Forcipiger flavissimus – Gele Pincetvis

De Forcipiger flavissimus of Gele Pincetvis is een oude bekende en zeer geliefde soort voor in het zeewater aquarium. Ze zijn redelijk goed te houden en hierdoor ook geschikt voor de beginnende zeewater aquarium liefhebber.

Forcipiger flavissimus – Gele Pincetvis

De Gele Pincetvis of Forcipiger flavissimus behoren tot de familie Chaetodontidae. Deze familie bestaat uit 120 soorten in 10 geslachten en omvat alle koraalvlinders, wimpelvissen en pincetvissen. De leefomgeving van deze soort loopt van de Rode Zee door de Indo-Pacific en in het oosten naar Hawaii. Ze komen niet veelvuldig voor op Hawaii maar een grote populatie is te vinden op het eiland Maui. Deze vis heeft een van de langste namen in het Hawaiiaans: La-u wi-li-wi-li nu-ku-nu-ku’o-i ‘o-i. Vertaald kun je het opbreken in: (lau) blad, (wili wili) boom, (nu-ku nu-ku) neus, (‘oi-‘oi) lang/scherp.

Beschrijving

De naam zelf, Pincetvis impliceert een vis met unique proporties. En dat is ook het geval. Vanaf de punt van zijn lange snuit tot de basis van zijn staartvin, heeft het lichaam en vinstructuur van deze vis de globale vorm van een driehoek. Hun rugvin is opgedeeld in een paar veerachtige vinstralen die erg op een Mohawk lijken. Deze vis is helder geel met een witte driehoek van  zijn snuit naar de onderkant van zijn kop en met een zilveren driehoek vanaf zijn ogen naar de bovenkant van zijn kop. Ze hebben een witte vlek direct onder de borstvinnen. Het kleurenpalet wordt verder afgemaakt met zwarte accenten. Ze hebben zwarte markeringen rond hun ogen en zilveren driehoek en met een zwart vals oog op de top van hun aarsvin. Hun staartvin is meestal transparant.

Het Aquarium

Deze vissen hebben een middelmatige moeilijkheidsgraad bij het verzorgen. De Gele Pincetvis is een uitstekende keus voor de beginnende tot gemiddeld ervaren aquariaan. Deze exotische schoonheden zijn een oude favoriet onder zoutwater aquarium eigenaars. Je kunt ze prima mixen met andere vredelievende vissen in een gemengd aquarium. In de natuur worden ze meestal gevonden in paren. Gele Pincetvissen kunnen hun territorium in de beslotenheid van een aquarium fel verdedigen. Deze soort is niet geschikt voor een rif aquarium. Ze kunnen uitgroeien tot een volwassen lengte van zo’n 22 centimeter. Er wordt aangeraden ze te houden in een aquarium van minimaal 500 liter. Je moet ze ook voorzien van voldoende schuilplaatsen evenals open water om in te zwemmen. Deze vissen hebben de grappige gewoonte om bij het wateroppervlak ondersteboven te zwemmen als ze zich in hun omgeving op hun gemak voelen.

Dieet

Dit is een carnivore, foeragerende soort. In de natuur gebruiken ze hun lange snuit om in de kieren en spleten van rotsen en koraalformaties te poeren op zoek naar kleine ongewervelden. Hun dieet bestaat grotendeels uit kokerwormen.

In een aquarium omgeving kun je ze het best voorzien van een overvloed aan levend steen om als snack te dienen tussen de maaltijden door. Ze staan er om bekend dat ze knabbelen aan koraal en zee-egels bij afwezigheid van voldoende geschikt voer. Een goed doorvoede Forcipiger flavissimus laat ze doorgaans wel met rust.

Deze soort kan als hij net in een aquarium is uitgezet wat terughoudend zijn bij het beginnen met eten. Als dit het geval is probeer ze dan te verleiden met levende mysis of artemia. Ook Tubifex en rode muggenlarven kunnen ze soms aanzetten om te gaan eten. Een goede truc om ze aan het niet levend voer te krijgen is door dit vast te klemmen in kieren en spleten tussen de rotsen waartussen ze foerageren. Als ze eenmaal zijn gewend aan het leven in gevangenschap nemen ze verder meestal zonder al te veel problemen voedsel wat geschikt is voor carnivore zeewater vissen. Om op gewicht, gezond en actief te blijven kun je ze het beste twee tot drie keer per dag voeren.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

Russell Gilbert

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

flavissimus

Nederlandse Namen

Gele Pincetvis

Eerstbeschrijving

David Starr Jordan, Ernest Alexander McGregor

Karakter

Sociaal Gedrag

,

Dieet

Verzorging

Reefsafe

Minimale inhoud in liter

500

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

18

Lengte Maximaal

22

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

27

Zoutgehalte minimaal

1022

Zoutgehalte maximaal

1025

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Forcipiger flavissimus – Gele Pincetvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *