Eviota sebreei

Eviota sebreei is een kleurrijke, kleine rifvis die vaak op levend koraal rust. Ze worden maximaal zo’n 3 cm lang.

Eviota sebreei

Eviota sebreei is voor het eerst beschreven door Jordan en Seale in 1906. De geslachtsnaam “Eviota” is afgeleid van het Latijnse ‘eu’ voor ‘waar’ en ‘iota’ voor iets zeer kleins, wat in combinatie ‘echt heel klein’ betekent. Dit verwijst naar het feit dat het de kleinste gewervelde was op het moment dat het werd beschreven door Jenkins. De soort is vernoemd naar kapitein Uriel Sebree (1848-1922) van de Amerikaanse marine, die commandant was op het Amerikaanse marine station Tutuila in Amerikaans-Samoa.

Eviota sebreei - Eerstbeschrijving
The fishes of Samoa. Description of the species found in the Archipelago, with a provisional check-list of the fishes of Oceania 
David Starr Jordan - Alvin Seale
Eviota sebreei – eerstbeschrijving

Ze worden soms ook wel Geel Gevlekte Dwerg Goby, Sebree’s Dwerg Goby of Gestreepte Dwerg Goby genoemd.

Beschrijving

Eviota sebreei heeft een langwerpig lichaam dat een maximale lengte van ongeveer 25 mm kan bereiken. Inclusief de staartvin worden ze daarmee maximaal zo’n 3 centimeter lang.

viota sebreei is doorschijnend grijs met een brede rode streep die loopt van de snuit tot aan de basis van de staartvin, waar deze een zwarte vlek omsluit die groter is dan de pupil en omrand is door wit en voorafgegaan door een kleine gele vlek. Er zijn ook witte streepjes langs de bovenrand van de streep en witte stippen langs de onderrand in het buik gebied.

Biotoop

Eviota sebreei is een kleine vissoort die wijdverspreid is in het Indo-Pacifische gebied, voornamelijk in koraalriffen. Ze leven op heldere water rifhellingen en muren met rijke koraalgroei, meestal op afgeronde koraalkoppen. Hun natuurlijke vijanden zijn grotere vissen zoals snappers en zeeslangen.

Dieet

Eviota sebreei voedt zich in het wild met kleine ongewervelde dieren zoals harpacticoïde copepoden, tanaïden, en amfipoden. In een aquariumomgeving kan deze vis het beste worden gevoerd met een combinatie van levend voer, diepvriesvoer, en fijn gemalen droogvoer.

Het Aquarium

Eviota sebreei is een kleine vissoort daarom is een groot aquarium niet noodzakelijk. Een nano-aquarium van minimaal 50 liter is voldoende om een kleine groep van deze vissen te huisvesten.

Richt het aquarium in met levendsteen en verschillende soorten koraal. Gebruik levend steen en koraalstructuren om schuilplaatsen en territoria te creëren. Eviota sebreei wordt vaak gezien op afgeronde koraalkoppen. Eviota sebreei kan goed samenleven met andere vreedzame rifvissen en ongewervelden.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Doug Anderson

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

sebreei

Eerstbeschrijving

Alvin Seale, David Starr Jordan

Dieet

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

2.5

Lengte Maximaal

3

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

31

pH minimum

8.1

pH maximum

8.4

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Eviota sebreei” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *