De naaldmeerval, Farlowella acus (of is het toch Farlowella vittata)
Wetenschappelijke benaming:
Familie: Loricariidae
Synoniemen: Acestra acus, Farlowella scolopacina, Loricaria scolopacina
Over de wetenschappelijke benaming is op het internet veel verwarring, op sommige sites gebruikt men de naam Farlowella vittata, terwijl hij meestal benoemd wordt als Farlowella acus. Omdat hij me ook onder die naam verkocht werd en hij bij de meeste mensen onder deze laatste naam bekent is hou ik deze ook aan.
De genusnaam Farlowella komt van Farlow, een bekend Amerikaans botanist
acus komt van het Latijn en betekent naald.
Vindplaats:
Venezuela (Zuid-Amerika) wordt op de meeste sites als vindplaats opgegeven.
Lengte:
De opgegeven lengtes verschillen van 15 tot 25 cm, mijn grootste Farlowella is 14 cm groot. De opgegeven lengtes worden niet benoemd maar zijn waarschijnlijk de standaard lengte (lengte tot en met de staartwortel) voor de 15 centimeter en 25 centimeter inclusief de staart en filamenten.
Geslachtsonderscheid:
De mannen zijn meestal een beetje groter en hebben een iets dikkere en ruwere neus. Ze zijn ook wat slanker terwijl de vrouwtjes iets voller gebouwd zijn.
Grootte van het aquarium:
Ik zou voor deze vissen een aquarium van ten minste 1m20 aanraden.
Waterwaardes:
Ph: 6/7
Temperatuur: 24/27 °c
De vissen zijn gevoelig voor plotse waterveranderingen, dus een regelmatig onderhoud met wekelijkse waterverversingen is aan te raden.
Gedrag:
De Farlowella’s zijn niet zo’n zwemmers, meestal liggen ze op een blad van mijn Echinodorus, kleven ze tegen de ruit van mijn aquarium of grazen ze het kienhout af op zoek naar algen. Als ze schrikken kunnen ze wel eens door het aquarium schieten waarbij opvalt dat ze niet zo’n handige zwemmers zijn. Omdat ze zo onhandig zijn kunnen ze zichzelf wel eens laten onderdrukken door andere meervallen. Het is mij opgevallen dat ze toch wel gezelschap van soortgenoten appreciëren.
Voeding:
Deze dieren eten vooral plantaardige voeding waarbij vooral mijn Echinodorus bleheri afgegraasd wordt, groenvoer als komkommer en algentabletjes mogen niet aan het dieet ontbreken, ook wordt de vis wel eens vermeld als een prima algeneter. Diepvriesvoedsel en droogvoer worden eveneens aanvaard, het mag echter niet de voornaamste voedsel zijn.
Inrichting van het aquarium:
Deze dieren zijn geschikt voor een (niet te klein) gezelschapsaquarium. Grootbladige planten mogen, evenals stukken kienhout, niet ontbreken. Houd er rekening mee dat de vissen van sommige planten zullen eten. Als medebewoners zijn niet te actieve vissen zoals tetra’s en Corydoras geschikt, ook dwergcichliden zijn geschikte medebewoners. De drukkere soorten als Barbussen worden afgeraden.
Ook het gezelschap van meerdere grote meervallen is niet aan te raden. Dit omdat ze zich naar de Farlowella’s toe nogal eens pesterig kunnen gedragen waardoor de minder beweeglijke Farlowella’s zich nog wel eens in een hoekje laten drukken.
Auteur
Babysnake – Aquaforum
Copyright foto’s
Babysnake