Echinodorus bleheri

Echinodorus bleheri is een middelgrote plant met smalle elliptische bladeren van wel 50 tot 60 centimeter lengte. De bladeren kunnen zo’n 4 tot 8 centimeter breed worden en zijn midden tot donker groen.

Echinodorus bleheri

Echinodorus bleheri is een middelgrote plant met smalle elliptische bladeren van wel 50 tot 60 centimeter lengte. De bladeren kunnen zo’n 4 tot 8 centimeter breed worden en zijn midden tot donker groen. Aan de rand zijn de bladeren zwak gegolfd.

Het is een decoratieve plant met optimale groei eigenschappen. Binnen enkele maanden ontwikkelt zich in het aquarium een omvangrijke, dichte bos met talrijke bladeren. Wegens de snelle groei moet de bodemgrond af en toe bemest worden. Het juiste tijdstip geeft deze plant zelf aan. Er vormen zich dan kortere lichtgroene bladeren. Met voldoende voeding en licht groeit deze plant redelijk snel.

Zoals alle leden van dit geslacht is de Echinodorus een moerasplant. Ze kunnen (tijdelijk) ook bovenwater groeien. Doorgaans worden ze gevonden in ondiep water langs de rivier oevers. Dit houdt ook in dat ze redelijk veel licht nodig hebben. Ze maken een redelijk groot wortelstelsel.

Zodra de bladeren het oppervlakte bereiken groeit er een bloemstengel waaruit bovenwater kleine bloemetjes groeien. Op de stengel groeien ook adventiefplantjes. Als je deze wat laat groeien kun je ze later oogsten en opnieuw planten. Uit deze adventiefplantjes groeien met wat zorg vanzelf weer mooie grote Echinodorus bleheri.

Echinodorus bleheri snoeien

Echinodorus bleheri snoeien is heel makkelijk. Bladeren die doorschijnend worden kun je verwijderen door ze zo kort mogelijk af te knippen of als ze los zitten, uit de plant te trekken. Dit is eenvoudig te zien door je vinger achter het blad te houden, als je je vinger kunt zien bewegen is het tijd om het blad van de Echinodorus bleheri te verwijderen.

Om de plant te laten groeien wordt aangeraden om bij de wortels een tablet plantenvoeding te plaatsen.

Naam niet juist

Deze soort is onderdeel van de familie Alismataceae of Waterweegbree. In het aquarium is de Echinodorus het bekendste geslacht en omvat ongeveer 30 soorten. De naam Echinodoris bleheri is eigenlijk niet juist maar omdat het een synoniem betreft van de Aquarius grisebachii, de officiële naam die wel geldig is. We hebben de naam toch opgenomen in de database omdat hij veelvuldig wordt gebruikt in webwinkels etc.

Video

Auteurs

Aquaplantsonline.nl – John de Lange

Copyright foto’s

Aquaplantsonline.nl
Gert Blank

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

bleheri

Herkomst

Zone

Hoogte minimaal

30

Hoogte maximaal

60

Verzorging

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Echinodorus bleheri” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *