Garra rufa – Doktersvis

Garra rufa is bij een breed publiek zeer bekend geworden doordat deze vis in Spa’s wordt gehouden tegen huidziekten. Ook in het aquarium komen ze prima tot hun recht. Bij voorkeur te houden in een hill stream aquarium, met veel stroming en zuurstofrijk water.

Garra rufa – Doktersvis

Garra rufa is een Garra soort die voorkomt in het Midden-oosten, van Turkije, Syrië, Iran, Irak en Oman. Garra’s bewonen zeer kleine, ondiepe (tot wel 30 cm diepte) snelstromende en zuurstofrijke rivieren. Garra rufa wordt maximaal zo’n 9 cm groot. Garra rufa is verreweg de bekendste Garra soort.

Bijna iedereen kent de vis omdat deze wordt ingezet om de huidziekte Psoriasis te bestrijden. In het natuurlijke leefgebied is ontdekt dat de vissen het menselijk lichaam begrazen, bij gebrek aan eiwitten in de natuurlijke leefomgeving. Garra’s worden nu wereldwijd in Spa’s gehouden. Dit is controversieel aangezien ze alleen hun werk doen als er structureel geen geschikt voedsel wordt aangeboden. In verschillende Amerikaanse staten is de behandeling van de huid door vissen verboden, vermoedelijk doordat regels vereisen dat gereedschap voor de behandeling telkens vervangen of ontsmet moet worden na gebruik. En dat is met de vissen ondoenlijk. In Turkije is er een ban op de vangst van Garra rufa, vanuit de angst dat de vis als gevolg van zijn populariteit zal uitsterven.

De naam Garra betekent zandgraver. Zandgraver stond voor generieke omschrijving (vergelijkbaar met de beschrijving modderkruiper) die algemeen toegepast werd op bodembewonende karperachtigen die niet tot een bestaande groep in te delen waren. De soortindeling binnen de Garra’s in onderwerp van veel verwarring. Waarschijnlijk moeten bepaalde soorten ook als een complex van soorten worden beschouwd. Garra’s hebben een groot verspreidingsgebied dat loopt van Zuid-China tot een groot deel van Zuidoost-Azië, India en het midden-oosten tot Noord en Centraal Afrika.

Verzorging

Garra’s zijn eenvoudig te verzorgen. Het beste echter is om hun natuurlijke biotoop na te bootsen met een hill-stream opzet. Vaak worden Garra’s in normale aquaria als te aanwezige drukke, zenuwachtige, zwemmers beschouwd.  Garra’s gebruiken niet alleen de bodem, vaak zijn ze te vinden in alle waterlagen. Houdt er rekening mee dat Garra’s in groep gehouden moet worden, bij voorkeur tussen 6-8 dieren. In de groep ontstaat een sociale structuur. Garra’s zijn vredelievend tegenover andere vissoorten. Wat absoluut noodzakelijk is is schoon en zuurstofrijk water. Een filter met een capaciteit 10x de aquariuminhoud per uur is geen overbodige luxe. Temperatuur kan variëren tussen de 16 en 30 graden, bij voorkeur in het midden van deze schaal.

Voedsel

Garra’s eten voornamelijk van de biomassa die tussen algen op de door zon belichte stenen ontstaat. Toch zijn ze niet volledig herbivoor. Ook klein levend voer zoals muggenlarven, tubifex, artemia, watervlooien worden gegeten, evenals droogvoer. Zorg voor dat er in ieder geval een plantaardig deel in zit. Af en toe kan een stuk komkommer, meloen, geblancheerde spinazie of spirulina worden gegeven.

Kweek van de Garra rufa

De kweek van de Garra rufa is niet al te moeilijk.  In een dicht beplant aquarium, voorzien van een afzetrooster worden de eieren afgezet en bevrucht.  Na het afzetten moeten de ouders verwijderd worden. omdat ze eieren roven.  De jongen kunnen worden groot gebracht met het allerfijnste stofvoer.

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s

Jan Bukkems
AquariumGlaser.de

Bijgewerkt op 10 mei 2021 door John

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , , , , ,

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

, , , , , , ,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Garra rufa – Doktersvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *