Epiplatys dageti – Dwarsbandsnoekje
Epiplatys dageti is in 1953 officieel beschreven door Poll. In het Nederlands wordt hij ook wel Dwarsbandsnoekje genoemd. Dit als verwijzing naar de snoekachtige vorm en de verticale strepen op zijn lichaam. De geslachtsnaam Epiplatys is op te delen in twee stukken. Het oud Griekse Epi wat boven of bovenop betekend en Platys wat plat of breed betekend. Dit is een verwijzing naar de afgeplatte bovenzijde van de vissen in dit geslacht. De soortnaam dageti is een vernoeming naar de Franse ichtyoloog Jacques Daget (1919-2009).
Het geslacht Epiplatys omvat momenteel in totaal zo’n 36 soorten en valt binnen de familie Nothobranchiidae, de familie van de Afrikaanse killivissen. De totale familie kent 12 geslachten en 273 soorten, veel daarvan zijn zeer fraai gekleurd.
Synoniemen: Aplocheilus dageti, Epiplatys dageti dageti, Poecilia sexfasciata, Lycocyprinus sexfasciatus, Epiplatys dageti monroviae, Aplocheilichthys spilauchen, Epiplatys sexfasciatus, Haplochilus sexfasciatus, Haplochilus infrafasciatus, Epiplatys chaperi, Haplochilus chaperi, Panchax chaperi.
Beschrijving
Het Dwarsbandsnoekje wordt niet zo heel groot. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 5,5 centimeter. Ze hebben een lichtbruine grondkleur, soms zie je daar bovenop een vage blauw iriserende gloed. De vorm is wat langgerekt en de bovenkant van dit visje is afgeplat zodat hij aan het oppervlakte kan hangen zonder de waterlijn te doorbreken.
In de loop der jaren is er flink geschoven met de namen van deze soort. Op dit moment kent de soort twee belangrijke variaties. Epiplatys dageti monroviae heeft 5 verticale strepen op de flank. Onder de kin zie je een oranje/rode vlek waaraan ze de Engelstalige naam Red Chinned Panchax aan hebben te danken.
De tweede variant is de Epiplatys dageti dageti. Hierbij ontbreekt de rode vlek onder de kin van de mannen. Deze variant heeft ook zes verticale strepen op zijn flank.
Het verschil tussen de man en de vrouw is te zien aan de kleuren. Mannen zijn feller gekleurd en de monroviae variant ontwikkelen de oranje/rode kin, deze kleur ontbreekt bij de vrouwen. De mannen worden ook groter dan de vrouwen.
Ze zijn wellicht iets minder kleurrijk dan hun familieleden de Epiplatys annulatus maar het blijft een zeer aantrekkelijk visje om te zien. Het uiterlijk lijkt wel wat op de nog iets minder gekleurde Epiplatys chaperi en de Epiplatys togolensis.
Biotoop
Het herkomst gebied van Epiplatys dageti ligt in West Afrika en omvat het Zuidwesten van Liberia, het zuiden van Ivoorkust en het Westen van Ghana. Ze bewonen daar de regenwouden aan de kust alsmede de mangrove moerassen, kleine riviertjes en poelen. Het water is meestal zoet maar sommige populaties leven ook wel in licht brak water.
Het water is altijd kalm, langzaam stromend en dicht begroeid. In ditzelfde gebied leven ook Epiplatys bifasciatus en Epiplatys etzeli.
Dieet
Aan de afgeplatte bovenkant en de bek die naar boven wijst is al te zien hoe het Dwarsbandsnoekje zich voedt. Hangend aan het wateroppervlak jaagt hij op levend voer zoals kleine insecten.
In het aquarium kun je ze voeren met diepvries of levend voer. Ook vlokken en klein granulaat wordt wel gegeten. Houdt er wel rekening mee dat ze hun eten alleen van het oppervlak of net daaronder pakken. Voer wat te snel naar de bodem zinkt wordt bijna niet meer gegeten. Jonge visjes en kleine garnalen zijn voor de Epiplatys dageti niet veilig.
Zoals gezegd zijn het echte jagers. Je doet ze een heel groot plezier door ze te voeren met (vleugelloze) fruitvliegjes, mieren, watervlooien etc.
Het Aquarium
Je kunt het Dwarsbandsnoekje het beste houden in een groepje vanaf zo’n zes à zeven exemplaren. In een te kleine groep kunnen ze behoorlijk schuw worden. In een groep van voldoende grootte laten ze ook interessanter gedrag naar elkaar toe zien.
Voor een groepje van zeven kan een aquarium vanaf 80 centimeter volstaan. Richt het aquarium in met gedimd licht of gebruik veel drijfplanten om het licht wat te temperen. Het aquarium mag verder dicht beplant worden.
Ze zwemmen veel aan het oppervlak of net onder de waterplanten. Epiplatys dageti houdt niet van stroming. Hou daar rekening mee bij het plaatsen van een filter. Een Hamburger Matten Filter zou voor deze soort ideaal zijn, ook in verband met drijfplanten.
Om het natuurlijke biotoop verder na te bootsen zou je het aquarium verder kunnen inrichten met (filter) zand op de bodem. Gebruik ter decoratie wat kienhout en bladeren. De humuszuren uit het hout en de bladeren die vergaan zorgen voor een lichte aanzuring van het water en deze stoffen helpen de vissen gezond te houden. Tussen de dode bladeren vinden ze ook minuscuul kleine waterdiertjes hun plek, zij kunnen dienen als voer voor eventuele jonge visjes.
Medebewoners
Het Dwarsbandsnoekje is doorgaans goed te combineren met soorten die niet aan het oppervlak leven. Denk daarbij aan niet al te drukke karperzalmpjes, barbelen, harnasmeervallen etc. Zorg dat deze vissen ongeveer dezelfde grootte hebben. Ook kleinere cichliden zijn een optie, mits deze zich meer op de bodem richten dan op de bovenste waterlagen.
Het Water
Je kunt deze soort goed houden op neutraal water maar iets zuurder water door te filteren over turf waarderen ze zeker. De pH mag liggen tussen de 5.0 en 7.0. De temperatuur van het water mag liggen tussen de 20 en 27 graden maar tijdelijk wat hoger tot zo’n 30 graden is geen probleem.
Kweek van de Epiplatys dageti – Dwarsbandsnoekje
Het kweken met Epiplatys dageti is relatief eenvoudig. Ze planten zich ook voort in een gezelschapsaquarium met voldoende planten. Na verloop van tijd zie je vanzelf kleine visjes aan het oppervlak zwemmen. Wil je meer visjes overhouden dan is een aparte kweek opstelling aan te raden.
Kweek Aquarium en Conditioneren
Voor de kweek heb je een aquarium nodig vanaf zo’n 40 x 30 centimeter. Richt deze in met een luchtfilter of Hamburger Matten Filter en verwarming. Verlichting is niet nodig maar mag wel mits dit gedimd is. Hou een temperatuur aan van 21 tot 23 graden Celsius. Bij deze temperatuur krijg je ongeveer 50%/50% man en vrouw. Bij hogere temperaturen komen er meer mannen dan vrouwen uit de eieren.
Plaats in het kweek aquarium afzetmoppen of fijn bladige planten zoals Javamos. Laat het aquarium goed indraaien en plaats 1 man met twee of meer vrouwen. Voer de ouders voldoende met hoogwaardig voer zoals zwarte muggenlarven en artemia.
Opgroei Aquarium
Om de jonge Dwarsbandsnoekjes op te kweken kun je ze het beste in een apart aquarium onderbrengen. Richt dit aquarium hetzelfde in als dat van de ouders. Plaats op de bodem een beetje zand met daarop bladeren. Zorg ook voor voldoende planten. Tussen de planten en bladeren leven infusoriën waarmee de pas uitgekomen visjes zich kunnen voeden.
Het afzetten
Al snel zullen de ouderdieren baltsgedrag laten zien. Hierna duiken ze tussen de planten of strengen van de afzetmop en leggen de eieren. Over een wat langere periode kunnen ze wel tussen de 200 en 300 eieren leggen.
Zodra de ouderdieren klaar zijn met afzetten kun je de planten of afzetmoppen verplaatsen naar het opgroei aquarium.
Opgroeien van de jonge Dwarsbandsnoekjes
De eieren van Epiplatys dageti komen bij een temperatuur van 21 graden Celsius uit na zo’n 11 tot 14 dagen. De minuscule jongen voeden zich dan met infusoria. In een goed ingericht aquarium zijn die wel aanwezig. Je kunt ze bijvoeren met bijvoorbeeld infuus of liquifry. Zodra de jonge dwarsbandsnoekjes groot genoeg zijn kun je overstappen op vers uitgekomen artemia en ander klein voer.
De jonge visjes groeien snel en zijn na vijf maanden al weer geslachtsrijp.
Conclusie
In een goed ingericht aquarium is Epiplatys dageti een leuk visje voor de bovenlaag van het West Afrikaanse biotoop aquarium. Ze laten zich ook nog eens redelijk makkelijk kweken wat ook voor de beginnende kweker een leuke opgave kan zijn om eens te proberen!
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
John de Lange
Jan Bukkems – Aquavisie
Bronnen
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.