen ze toch wat moeten eten. Wanneer je dan overmatig voert met rode muggenlarven, zullen ze dat op den duur ook wel eten, maar of het goed voor ze is? Af en toe een klein beetje (levend of diepvries) zal geen kwaad kunnen.

Geslachtskenmerken

Volwassen vrouwtjes zijn opmerkelijk breder gebouwd en meestal een beetje groter dan de mannelijke exemplaren.

Kweek

Over de kweek van de Gastromyzon viriosus is nog niets bekend.

Video

Bronnen

loaches.com

Auteur

Ypoc

Copyright foto’s

Emma Turner

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

viriosus

Herkomst

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

6.5

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

24

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5

GH maximum

15

Sociaal Gedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Gastromyzon viriosus – Geelvin Algeneter” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *