Exodon paradoxus – Zaagtand Tetra
Exodon paradoxus is voor het eerst beschreven in 1844 door Müller en Troschel. In het Nederlands worden ze ook wel Zaagtand Tetra genoemd. De naam Exodon is afgeleid uit het Grieks. Exos betekend “buiten” en odous betekend “tanden”. Dit is een verwijzing naar de tanden die vanaf de buitenkant te zien zijn. De soortnaam paradoxus betekend “zonderling, in tegenstelling tot de verwachting”. Exodon paradoxus is de enige soort binnen het geslacht. Ze zijn nauw verwant aan het geslacht Roeboides. De totale familie van Karperzalmen bestaat uit meer dan 145 geslachten en ruim 1.100 soorten.
Synoniemen: Hystricodon paradoxus, Epicyrtus exodon.
Beschrijving
Met een totale lengte van zo’n 15 centimeter is de Exodon paradoxus redelijk groot voor een Karperzalm. Deze lengte bereiken ze in het aquarium overigens veelal niet, daar worden ze meestal niet langer dan een centimeter of 7,5 tot 10. Op de flank en op de staartwortel bevindt zich een duidelijke zwarte vlek. Over de zijlijn loopt een gelige iriserende streep. De buikpartij is wittig. De bovenkant kan goud/geel kleuren. De rug-, buik- en anaalvin kleuren rood. Jonge dieren zijn doorgaans feller gekleurd dan oudere dieren, de kleuren vervagen wat naarmate de vis ouder wordt.
De tanden in de bek van de Exodon paradoxus zijn doorgaans duidelijk zichtbaar. Deze worden veelvuldig gebruikt tegen mede aquarium bewoners. Vooral zilverkleurige en reflecterende kleuren trekken zijn aandacht. Met hun tanden rukken ze schubben en zelfs hele stukken vlees uit hun slachtoffers. Het zijn daarom geen vissen voor in een gezelschapsaquarium. Deze agressieve vissoort kan snel zwemmen.
Het verschil tussen de man en vrouw is lastig te zien. Volwassen vrouwen hebben een wat dikkere buikpartij. De rug- en anaalvin van de volwassen man zijn doorgaans iets verlengd.
Dieet
Het dieet van de Exodon paradoxus bestaat voornamelijk uit dierlijk voer. Je kunt ze in het aquarium voeren met levend- en diepvriesvoer. Ook granulaat en vlokvoer wordt wel gegeten.
Het Aquarium
Om de Exodon paradoxus te houden kun je hem het beste onderbrengen in een speciaal soort aquarium. Houdt ze ofwel als paartje met één man en één vrouw of in een groepje. Plaats er in ieder geval niet teveel omdat ze ook in soortgenoten kunnen bijten.
Het aquarium moet een minimale lengte hebben van zo’n 120 centimeter en 200 liter water voor een groepje van ongeveer 10 exemplaren. In een kleiner aquarium worden ze veelal kannibalistisch. Een groep vanaf 15 exemplaren zal overigens iets rustiger zijn doordat agressie wat beter verdeeld kan worden. Gebruik dan wel een wat groter aquarium vanaf zo’n 150 centimeter lengte.
Richt het aquarium in met (filter)zand op de bodem. Beplant de randen van het aquarium met fijnbladige planten maar houdt in het midden voldoende zwemruimte over. Het aquarium moet in ieder geval voorzien zijn van een deksel omdat ze redelijk goed kunnen springen.
Kweek van de Exodon paradoxus – Zaagtand Tetra
De Zaagtand Tetra zet zijn eieren af tussen fijnbladige planten. Richt voor de kweek dan ook een redelijk groot aquarium in van zo’n 200 liter. Zorg voor een ruime hoeveelheid planten waartussen de eieren afgezet kunnen worden. Na het paaien moeten de ouders verwijderd worden om te voorkomen dat ze de jongen opeten.
Je kunt de jongen in eerste instantie voeren met vers uitgekomen artemia. Naarmate ze groter worden kan het voer wat groter zijn. Zorg er wel voor dat je ze meerdere keren per dag voert. Het is niet uitgesloten dat hongerige jonge Exondon paradoxus over gaan op kannibalisme.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Michael Negrini – Pisciculture d’Estalens (originele website niet meer online)