Etroplus suratensis

Etroplus suratensis is een van de slechts 3 cichliden soorten van Azië. De soort komt voor in zowel zoetwater als brakwater. Het is met maximaal 25-35 cm de grootste Etroplus en daardoor alleen geschikt voor zeer grote aquaria.

Etroplus suratensis

Etroplus suratensis behoort tot de enige 3 cichliden soorten van Azië, allen uit het geslacht Etroplus. De naam Etroplus is afkomstig van het Griekse woord ‘etron’ dat buik betekent en ‘hoplon’ dat pantser of wapen betekent. Het refereert aan de stekelige vinstralen van de anaalvin. De Etroplus suratensis wordt maximaal 25 cm lang, waarmee het grootste Etroplus is en het minst geschikt voor het houden in een aquarium. De soort komt voor in Zuidelijk en zuidwestelijk India en Noord- en noord-west Sri Lanka.

Het lichaam is zijdelings sterk afgeplat en is ovaal tot ei-vormig. De mannetjes en vrouwtjes lijken zo sterk op elkaar dat het erg moeilijk is de geslachten te onderscheiden. Doorgaans zijn de vrouwtjes wat matter van kleur en hebben geen rood in de zoom van de vinnen.

Het aquarium

Etroplus suratensis is een vreedzame soort die bij voorkeur in een grote groep dient te worden gehouden.  Onderling zijn er altijd kleine confrontaties om de hierarchie te bevestigen. Deze confrontaties zijn nooit heftig, maar leiden in een kleiner aquarium op den duur wel tot het wegkwijnen van het zwakste exemplaar. Het beste is een grotere groep van minimaal 6-8 exemplaren. Etroplus suratensiss is vreedzaam tegenover andere soorten. Omdat de dieren van nature schuw zijn is het verstandig om de vis te houden met scholenvissen die als signaalvissen tegen gevaar dienen. De vissen zijn dan snel rustiger. De soort is vreedzaam, zelfs tegen veel kleinere vissen.

Etroplus suratensis verblijft bij voorkeur in brak water, maar komt ook in zoetwater voor. Aan de waterstelling worden geen bijzondere eisen gesteld, wel dient het wat harder en alkalischer en absoluut schoon te zijn. Het is aan te raden om één à twee theelepels zout op tien liter water toe te voegen, omdat de weerstand tegen parasieten als witte stip hiervan sterk toeneemt. De temperatuur dient minimaal 23 en maximaal 32 graden te bedragen. In het natuurlijke leefgebied is de watertemperatuur meestal aan de hoge van deze schaal.

Het beste kan de vis -conform de natuurlijke omstandigheden- in een rivier of merenbiotoop met veel zwemruimte, wat stenen om een soort van territorium af te bakenen en een matige stroming. Vermijdt zachte planten, aangezien deze worden gegeten.  Gezien de gevoeligheid voor organische vervuiling is een regelmatige waterverversing een must.

Voedsel

In de natuur leeft Etroplus suratensis grotendeels van Aufwuchs dat van de rotsen wordt geschrapen. Het gebruikelijke levend of diepvries voedsel, zoals Artemia, en muggenlarven wordt graag gegeten. Belangrijk is echter dat een flink bestanddeel van het menu plantaardig is (bijvoorbeeld Spirulina).

Kweek

Voor de kweek wordt de temperatuur verhoogd naar 25 tot 28°C, wat voor vissen vaak een impuls is om aan de voortplanting te gaan denken. Uit de kleine uiterlijke verschillen tussen de ouders viel al af te leiden dat de Etroplus suratensis een open substraatbroeder is, waarvan de ouders samen het broed verzorgen. De legplaats, een steen of een stuk hout, wordt door de ouders zorgvuldig gereinigd. Hierop wordt dan een pakket van zo’n 200-300 eieren afgezet.

Nadat de eieren uitgekomen zijn, hangen de jongen vaak enige tijd aan de ouders, waar ze zoals het broed van de discus, van een voedzame slijmhuid kunnen eten. Na enkele dagen worden de jongen in een klein kuiltje ondergebracht, van waaruit de zoektochten naar voedsel beginnen. Al snel kan dan overgegaan worden op het bij voeren met pekelkreeftjes. Bij een voldoende aanbod aan klein infuusvoer, kunnen de jongen ook gescheiden van de ouders grootgebracht worden.

Wanneer de vissen groter worden kunnen ze net als de ouders met verscheidene soorten leven- en diepvriesvoer voorschotelen. Voor een deel worden ook zachte groene algen en droogvoer in vlokken en tabletten gegeten. De ouders, maar vooral de moeder, blijven erg lang intensief voor het jongbroed zorgen, zodat bij een geslaagde kweek vaak veel jongen volledig kunnen uitgroeien. Voor de kweek wel enkele theelepels zout per tien liter water opgelost zijn, om schimmelziekten bij de jongen te voorkomen.

Video

Copyright foto’s

aquavisie.retry.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Eerstbeschrijving

Sociaal Gedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Etroplus suratensis” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *