Fundulopanchax scheeli

Fundulopanchax scheeli is een killivis die ook voor de beginner goed te houden is. Ze zijn schitterend gekleurd en stellen weinig speciale eisen. Ze kunnen prima gehouden worden in een gezelschapsaquarium.

Fundulopanchax scheeli

Fundulopanchax scheeli is in 1970 voor het eerst beschreven door Radda. Ze maken onderdeel uit van de Nothobranchidae familie die bestaat uit 12 geslachten en zo’n 266 soorten. De naam scheeli is een verwijzing naar Jorgen Jacob Scheel. De geslachtsnaam Fundulopanchax is op te breken in twee woorden: uit het Latijn fundulus : tot de grond behorend en Panchax wat een inheemse naam is.

Synoniemen: Aphyosemion burundi, Aphyosemion scheeli, Aphyosemion scheeli akamkpaense, Aphyosemion akamkpaense, Aphyosemion oeseri.

Beschrijving

De mannen van de Fundulopanchax scheeli kunnen een maximale totale lengte bereiken van zo’n 6 centimeter, de vrouwen blijven met 5 centimeter iets kleiner. Het verschil tussen de geslachten is overigens veel duidelijker te zien aan de kleur. De vrouwen hebben een bruinige grondkleur met hier en daar een rode vlek. De mannen zijn veel mooier gekleurd. Hun grondkleur is lichtblauw met daarop rode vlekken. De buik- en anaalvin zijn met een gele rand afgezet, deze ontbreekt op de rugvin. De gele rand bevindt zich ook op de boven en onderkant van de staartvin.

Het leefgebied van de Fundulopanchax scheeli lijkt erg veel op dat van de Fundulopanchax gardneri, het verschil tussen deze twee soorten zit hem voornamelijk in het aantal rugvinstralen.

Het is een redelijk sterke en vredelievende soort die andere vissen doorgaans geheel met rust laat. Alleen mannen onderling willen nog wel eens een beetje strijd geven maar dit lijdt zelden tot verwondingen. Ook voor de beginnende killie liefhebber is dit een uitstekende vissoort.

De levensduur van de Fundulopanchax scheeli is ongeveer 1 a 2 jaar. Doordat ze redelijk makkelijk te kweken zijn kun je ze redelijk eenvoudig in het aquarium houden van generatie op generatie. Wellicht dat je een klein aquarium kunt houden voor een enkele kweek zodat je de soort in je aquarium in stand kunt houden.

Herkomst

In het wild bewoont de Fundulopanchax scheeli kleine stroompjes en poelen in het Zuid Oosten van Nigeria aan de rand van de savanne in het stroomgebied van de Cross River. Het zijn niet noodzakelijk eenjarige killievissen, de strooompjes en poelen drogen niet altijd op. Ze komen ook voor in het stroomgebied van de Ndian River in het Zuidwesten van Kameroen.

Dieet

Het dieet van de Fundulopanchax scheeli moet in ieder geval levend voer bevatten. Het zijn echte carnivoren die gevoerd kunnen worden met klein levend voer zoals artemia, rode en zwarte muggenlarven, fruitvliegen, watervlooien etc. Droogvoer zoals vlokken worden ook wel gegeten maar mogen niet als hoofdvoer worden gebruikt.

Omdat de soort wat schuw is zijn het geen snelle eters. houdt dan ook goed in de gaten dat ze voldoende voer tot zich nemen. Hierom liever niet combineren met snelle en gulzige eters om te voorkomen dat de Fundulopanchax scheeli niet aan eten toekomt en verhongert.

Het Aquarium

Het aquarium hoeft voor de Fundulopanchax scheeli niet al te groot te zijn. Voor een trio kan 30 liter al volstaan, dat komt overeen met ongeveer 45 x 30 x 30 centimeter. Zorg in ieder geval voor een deksel op het aquarium aangezien ze uitstekend kunnen springen. Richt het aquarium in met bij voorkeur een donkere bodem, hierop komen de kleuren beter uit dan boven een lichte bodem. Je kunt het aquarium inrichten met kienhout en planten. Een stuk met wat turf op de bodem zullen ze zeker waarderen.

Het aquarium mag een klein beetje stroming bevatten maar niet al te veel. Het filteren over turf zorgt ervoor dat de vissen langer gezond blijven en ook dat eventuele eieren goed blijven.

Houdt ze niet samen met andere Aphyosemion of Fundulopanchax soorten aangezien de vrouwen erg op elkaar lijken.

Kweek van de Fundulopanchax scheeli

De kweek van de Fundulopanchax scheeli is redelijk eenvoudig. Ze zetten hun eieren af tussen fijnbladige planten maar je kunt ook een broedmop gebruiken. Deze broedmoppen kunnen zowel op de bodem als boven aan het wateroppervlak worden geplaatst. Ze leggen hun eieren tussen de bladeren of strengen van de broedmop. Let op: slakken en garnalen eten soms de eieren! In het kweek aquarium bij voorkeur gebruik maken van een klein sponsfilter om te voorkomen dat de jonge visjes door het filter worden opgezogen.

Als de eieren onder water incuberen komen ze na ongeveer 14 tot 21 dagen uit. Je kunt de eieren ook iets langer bewaren in vochtige turf. Giet de eieren dan op na zo’n 3 tot 4 weken. De pas uitgekomen Fundulopanchax scheeli eten van de micro organismen in het aquarium en kunnen direct gevoerd worden met micro aaltjes.  Je kunt ze al snel bijvoeren met pas uitgekomen artemia.

De jongen groeien redelijk snel en zijn na 4 tot 5 maanden op hun beurt ook weer klaar om voor nageslacht te zorgen.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange
Rudolf Pohlmann – Killifishe.info – Facebook

Referenties

Fishbase.org
Killifish of Western Africa
Aquariumwereld.be
Seriouslyfish

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

scheeli

Synoniemen

Aphyosemion akamkpaense, Aphyosemion burundi, Aphyosemion scheeli, Aphyosemion scheeli akamkpaense

Eerstbeschrijving

Alfred C. Radda

Broedgedrag

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

45

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

6

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.0

pH maximum

7.5

GH minimum

3

GH maximum

15

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Fundulopanchax scheeli” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *