Egeria densa – Waterpest

Een van de bekendste aquariumplanten is toch wel Waterpest of Egeria densa. Het is een echter waterplant die veel zuurstof produceert.

Egeria densa – Waterpest

Egeria densa of bij ons beter bekend Waterpest of Braziliaanse Waterpest, is al in 1849 beschreven door Jules Émile Planchon. De plant is ondergebracht in de Waterkaardefamilie of Hydrocharitaceae. De familie bestaat uit voornamelijk kruidachtige ondergedoken of drijvende waterplanten zoals de Brede Waterpest, Kikkerbeet, Nimfkruid maar ook Vallisneria.

Het geslacht Egeria kent slechts 3 soorten:

  • Egeria densa
  • Egeria heterostemon
  • Egeria najas

De planten uit het Egera geslacht lijken nog het meest op de planten uit het geslacht Elodea, vandaar ook de gelijkende Nederlands namen zoals Brede Waterpest en Smalle Waterpest.

Synoniemen: Elodea densa, Anacharis densa.

Beschrijving

Waterpest is een snel groeiende waterplant die tot zo’n 2 meter lange stengels kan vormen maar soms zelfs langer wordt dan dat. Op de stengel zitten kransen van 4 tot 8 blaadjes. De plant groeit door ook als het oppervlak is bereikt. Door zijn snelle groei en lengte kan hij zoveel stengel produceren dat er nog maar weinig licht door het oppervlak breekt. Op de stengel groeien op gezette afstanden wat wortels. In de koudere periode maakt de top van de plant een soort winterknop en zakt naar de bodem. Zodra het warmer wordt in de lente begint hij al snel weer volop te groeien.

Afhankelijk van de belichting is de kleur van de bladeren en stengel licht- tot donkergroen met min of meer gegolfde bladeren. Het is een uitstekende zuurstofplant, uitermate geschikt voor een aquarium in de opstartfase. Ook heel geschikt als achtergrondbeplanting. Het is een echte waterplant en dus een goede zuurstof producent. De plant heeft wel een sterke belichting nodig, maar groeit dan ook zeer snel.

Egeria densa - bloem
Egeria densa – bloem

De bloem van de Egeria densa ontwikkeld zich onderwater. De bloem opent zich overigens pas boven water. De bladeren van de bloem zijn wit en lijkt wel wat op crêpepapier. In het hart van de mannelijke bloem bevinden zich 9 of 10 helder gele meeldraden. De bloem wordt maximaal zo’n 12 tot 20 millimeter in diameter waarbij de bladeren van de mannelijke bloem iets groter zijn dan die van de vrouwelijke bloem. Mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien niet samen aan dezelfde plant. In Europa vinden we eigenlijk alleen de mannelijke plant. De bloeiperiode loopt van juli tot aan de herfst.

Herkomst

Egeria densa is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid Amerika en kwam voor in Argentinië, Brazilië en Uruguay. Doordat de plant zo populair werd in de aquariumhandel is hij nu over vrijwel de gehele wereld verspreid en heeft hij zich vestigt in Afrika, Australië, Azië, Europa, Nieuw Zeeland en Noord Amerika.

Waterpest wordt dan ook beschouwd als een invasieve waterplant. Doordat hij snel groeit neemt hij in rap tempo voedingstoffen op uit het water. Tel daarbij op dat hij langs het oppervlakte groeit en daarbij de het licht wegneemt van andere planten. Mechanisch deze plant verwijderen is erg lastig. Breekt de plant in stukjes door het maaien of verwijderen dan groeit waterpest gewoon door. De enige manier om de plant weer te verwijderen is door koude of door het toepassen van herbicides. Gooi deze plant daarom ook nooit weg in sloten of vaarten. Binnen de kortste keren gaat hij ongecontroleerd woekeren.

Waterbehandeling

Om dezelfde reden dat deze plant een invasieve soort vormt wordt hij ook gebruikt in behandeling van afvalwater. De plant neemt voedingsstoffen op uit het afvalwater. De planten groeien hard op het vuile water. Het overschot aan planten wordt uit het afvalwater gehaald zodat er weer ruimte is voor verdere groei. Nadat het afvalwater door de zuiveringsvijver is gespoeld is het water deels gezuiverd. Het deels gezuiverde afvalwater is daarna goedkoper verder te behandelen.

Vijver of Aquarium

Onder normale verlichting doet Egera densa het prima in vijver of in een wat koeler aquarium. Wil je hem goed houden in een warmer aquarium dan heeft de plant meer licht nodig. Door de snelle groei onttrekt de plant heel veel voedingsstoffen aan het water. Hierdoor krijgen algen weinig tot geen kans om te gaan groeien. Let op dat andere planten daar ook wat last van kunnen hebben. De ideale waterwaardes voor de groei zijn een temperatuur van 16 tot 22 graden, een pH tussen de 7 en 8,5 met wat harder water. Afwijkende waterwaardes kunnen ook maar dan groeit de plant wat minder snel. Om deze reden wordt de plant voornamelijk gebruikt in koudwater aquaria of in aquariums die opgestart worden.

Het is een echte waterplant die niet noodzakelijk in het substraat verankerd hoeft te worden. Ze kunnen prima in leven blijven als ze drijven op het water. De plant maakt dan alsnog wortels aan. Uit esthetisch oogpunt is het natuurlijk wel mooier om de plant met zijn wortels in de bodem te zetten.

In de vijver heeft Waterpest het liefst een zonnige standplaats. De bodem mag bestaan uit een mengsel van veen en klei maar ook in zand doet hij het uitstekend. In voldoende diep water is de plant ook winterhard. Het is een taaie plant die vrijwel geen ongedierte of ziektes kent, zelfs rond de kustgebieden wil hij in de vijver zonder problemen groeien. Een overschot aan planten kun je gewoon verwijderen waarna de rest weer verder groeit.

Vermeerderen

Het vermeerderen van Waterpest is heel eenvoudig. Breek de lange stengel in meerdere stukken. Elk deel zal verder groeien als stengel. Laat ze groeien totdat ze lang genoeg zijn en je kunt weer nieuwe planten maken. Vermeerderen door middel van de bloem gebeurt in Europa vrijwel niet aangezien we hier alleen mannelijke planten hebben.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Aquaplantsonline.nl
Tropica.com
Sauberwasser – CC BY-SA 2.5

Referenties

Wikipedia
Aquaplantsonline.nl
Willaert.be
Zuurstofplanten.net
Waterplanten.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

densa

Herkomst

Landen

, ,

Zone

Temperatuur minimaal

10

Temperatuur maximaal

27

Hoogte minimaal

20

Hoogte maximaal

200

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Egeria densa – Waterpest” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *