Fissidens fox

De Fissidens fox is nog vrij onbekend in de aquariumwereld. Hij is erg decoratief maar niet heel erg makkelijk om te houden. Hij heeft veel licht en Co2 nodig.

Fissidens fox

De Fissidens fox is nog vrij onbekend in de aquariumwereld. Hij is erg decoratief maar niet heel erg makkelijk om te houden. Hij heeft veel licht en Co2 nodig maar wanneer hij alles krijgt wat hij nodig heeft, zal hij uitgroeien tot een prachtige mos en een echte aanwinst zijn voor je aquarium.

De plant wordt 2 tot 3 cm hoog en is dus een stukje kleiner dan zijn grotere broer, de Fissidens fontanus. Ook zijn donkergroene blaadjes zijn kleiner, ongeveer 5 mm. Het lijkt alsof de plant uit veren bestaat.

Hij is erg geliefd bij garnalen, die er een goede schuilplaats in vinden. De mos laat zich prima op steen opbinden, maar wanneer hij geplaatst wordt op een rooster kan hij ook een prachtig tapijt vormen. Hij kan op die manier ook aan de achterwand bevestigd worden.

Er kan heel makkelijk een dry start gemaakt worden met deze mos, door hem heel fijn te hakken en met wat water te mengen. Je kan dan, om schimmel bij de dry start te voorkomen, een beetje Activia yoghurt erdoorheen mengen. Het mengsel smeer je met een kwast op de steen of het hout. Het geheel leg je in een bak die je goed afgesloten houd. Een paar keer per dag met de plantenspuit nat maken en dan is de mos na een week of 2 zo ver dat hij in het aquarium kan. De mos groeit op deze manier goed vast aan de steen en je hoeft dan niet bang te zijn dat hij los komt.

Zoals de meeste mossoorten houd de Fissidens veel zwerfvuil vast en moet daarom om de paar weken even schoongemaakt worden. Dat kan met de hevel of gewoon door de hand er een paar keer doorheen te halen.

Doordat Fissidens fox langzaam groeit is hij gevoelig voor overwoekering door andere planten. De planten in zijn omgeving moeten dus goed in de gaten gehouden worden. Ook is hij gevoelig voor algen. Maar verder heeft hij weinig onderhoud nodig. Zo nodig kan hij worden gesnoeid door de stengels op de gewenste lengte af te knippen. Maar dat is bij deze soort niet noodzakelijk, de onderkant sterft niet af zoals bij de Fissidens fontanus wel gebeurt.

Auteur

karinD

Copyright foto’s

KarinD

Extra informatie

Geslacht

Soortnaam

fox

Herkomst

Hoogte minimaal

2

Hoogte maximaal

3

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

6.0

pH maximum

7.0

Zone

Verzorging

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Fissidens fox” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *