Epiplatys annulatus
De eerste exemplaren van de Epiplatys annulatus kwamen pas in 1955 naar Europa terwijl hij toch al in 1915 door een zekere G.A. Boulenger was beschreven. Dit visje behoort tot de familie van de Cyprinodontidae (tandkarper) en wordt gezien als Killivisje. Het is een vis die al heel wat namen heeft (versleten). Zo kennen sommigen onder jullie hem misschien als Panchax annulatus of Aplocheilus annulatus. Pas in 1967 is dit visje definitief ondergebracht bij het genus Pseudepiplatys.
Beschrijving
De Nederlandse naam van dit kleine visje (max. 3,5 cm) is het Ringbandsnoekje. Een naam die wel heel toepasselijk is gezien zijn uiterlijk want op een crème ondergrond zitten een aantal brede bruine banden. Verder hebben ze allemaal schitterende blauwe iriserende ogen en het mannetje heeft een prachtige staartvin, die in het midden geel-oranje van kleur is, daaromheen zie je soms een blauwe lijn gevolgd door een rood of bruine lijn met daaromheen vleugelachtige doorzichtige vinnen, die ze opzetten bij gevaar of bij het pronken naar een ander mannetje.
De grondkleur en de tekening in de vinnen zijn afhankelijk van de uiteenlopende regionale vindgebieden. Kenmerkend zijn evenwel altijd de donkere brede dwarsbanden, waarvan de kleur al naar gelang de lokale vormen kan variëren van vuilgroen tot chocoladebruin, donkerbruin of zelfs blauwzwart.
Het verschil tussen de man en de vrouw is aan de kleur en vorm van de vinnen te zien. De kleur en tekening zijn vrijwel gelijk aan elkaar. De vinnen bij de man zijn wel wat puntiger en bij de vrouwen meer afgerond. Bij de vrouwen ontbreken de prachtige kleuren in de staart.

Herkomst
De Epiplatys annulatus komt voor in West Afrika, waar ze vooral gevonden worden in stilstaande wateren en kleine riviertjes in Liberia, Guinea en Sierra Leone. Ze geven de voorkeur aan rustige ondiepe delen waar veel beschermende overhangende planten zijn en gaan zo hoog mogelijk “hangen” onder het wateroppervlak.
Dieet
In de natuur voeden ze zich met kleine insecten die in het water zijn gevallen. Als voedsel in het aquarium komen allerhande kleinere oppervlakte-insecten in aanmerking. Zoals fruitvliegjes, muggen, mieren en bijvoorbeeld bladluizen, ter afwisseling wordt ook droogvoer genomen en jacht gemaakt op Daphnia en muggenlarven.
Het Aquarium
Om dit prachtige diertje thuis te kunnen bewonderen, heeft men geen groot aquarium nodig, wel moet er gezorgd worden voor voldoende planten en drijfplanten en een niet te felle verlichting. Het zijn schoolvissen (minimaal 8-10) en echte oppervlakte zwemmers die af en toe kunnen springen. Een dekruit is dan ook aan te bevelen.
Het water dient zacht te zijn met een GH van 3-6, een KH van 2-4 en een pH van rond de 6 à 6,5. Temperatuur van het water mag tussen de 24 en 27 °C zijn. Naar andere vissen toe zijn ze veelal vriendelijk maar de mannetjes kunnen redelijk competitief naar elkaar toe zijn waarbij een gevecht om de hiërarchie niet ongewoon is. Aangeraden wordt zoveel mogelijk vissen van dezelfde grootte bij elkaar te zetten.
Veel mensen durven niet aan Killivissen te beginnen omdat deze vaak niet ouder worden dan 1 jaar. Maar gelukkig gaat het beter met dit visje, dat wel een leeftijd tot 3 jaar kan bereiken. En als dat nog steeds te kort is, kan je er natuurlijk mee gaan kweken. Want dat gaat redelijk goed.
De Epiplatys annulatus is geschikt voor kleine aquariums in gezelschap van eveneens kleine medebewoners. Combineer ze liever niet met andere oppervlaktevissen.
Zorg voor voldoende drijfplanten aan de oppervlakte, maar anderzijds mag voor deze uitgesproken oppervlaktevisjes de noodzakelijke zwemruimte niet ontbreken. Het water moet liefst over turf gefilterd worden en mag niet te vers of te hard zijn. Een sterke oppervlaktebeweging van het water, bijvoorbeeld door uitstromers, moet worden vermeden.
Door het gebruik van turf en kienhout kan het water lichtgeel kleuren. Afhankelijk van de waterhardheid zal dit min of meer wat zuurder worden en zo van uitstekende kwaliteit worden voor de verzorging en kweek van deze seizoensvissen.

Kweek van Epiplatys annulatus – Ringbandsnoekje
De kweek van de Epiplatys annulatus is niet al te moeilijk. Gehouden onder de hier beschreven omstandigheden gaan de meeste soorten spontaan over tot voortplanting.
Wanneer je een kweekpaar hebt gekozen, zet je die in een apart kweekbakje waarvan het water zacht moet zijn en met weinig licht. Plaats hier wat Javamos of drijfplanten in en al snel zullen hier elke dag eitjes in worden afgezet.
De ouderdieren bezondigen zich niet aan eierroof, maar indien de voeding onvoldoende is en te weinig afwisselend wordt jacht gemaakt op het jongbroed. Indien het voedsel echter voldoende afwisselend is en overwegend bestaat uit zwarte en witte muggenlarven, vliegen, muggen en andere gevleugelde insecten, zoals het zelf gemakkelijk te kweken fruitvliegje, en daarnaast nog mieren en bladluizen, dan valt het kannibalisme onder de eigen soort heel erg mee of verdwijnt zelfs geheel. Bovendien vinden de jonge visjes snel een veilig heenkomen indien voldoende oppervlaktegroen aanwezig is.
Afhankelijk van de temperatuur komen de jongen na zo’n 14 à 15 dagen uit. Het leuke is dat je zelfs een beetje kan regelen of je meer of minder mannetjes wilt hebben. Bij een lage temperatuur van zo tussen de 2022 °C zullen de mannetjes gaan overheersen terwijl als je de temperatuur op zo’n 23-28 °C houdt de verhouding meer gelijk zal zijn.
De ouderdieren laten de jonge Ringbandsnoekjes weliswaar met rust maar dat geldt niet voor hun oudere broertjes en zusjes. Zij eten hun jongere familieleden wél. Een verschil van 14 dagen is al genoeg om de jongsten kwijt te raken, dus zal je regelmatig de oudsten eruit moeten vissen.
Ze zijn al klein als ze volwassen zijn, maar nu is het helemaal duidelijk dat ze mini voedsel moeten krijgen. Heel fijn slootvoer en cyclops naupliën kunnen het best als voer worden gebruikt. De jongen groeien heel langzaam maar na zo’n 8-9 maanden zijn ze al geslachtsrijp.
Het is echt een schitterend dier waar een ieder veel plezier aan zal beleven. Wij in ieder geval.
Zie ook het artikel Houden en kweken van Epiplatys annulatus.
Video
Auteur
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda
Bianca
Copyright foto’s
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda
Hristo Hristov
Daragh Owens