Eviota pellucida – Transparante Dwerg Goby

Eviota pellucida is een hele kleine soort die het beste in een rifaquarium gehouden kan worden met andere kleine, rustige soorten. Ze hebben veel schuilmogelijkheden tussen levend steen of koraal nodig. 

Eviota pellucida is in 1976 voor het eerst beschreven door Larson. De geslachtsnaam “Eviota” is afgeleid van het Latijnse ‘eu’ voor ‘waar’ en ‘iota’ voor iets zeer kleins, wat in combinatie ‘echt heel klein’ betekent. Dit verwijst naar het feit dat het de kleinste gewervelde was op het moment dat het werd beschreven door Jenkins.

In de handel worden ze wel aangeduid met verschillende benamingen: Transparante Dwerg Goby, Neon Dwerg Goby of Pellucida Dwerg Goby.

Beschrijving

Deze soort bereikt een totale lengte van maximaal zo’n 2,5 centimeter. De kleur van Eviota pellucida is transparant roze/rood. Vanaf de kop naar ongeveer het midden van het lichaam lopen horizontale rode strepen. Het lichaam is deels transparant. Het transparante deel is voorzien van rode stippen. De vinnen zijn doorzichtig en voorzien van dezelfde rode vlekken.

Eviota pellucida lijkt op Eviota atriventris. Deze soort heeft echter een donkere vlek op de buik met daarop een wit streepje.

Verschillen tussen de Sekses

Het verschil tussen de mannen en vrouwen is moeilijk te zien. Mannetjes hebben een langwerpige, afgeplatte geslachts papilla met een uitgebreide papillate punt die mogelijk licht bilobaat is (in tweeën gedeeld). Vrouwtjes hebben een korte, ronde geslachts papilla met vier slanke uitsteeksels aan de punt.

Gedrag en Temperament

Eviota pellucida is een zeer schuwe en zachtaardige soort. Ze hebben goede schuilplaatsen nodig, zoals tussen levend steen, en kunnen samenleven met soortgenoten als ze gelijktijdig worden geïntroduceerd. Deze soort is over het algemeen zachtaardig, maar kan agressief zijn tegenover soortgelijke soorten

Biotoop

Eviota pellucida leeft in de westelijke Stille Oceaan, voornamelijk in koraalriffen op een diepte van 3 tot 30 meter. Ze komen voor bij de Ryukyu eilanden en Micronesië Pohnpei, Guam, Marshall eilanden en Kiribati).

Dieet

Dit kleine visje heeft ook klein voer nodig. Het zijn carnivoren die je kunt voeren met artemia naupliën en Zoöplankton.

Het Aquarium

Het aanbevolen minimale volume voor het houden van Eviota pellucida is 50 liter. De watertemperatuur moet tussen 22°C en 26°C liggen. Eviota pellucida heeft veel schuilplaatsen nodig, zoals spleten en gaten in levend steen, om zich veilig te voelen. Een zand- of fijngemalen koraalsubstraat is ideaal voor deze soort, omdat het de natuurlijke omgeving nabootst.

Eviota pellucida is een zachtaardige en schuwe vis die goed samen kan leven met andere vreedzame rifvissen. Ze kunnen ook samenleven met soortgenoten, mits ze gelijktijdig worden geïntroduceerd. Vermijd het houden van Eviota pellucida met agressieve vissen, omdat ze gemakkelijk gestrest kunnen raken.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Divemecressi

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

pellucida

Nederlandse Namen

Neon Dwerg Goby, Pellucida Dwerg Goby, Transparante Dwerg Goby

Eerstbeschrijving

Helen K. Larson

Karakter

Sociaal Gedrag

,

Dieet

Reefsafe

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

2

Lengte Maximaal

2.5

pH minimum

8.1

pH maximum

8.4

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Eviota pellucida – Transparante Dwerg Goby” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *