Erythrinus erythrinus – Regenboogwolfvis
Erythrinus erythrinus is al in 1801 beschreven door Bloch en Schneider. In het Nederlands worden ze ook wel Regenboogwolfvis genoemd. De naam erythrinus is afgeleid uit het oud Grieks en betekend “rood”. De familie Erythrinidae of Wolfvissen omvat slechts 3 geslachten. Het geslacht Erythrinus bestaat uit slechts twee officieel beschreven soorten naast de Erythrinus erythrinus alleen nog de Erytrhinus kessleri.
De Regenboogwolfvis wordt al sinds 1910 in de aquarium hobby gehouden. Doordat ze in gevangenschap niet zijn nagekweekt worden ze echter heel zelden aangeboden. De Erythrinus kessleri zul je in de aquarium hobby in zijn geheel niet tegenkomen. In de winkel worden ze soms verkocht als Hoplerythrinus unitaeniatus.
Synoniemen: Synodus erythrinus, Erythrinus salmoneus, Erythrinus brevicauda, Erythrinus longipinnis.
Beschrijving
Erythrinus erythrinus is een langwerpig gevormde overvalsjager. Het zijn dan ook geen heel actieve jagers. Ze wachten rustig totdat hun prooi voorbij komt zwemmen om dan toe te slaan.
Ze kunnen een lengte bereiken van zo’n 22 centimeter maar in het aquarium worden ze soms iets langer, tot zo’n 25 centimeter. Voor op de kop bevindt zich een grote bek met daarin tanden waarmee hij zijn prooi kan vangen.
De tekening en kleuren zijn afhankelijk van de locatie waar ze zijn gevangen. Over de zijlijn is vaak een donkere streep te zien die van achter het oog doorloopt tot in de staart. Jonge exemplaren laten soms wat oranje of gele accenten zien, deze worden feller naarmate de vis ouder wordt. Mogelijk dat later bij nader onderzoek blijkt dat dit een heel complex aan soorten betreft in plaats van één enkele soort.
Het verschil tussen de mannen en vrouwen is heel moeilijk te zien. Waarschijnlijk hebben de vrouwen een iets rondere buikpartij dan de mannen.
Aangepaste zwemblaas
Om te overleven in de vrijwel stilstaande wateren met weinig zuurstof heeft de Regenboogwolfvis een aangepaste zwemblaas. Hiermee kunnen ze boven water lucht happen. De zwemblaas haalt dan de zuurstof uit de lucht. Het stelt ze ook in staat om kleine stukjes over land te bewegen. Dit doen ze als ze in opdrogende delen gevangen komen te zitten in het droge seizoen.
Mimicry door jonge Erythrinus erythrinus
Bij toeval hebben onderzoekers ontdekt dat in Frans Guyana een deel van de jonge Erythrinus erythrinus er een wel heel bijzondere jacht methode op nahouden. De jongen bootsen in vorm en kleur de vrouwen na van de Rivulus agilae. Door het nabootsen van de vrouwen trekken de jonge dieren de mannelijke Rivulus aan. Als ze dichterbij komen worden ze door de jonge Regenboogwolfvis opgegeten. Als de Regenboogwolfvis wat verder groeit laat hij deze jachtmethode vallen
Biotoop
Het leefgebied van de Regenboogwolfvis strekt zich uit over een heel aantal landen van Zuid Amerika. Je kunt ze vinden in Trinidad Tobago, Brazilië, Frans Guyana, Guyana, Suriname en Venezuela. Ze leven in het stroomgebied van de Amazone, Rio Orinoco en in het stroomgebied van de rivieren van de Guyana’s.
De Erythrinus erythrinus bewoont voornamelijk de kleine toevoerriviertjes, kreekjes en moeras gebieden of langs de randen van meertjes waar het dan voornamelijk wacht op prooi tussen de drijvende planten.
Het water in de leefomgeving kan variëren in zuurgraad van pH 5.5 tot zo’n 7.5 en een hardheid van 2 tot 25 GH. Doordat ze leven in heel langzaam stromend of stilstaand water zijn er periodes dat er bijna geen zuurstof in het water zit.
Dieet
In het wild voedt de Erythrinus erythrinus zich met visjes en insecten. het dieet in het aquarium moet dan ook bestaan uit een voornamelijk carnivoor dieet zoals vis (bijvoorbeeld spiering, kabeljouw etc), mosselen, garnalen en bijvoorbeeld regenwormen. Doorgaans accepteren ze geen droogvoer maar je kunt ze wel proberen te laten wennen aan pellets voor roofvissen. Dit heeft de meeste kans van slagen als je dit kunt geven als ze nog jong zijn. Oudere dieren worden wat kieskeuriger over het voer wat ze willen eten.
Bij dit soort roofvissen wordt ook wel voedervisjes gegeven. Op zich is dit wel mogelijk maar je loopt altijd de kans dat de voedervisjes parasieten of ziektes met zich meebrengen.
Het aquarium
Ondanks zijn lengte van zo’n 22 tot 25 centimeter heb je voor de Erythrinus erythrinus niet een heel groot aquarium nodig. Doorgaans hangen ze tussen wat beschutting te wachten op prooi en af en toe zwemmen ze rustig door het aquarium. Als je je een Regenboogwolfvis alleen houdt is een aquarium van 100 centimeter lengte al voldoende. Wil je er nog wat andere vissen bijhouden dan zou ik een minimale lengte van 120 centimeter aanraden. Let wel op dat ze alles eten wat in hun bek past. Hou ze dan ook met vissen van vergelijkbare grootte.
Richt het aquarium in met op de bodem zand of afgerond grind. Zorg voor veel schuilmogelijkheden zoals planten, hout of rotsen. Grote drijfplanten zullen ze zeker waarderen. Ook kun je bijvoorbeeld gebruik maken van PVC of klei pijpen waarin ze kunnen schuilen, let op dat je ze dan waarschijnlijk minder te zien zal krijgen.
Zorg dat het aquarium is voorzien van een goed sluitende lichtkap en sluit alle kieren en gaten goed af. Ze kunnen redelijk goed springen en kruipen en ontsnappen makkelijk uit een niet goed afgesloten aquarium.
De Regenboogwolfvis is niet heel moeilijk te houden. Het water mag een temperatuur hebben van zo’n 22 tot 26 graden, een pH van 5.5 tot 8. Kraanwater zal voor de meeste aquariums in Nederland en België volstaan.
In een groter aquarium kun je ze samenhouden met vissen van vergelijkbare grootte. Houdt ze liever niet met al te agressieve cichliden. Hun natuurlijk gedrag komt het best naar voren als ze alleen gehouden worden in een speciaal aquarium. Naar soortgenoten toe zijn ze ronduit agressief. Samenhouden zal bijna nooit goed gaan.
Kweek van de Erythrinus erythrinus – Regenboogwolfvis
Over de kweek van de Erythrinus erythrinus – Regenboogwolfvis is eigenlijk vrijwel niets bekend. In gevangenschap is het nog niet gelukt om ze na te kweken. Voornamelijk omdat het verschil tussen mannen en vrouwen vrijwel niet is te zien en ze ronduit agressief naar soortgenoten zijn.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Drake Shaw – China Native Fish Export
AquariumGlaser.de – Frank Schäfer
Enrico Richter – Amazonpredators
Ben Lee – Amiidae.com
Bronnen
Fishbase.org
Wikipedia
Aggressive Mimicry by the Characid Fish Eythrinus eythrinus
Seriouslyfish
PracticalFishkeeping
Roggenforum