Epalzeorhynchos bicolor – Labeo bicolor

De Labeo Bicolor of met zijn officiele naam Epalzeorhynchos bicolor heeft een diep zwart lichaam met fel afstekende rode vinnen. Je kunt ze helaas niet samen houden aangezien ze territoriaal zijn.

(1 klantbeoordeling)

Epalzeorhynchos bicolor – Labeo bicolor

De Epalzeorhynchos bicolor kan een lengte bereiken van zo’n 15 cm. Deze flinke vis valt op doordat hij helemaal zwart is, behalve zijn staart die is vuurrood. Ook zijn baarddraden vallen op, hij is heel gestroomlijnd en een snelle zwemmer. Het verschil tussen mannetje en vrouwtje is niet te zien.

Synoniemen: Labeo bicolor, Epalzeorhynchus bicolor. In het Nederlands wordt hij ook wel Vuurstaart, Vuurstaartlabeo of Vuurstaart Labeo genoemd.

Inrichting

Voor de Epalzeorhynchos bicolor – Labeo bicolor is een aquarium nodig van minimaal 1 meter. De bak inrichten met randbeplanting en een zandbodem of heel fijn bodemsubstraat. Maak met stenen, kienhout en halve kokosnoten voldoende schuilplaatsen en zorg voor veel vrije zwemruimte. Wat gedempte verlichting maakt deze vis minder schuw. Er mag ook wat stroming in het water zitten.

Herkomst

De Epalzeorhynchos bicolor beter bekend als de Labeo bicolor is afkomstig uit Thailand. Oorspronkelijk werden ze gevonden in de Mae Kong River. Ze zwemmen daar in het midden en op de bodem van de zoetwater stroompjes en rivieren, voornamelijk in stukken met rotsen en/of planten waar ze kunnen schuilen om te rusten of zich kunnen verstoppen.

Water

Temperatuur: 20-26 graden.
PH: 6-7,5
GH: 8-16

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

De Epalzeorhynchos bicolor – Labeo bicolor is een alleseter, hij eet muggelarven, watervlooien en artemia. Met artemia komt de rode kleur van zijn staart beter tot zijn recht. Vooral groenvoer mag niet ontbreken. Aanvullen met droogvoer. Zorg wel dat het voer op de bodem terecht komt.

Karakter

Het is een sterke territoriumverdediger,het beste kun je maar 1 exemplaar in het aquarium houden, in ieder geval geen 2. Wil je er meer, hou ze dan vanaf 7 stuks, hoe meer hoe beter. Met zijn tweeën zullen ze constant in gevecht zijn.

Je vindt de Epalzeorhynchos bicolor – Labeo bicolor meestal op de bodem op zoek naar voedsel, een enkele keer zullen ze naar boven zwemmen. Ze zijn meestal wel vreedzaam tegenover andere vissen, behalve algeneters, daartegen kunnen ze nogal eens fel reageren. Hou ze dus samen met vissen die in de middelste en bovenste waterlagen zwemmen.

Kweek

Epalzeorhynchos bicolor broedt in rotachtige holen. De jongen komen na 30 tot 60 uur uit. Vier dagen na het uitkomen kunnen de jongen vrij zwemmen maar ontwikkelen het kenmerkende rood in de staart pas nadat ze ouder zijn dan zeven tot 10 weken.

Behoud

IUCN: Critically Endangered (CR); Door veranderingen in zijn leefomgeving in de jaren 1970 zijn de aantallen in het wild drastisch afgenomen. Ze worden in Thailand in gevangenschap gekweekt voor de aquarium handel.

Levensverwachting

De Epalzeorhynchos bicolor – Labeo bicolor kan een leeftijd bereiken van zo’n 5 tot 8 jaar.

Video

Auteur

Coby – Ron DeCloux

Copyright foto’s

John de Lange
Hristo Hristov

Referenties

fishbase www.fishbase.org/summary/Epalzeorhynchos-bicolor.html
Encyclopedia of life http://eol.org/pages/1015624/details
ARKIVE http://www.arkive.org/redtailed-black-shark/epalzeorhynchos-bicolor/
Ron’s WordPress shortlink http://wp.me/p1DZ4b-16X

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

bicolor

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Omnivoor

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

14

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.0

pH maximum

7.5

GH minimum

8

GH maximum

16

1 beoordeling voor Epalzeorhynchos bicolor – Labeo bicolor

  1. den Toom

    Ondanks de grootte in een kleiner aquarium redelijk
    verdraagzaam. Ik houd deze vis samen met b tetrazona, b conchonius, b titteya en pangio oblonga in een aquarium van 80 x 35 x 45 . De vuurstaart heeft wel wat territorium neigingen en houdt zich vaak op onder kienhout; de rondkruipende p oblonga laat ie toe. Met name de b tetrazona en b conchonius worden in zijn territorium niet getolereerd. Overigens is er bij l bicolor geen sprake van kannibalisme. Onlangs werden er door b conchonius eitjes gelegd. Met name de barbus soorten vraten de meeste eitjes op. 1 eitje is uiteindelijk uitgekomen en groeit op! L bicolor laat dit jonge visje ongemoeid zelfs binnen zijn territorium. Eind conclusie Labeo bicolor is een bijzonder fraai ogende vis wat vorm en kleur betreft.
    Daarnaast is het mi ook een verdraagzame vis

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.